Laskiaispullat jännemmällä tavalla

Onkos ystävänpäivä ja laskiainen useinkin ollut näin lähellä toisiaan? Nyt ne ovat jotenkin aivan turhan tiiviisti. No mutta toisaalta, onpahan hyvä syy syödä todellisia herkkuja taas. Laskiaispullat ovat varmaan lähes kaikkien mieleen, mutta täytteen suhteen koulukunnat jakaantuvatkin jo selkeästi. Mantelimassa vai hillo. Itse kannatan hilloa, kokki taas on mantelimassan vahva kannattaja.

Perinteiset laskiaispullat tehtiin jo viime vuonna ja niiden ohjeen löytyy siis blogin vanhasta osoitteesta. Kokki halusi kokeilla jonkinlaista päivitystä näihin ja nyt luvassa ovatkin ”Laskiaispullat 2.0” eli laskiaispullataskut. Toinen kokeilun arvoinen asia on laskiaispullakupit, jotka kehittyivät tässä taskuja tehdessä ”ylijäämätaikinasta”.

Pullataikinaa varten lämmitetään viisi desiä maitoa kädenlämpöiseksi. Tähän sekoitetaan paketillinen tuorehiivaa. Mukaan tulee myös kaksi desiä sokeria ja kardemummaa. Tällä kertaa sitä holahti sinne ihan kunnolla eli kokonainen putkilo. Tuo on noin kaksi ruokalusikallista. Yksi kananmuna löytää tiensä myös taikinakulhoon ja samoin kaksi teelusikallista suolaa. Nämä sekoitellaan keskenään, jonka jälkeen voidaan alkaa lisätä jauhoja. Kaiken kaikkiaan jauhoja uppoaa taikinaan noin 14 desillistä. Ja sitten vaivataan ja vaivataan ja vaivataan. Lopuksi taikina alustetaan vielä 200 grammalla voita tai leivontamargariinia.

Pullataikinan annetaan seuraavaksi kohota kelmun alla suunnilleen kaksinkertaiseksi. Tämän jälkeen otetaan siitä noin puolet käsittelyyn ensiksi. Taikina kaulitaan kapeaksi ja kohtalaisen pitkäksi soiroksi, jolla paksuutta on muutama milli. Sitten otetaan leivinpaperia, josta leikataan kaistale, joka on noin puolet taikinalevyn leveydestä. Tämä laitetaan taikinan päälle niin, että levystä on nyt puolet leivinpaperin alla. Toinen puolikas käännetään nyt leivinpaperin päälle. Seuraavaksi leikataan ihan vaan saksilla taikinasta sopivan kokoisia palasia. Valmiiden palasten tulisi olla mahdollisimman neliöitä.

Tiskikoneesta tehtiin taas kohotustila laittamalla kuumaa vettä mataliin astioihin alle ja pullat pellillä korien päälle. Siinä ne saavat kohota vielä puolisen tuntia. Sillä aikaa, kun ne kohoavat, niin kokki ehti tosiaan kehitellä laskiaispullakupit. Taikinasta muotoiltiin vain foliomuffinssivuokien päälle taikinalevy. Foliovuuat kannattaa ensin voidella tosin ulkopinnalta. Nämä pääsivät myös tiskikoneeseen kohoamaan.

Kohonneet pullat voidellaan kananmunalla ja niiden päälle ripotellaan raesokeria ja mantelilastuja. Pullat paistetaan 225-asteisessa uunissa kypsiksi noin 5-10 minuutin aikana. Kupit otetaan pois vuokien päältä ja käännetään toisinpäin, voidellaan taas kananmunalla ja paistetaan ylälämmöllä vielä hetken aikaa, jotta sekin puoli saa vähän väriä pintaan.

Valmiit taskut ja kupit täytetään hillolla ja kermavaahdolla ja sitten vain nautiskellaan. Mitäs mieltä olette näistä vaihtoehtoisista pullista?

 

Laskiaispullataskut ja -kupit

Ainekset

5 dl
maitoa
50 g
hiivaa
2 dl
sokeria
2 rkl
kardemummaa
1 kpl
kananmuna
2 tl
suolaa
14 dl
vehnäjauhoja
200 g
voita
Muut ainesosat

Tee näin:

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja sekoita siihen hiiva. Lisää suola, sokeri, kardemumma ja kananmuna. Sekoita mukaan vehnäjauhoja vähän kerrallaan. Vaivaa ja alusta voilla.
 
Anna kohota kaksinkertaiseksi lämpimässä kelmun alla. Kaulitse puolikas taikinasta pitkä, kapea ja alle puoli senttiä paksu taikinalevy. Peitä tämä puoliksi leivinpaperin kaistaleella ja käännä taikinalevyn toinen puolikas tämän päälle. Leikkaa taikinasta neliön mallisia paloja. 
Vaihtoehtoisest voit levittää taikinaa foliokuppien päälle.
 
Anna kohota pyyhkeen alla jälleen noin kaksinkertaiseksi. Lämmitä uuni 225-asteiseksi. Voitele pullat kananmunalla ja ripottele päälle raesokeria. Paista pullia 5-10 minuuttia.
 
Täytä taskut tai kupit mantelimassalla tai hillolla ja kermavaahdolla.
Kommentit (8)
  1. sari kalliomäki
    15.2.2015, 13:57

    Kuppimalli ehdottomasti suosikkini, aina se hillo valuu sieltä pullan välistä syliin. Tuossa on ideaa, menee hillot sinne minne kuuluukin :).

  2. Namskis! Ihana idea tuo kuppimalli – pysyy täytteet tallessa! Perinteiseen pullaan voi päivittää myös aivan uudenlaiset täytteet: meillä oli testissä nutella-vaahtokarkkimassapullat ja menivät kuin kuumille kiville 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *