Kanaviillokki on tuttu koulusta

Tässä ennen tänne Maku.fi:n puolelle muuttoa oli vähän juttua näistä tunteita herättävistä kouluruuista tillilihan muodossa, niin tätä teemaa on hyvä jatkaa. Tänään vuorossa on siis kanaviillokki, joka ei onneksi ole saanut ihan yhtä negatiivisia muistoja aikaiseksi ihmisten mielessä kuin tuo tilliliha. Itse olen viillokista aina pitänyt ja samoin taisi olla myös kokin mielipide.

Ota esiin kokonainen kana. Tämän pitää olla kunnolla sula, eli jos kyseessä on pakastekana, niin sulata se hyvissä ajoin. Niin ja kun tehdään kanaviillokkia, niin sen pitäisi siis olla kana. Broileriviillokit ihan erikeen. Poista kanan pyrstö ja ota esiin kattila. Kiehauta kaksi litraa kasvislientä ja laita kana kattilaan. Levy pienemmälle, niin, että liemi juuri ja juuri pulpahtaa (kokin käyttämä sana) ja jätetään kana sinne hautumaan. Nyt kun pyrstö on poissa, niin liemi pääsee kanan sisällekin ja sen pitäisi ihan hyvin kypsyä kattilassa. Siellä se saa hautua rauhassa puolentoista tunnin ajan. Eli tämä on taas tällaista pikaruokaa.

 

Sillä välin kun kana hautuu kattilassa, voidaan valmistaa sama kastikepohja, mikä tehtiin myös tillilihalle. Eli siis 50 grammaa palsternakka, 50 grammaa selleriä ja 50 grammaa porkkanaa yksi keskikokoinen sipuli pieneksi. Freesataan kasviksia kattilassa kymmenen minuutin ajan ja lisätään 60 grammaa voita. Anna sen sulaa kasvisten joukkoon, lisää vielä 60 grammaa vehnäjauhoja sekaan ja pyörittele ne sinne hyvin mukaan.

 

Tähän seokseen sekoitetaan litran verran kanalientä, jota saadaan tietysti kanan keittämisen ansiosta. Anna liemen tosin ensin jäähtyä, jotta siitä päältä voidaan kauhoa suurimmat rasvakerääntymät pois. Jäähtymisen ja ”rasvaimun” jälkeen lientä siis otetaan käyttöön litra. Se kuumennetaan ja lisätään pikkuhiljaa kasvisseokseen. Sekoita huolellisesti, ettei kasvisseos ja jauhot jää paakuiksi. Kiehauta ja anna sen jälkeen hautua miedommalla lämmöllä tunnin verran.

Tällä välin päästään taas kanan kimppuun. Sen pitäisi siis jäähtyä, jotta sitä voidaan käsitellä. Nahka poistetaan ja kanasta otetaan irti kaikki syömäkelpoinen liha. Nämä palaset nypitään sellaisiksi sopivankokoisiksi palasiksi, jotka tulevat sitten kastikkeen joukkoon myöhemmin hyppäämään.

Kastikepohja siivilöidään ja kasvisklöntit siis eivät pääse mukaan ruokabileisiin. Siivilöityyn kastikkeeseen lisätään nypityt kananpalaset ja sekoitellaan. Tähän kastikkeeseen kokki intoutui laittamaan vielä puolentoista desin verran kermaa lisäksi ja maustepuolelta vähän suolaa ja valkopippuria. Niin ja sitruunamehuakin sinne lorahti ainakin parin ruokalusikallisen verran. Tässä vaiheessa kanan makukin alkoi tulla kuulemma paremmin esiin viillokista.

 

Viillokin seuraksi ilmestyi  keitettyä riisiä, jonka sekaan oli ujutettu silputtua persiljaa. Makua se nyt ei ehkä niin hillittömästä tuonut, mutta pelkkä riisi viillokin kanssa on jokseenkin aneemisen näköistä, joten ihan nyt esteettisistä syistä tarvitsi sen sekaan saada vähän väriä. Tästä on nyt taas sanottava, että maukasta on. Kokin sanat täsmälleen olivat: ”oi s*****na ku o hyvää”. Mustaherukkahillo sopii täydellisesti näiden kanssa ja se valitettavasti ei muistanut tulla kuvaan mukaan. Puoliksi syöty annos, johon lisätään mustaherukkahilloa ei ehkä näyttäisi taas kovin houkuttelevalta.

Kanaviillokki

Ainekset

Kana
2 l
kasvislientä
1 kpl
kokonainen kana (n. 800 grammainen)
Kastike
50 g
palsternakkaa
50 g
juuriselleriä
50 g
porkkanaa
1 kpl
sipuli
60 g
voita
60 g
vehnäjauhoja
1 l
kanalientä (kanan keitinnestettä)
1,5 dl
ruokakermaa
0
sitruunamehua
0
suolaa
0
valkopippuria
Muut ainesosat

Tee näin:

Sulata kana ja leikkaa siltä pyrstö pois. Kiehauta kasvisliemi ja laita kana sekaan. Anna hautua miedommalla lämmöllä n. 1,5 tuntia. Jäähdytä kana, ota sen liha talteen ja nypi pienemmiksi palasiksi. Ota talteen myös kanan keitinlientä. Kauho pois päälle muodostuva rasva.

 

Freesaa kasvikset, lisää voi ja anna sen sulaa joukkoon. Lisää jauhot ja sekoita ne hyvin joukkoon. Lisää kanalientä vähän kerrallaan tehokkaasti sekoittaen. Anna seoksen pulputella kevyesti tunnin verran välillä sekoitellen. Siivilöi kastikepohja.

 

Lisää kastikkeeseen nypityt kananpalaset. Kaada mukaan kerma ja mausta suolalla, valkopippurilla ja sitruunamehulla. Tarjoa keitetyn riisin ja mustaherukkahillon kanssa.

 

Kommentit (5)
  1. hyvä jäbät! Kanaviilokki on kunnon Old School herkkua! Lisää näitä!

  2. Kanaviillokki! tykkäsin pienempänä sitä Saarioisten (?) kanaviillokista ja koulussakin tämä herkku upposi, kanaviillokki on niin hyvää!

    En vaan muista koska olisin sitä viimeksi syönyt.. 20 vuotta sitten?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *