Paleoruokaa kivikauden tapaan

Puhutaanpa hetki keittokirjasta. Yhdestä tietystä, joka tipahti postiluukusta tuossa reilu kuukausi sitten jo, mutta joka on tuossa keittiön pöydällä ja hyllyllä seilaillut sen jälkeen. Atena Kustannus Oy tarjosi tämän mielenkiintoisen kirjan ja vaikka nyt onkin joillain lihaton lokakuu, niin tämän kirjan kanssa uidaan vastavirtaan.

Paleodieettihän on nyt ollut tässä jonkin aikaa jo tapetilla ja sille löytyy vankkoja kannattajia. Kirjan ja kirjailijan, Thomas Rode Andersenin, reseptit perustuvat todellakin kutakuinkin kivikauteen ja niiden pohjana on käytetty tutkimustietoa ihmisten genetiikan ja ruokavalion välisestä suhteesta. Hänen haaveenaan oli ilmeisen pitkään päästä tarjoamaan modernia kivikauden ruokaa gourmet-ravintolassa ja saavuttikin tämän haaveen ravintolassa, jossa tuolloin työskenteli keittiömestarina.

Mies on kieltämättä kunnollisella asialla, sillä nykyään syömme niin monia asioita, jotka eivät ole meille luonnollisia. Sehän tietysti näkyy sairaustilastoissa sekä ihan yksinkertaisesti liiallisena ylipainona. Vaikka ei kivikaudellakaan varmasti jokainen omannut sixpack-vatsalihaksia ja niin edelleen, mutta nykyään on ruoka niin paljon epäterveellisempää, ellei siihen kiinnitä huomiota.

Kirjan esimerkkireseptit ovat kohtalaisen simppeleitä ja niitä pystyy kyllä helposti tekemään. Esimerkkejä löytyy aina jugurttiaamiaisesta thaipossuun ja grillatusta sienipurilaisesta kanaviillokkiin. Eli jokaiselle on jotakin. Aineksissa on keskitytty tosiaan luonnollisiin raaka-aineisiin (ja usein siis niiden luomuversioihin). Erilaiset lihat, kasvikset, juurekset, pähkinät ja sienet ovat näkyvässä osassa ja ainakin oma logiikka sanoo, että ei noiden kanssa voi mennä kauhean pahasti pieleen. Jälkiruokiakin löytyy, joten ei tarvitse siitäkään huolta pitää.

Kasvisruokavalion ystäville kirja ei ihan hirveästi vaihtoehtoja tarjoile, koska ruokavalio suurelta osin perustuu lihaan. Ja kirjan alkuosan kuvasarja ottaakin heti luulot pois, kuvaamalla tuulilasiin päätyvän kauriin, josta nuotiolla valmistunee oletettavasti jokin ateria. Tämähän tosiaan käy aika suoraan lihattoman lokakuun sanomaa vastaan, jossa lihansyöntiä olisi tarkoitus vähentää. Jotkut ovatkin huomauttaneet, että maapallo ei pystyisi tuottamaan sellaista lihamäärää, joka tarvittaisiin kaikkien siirtyessä tähän dieettiin. Toisaalta… eipä tämä tilanne tällä hetkellä muutenkaan niin ideaalilta näytä, joten jokainen voi tykönään miettiä, mitä voisi tehdä asian eteen. 🙂

Nyt siis vain nuotio luolansuulle ja kokeilemaan herkullisia ruokia kivikauden dieettiin pohjaten. Kirjailijahan on myös tulossa Helsingin Kirjamessuille, joten mikäli aihe herättää kiinnostusta, kannattaa käydä kuuntelemassa asiantuntijaa. Itse ainakin ajattelin laittaa tuon kalenteriin.

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *