Blogit
Perinneruokaa prkl

Porkkanavanukas. Vaihtoehto porkkanalaatikolle?

Vanukkaan tekemiseen päästään ihan sillä, että keitetään porkkanoita kuorineen päivineen. Näitä saa olla ihan reippaasti, sillä puolikypsäksi  keittämisen jälkeen ne kuoritaan ja raastetaan ja tuota raastetta tarvitaan 3/4 litraa. Raastettujen porkkanoiden lisäksi tarvitaan kolme kappaletta kananmunia ja 90 grammaa vaalean leivän sisälmystä. Joku mukava ranskanleipä tai paahtoleipä passaa siis mainiosti tähän tarkoitukseen. Suolaa puolitoista teelusikallista, pari ruokalusikallista sulaa voita, 3 desiä maitoa ja hiukan muskottipähkinää niin näistä saa hyvän vanukkaan.

Ohje on niin helppo kuin olla voi ja samalla jotenkin terapeuttinen jopa. Kaikki vaan sekoitetaan yhteen kivaksi mössöksi. Kyllä, mössöksi juurikin. Tämä kaadetaan uunivuokaan ja pinnalle ripotellaan vähän korppujauhoja. Pintaan voi painella lusikalla vielä kuvioita samaan malliin kuin porkkanalaatikkoonkin. Vanukasta paistetaan 175-asteisessa uunissa 40 minuuttia.

Lopputulos muistuttaa tosiaankin hyvin paljon porkkanalaatikkoa, mutta on samaan aikaan kuitenkin erilainen. Oikein maistuva lisä ruokapöytään ja voisi tosiaan joulunakin kokeilla. Voi suositella kyllä lämpimästi kokeiltavaksi.

Porkkanavanukas

Ainekset

7,5 dl
porkkanaraastetta (puolikypsää)
3 kpl
kananmunaa
90 g
vaalean leivän sisälmystä
3 dl
maitoa
1,5 tl
suolaa
2 rkl
sulaa voita
0
muskottipähkinää
Muut ainesosat

Tee näin:

Keitä porkkanat kokonaisena puolikypsiksi, kuori ja raasta ne.

Leikkaa vaaleasta leivästä reunat pois ja ota käyttöön leivän keskiosa.

Sekoita porkkanaraaste, leipä, kananmunat, maito ja mausteet keskenään.

Kaada voideltuun uunivuokaan ja ripottele päälle korppujauhoja. Painele pintaan koristekuvio lusikalla halutessasi.

Paista 175-asteisessa uunissa 40 minuuttia.

Kommentit (4)

  1. SV68

    Hei, kiitos ohjeen mieleenpalauttamisesta. Tätä, kuten myös porkkanalaatikkoa, lapsuudessani nautittiin välipalana mehukeiton kanssa. Lautaselle vanukasta ja päälle puolukka- tai viinimarjamehusta tehtyä laihahkoa, makeaa soppaa. Ajattelin kokeilla vieläkö maistuu yhtä hyvältä.

  2. Perinneruokaa Prkl

    Nyt kuulostaa kyllä jännältä 🙂 Tuota pitäisi varmaankin kokeilla, että saa käsityksen mausta. Maistuiko vielä?

  3. SV68

    Nyt on testattu. Hyvää oli, kannattaa kokeilla. Meillä maistui annoskulhosta, soppaa siihen vanukkaan ympärille.
    Ohje oli sellaisenaan hyvä ja toimiva. Omat mokat: porkkanat jäivät kuumina kattilaan hautumaan. Ylikypsinä vaikeat kuoria ja raastaa. Ne kuorisi raakanakin nopsasti ohuelti hyvällä kuorimaveitsellä. Saattaisi olla helpompi tapa?
    Kiitos uudelleen, tämä jää porkkananystävän ruokalistalle.

  4. Perinneruokaa Prkl

    Hyvä juttu! Ylikypsinä kuoriminen on vähän hankalampaa ja varsinkin raastaminen. Kuoriminen ennen keittämistä on helpompi tapa, mutta porkkanan maku ei ole silloin niin hyvä ja voimakas. Huomasin, että ohjeesta puuttuu maininta porkkanoiden jättämiseksi puolikypsiksi. Tekstissä se kyllkin mainitaan 🙂 Pitää korjata!

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *