Perinteinen hernekeitto näin aurinkoisena viikonloppuna

Torstai tuli ja meni, mutta hernekeittoa voi toki syödä muulloinkin. Jos ei muuten niin siitä syystä, että sitten voi tehdä jälkkäriksi pannaria. Nuohan kuitenkin jotenkin kummasti kuuluvat yhteen. On muuten sinänsä erikoinen yhdistelmä, mutta en valita todellakaan. Hernarin teko kannattaa suunnitella hyvissä ajoin, sillä herneet tarvitsevat aikaa liota. 

Aloita siis laittamalla herneet likoamaan yön yli. Isoon kattilaan vaan vettä ja herneet sinne. Siellä ne ihan rauhassa saavat hengailla. Seuraavana päivä tarvitsee vain kääntää levy päälle ja kiehauttaa herneet liotusvedessään. Oikeastaan se suurin toimenpide tuossa vaiheessa on lusikoida pinnalle muodostunutta vaahtoa pois. 

Hernekeittohan kaipaa kyllä vähän lihaa mukaansa. Tai siis sanalla vähän tarkoitetaan tässä nyt noin kilon sianpotkaa. Eli ehkä se ei ihan vähän ole oikeasti. Kaikki on kuitenkin niin suhteellista. Potka siis kattilaan ja sen jälkeen keittoa haudutetaan noin tunnin verran. Sekoittele keittoa aina välillä, ettei se ota pohjaan kiinni. Tunnin jälkeen lisätään mukaan hienonnettua sipulia. Sitten haudutetaan vielä tunti lisää, taas sekoitellen. 

Kahden tunnin hauduttamisen jälkeen keitto alkaa sinänsä olla valmista. Nyt vain tarvitsee onkia potka pois kattilasta. Siitä otetaan nahka ja luut irti ja sen jälkeen liha pistetään pienempään muotoon. Saa repiä tai veistellä tai mikä nyt vaan tuntuukaan itselle parhaalta tavalta. Lihat lisätään takaisin kattilaan ja tarkistetaan keiton paksuus. Lisää vettä, jos vaikuttaa siltä, että sitä tarvitaan. Hernekeiton voi maustaa vielä meiramilla ja maku tarkistetaan muutenkin. Suolaa voi lisätä, jos siltä tuntuu. 

Se on hernari sitten siinä, joten ei kun herkuttelemaan. Jälkkäriksi voi kokeilla esimerkiksi tuota Ahvenanmaalaista pannukakkua, joka blogistakin löytyy. 

Perinteinen hernekeitto

Ainekset

500 g
kuivattuja herneitä
30 dl
vettä
1000 g
sianpotkaa (savustettua)
2 kpl
sipulia
1-2 tl
suolaa
1 tl
meiramia
Muut ainesosat

Tee näin:

Huuhtele herneet hyvin ja laita ne likoamaan veteen isoon kattilaan yön ajaksi.

Kuumenna seuraavana päivänä herneet kattilassa liotusvedessään kiehuvaksi ja kuori pinnalle muodostunut vaahto. Lisää kokonainen potka.

Hauduta noin tunti kannen alla välillä sekoittaen.

Kuori ja hienonna sipulit. Lisää ne joukkoon ja hauduta keittoa vielä toinen tunti. Sekoita välillä, ettei keitto tartu pohjaan.

Ota potka pois kattilasta. Poista potkasta nahka ja luut. Hienonna liha joko repimällä tai veitsen avulla. Laita lihat takaisin kattilaan ja lisää vettä tarpeen mukaan.

Mausta keitto meiramilla. Tarkista maku, ja lisää suolaa tarpeen mukaan.

 

Kommentit (3)
  1. Kysyisin: Pitäisikö Potkan olla savustettu, vai tuore ? Herneiden liottamisessa kiinnostaa että miksi ? Ajattelin, että kuivatut Herneet lähtevät hieman itämään nesteessä vuorokauden aikana, ja keitosta tulee tuoreemman oloista. Kun Painekattilaan laittaa suoraan kuivat herneet, ne kyllä kypsyvät varmasti tunnissa. Hernekeiton tekeminen on taidetta.

  2. Minkähän perinteen mukaan hernekeittoon kuulu sipuli?? Todella outoa lisätä sipulia, jonka maku peittää kaikki muut maut. Tietenkin sipulin voi jättää pois, minkä jokainen oikea kokki tekeekin. Nämä nykyiset kokit rakastavat ilmeisesti sipulin makua ja siksi sitä työnnetään nykyisin jokapaikkaan. Varmaan tuohon pannariinkin, josta tuossa alkutekstissä oli puhetta.

    1. perinneruokaa prkl
      3.1.2018, 23:17

      Niin, en tiedä, mutta olen vaan törmännyt kaikissa hernekeittoresepteissä sipuliin. Heh, mutta ainakin mielestäni sipuli sopii hyvin moniin ruokiin, ehkei nyt ihan siihen pannariin 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *