Juuressämpylät, joissa 45% paahdettuja juureksia

Nämä sämpylät saavat viehättävän makunsa uunissa paahdetuista juureksista, joita tässä reseptissä on reilusti, jopa 45%. Paahtaminen herättää juuresten aromit henkiin, mikä vie nämä sämpylät aivan uudelle tasolle.

Sämpylöihin on kiva lisätä juureksia antamaan makua, mutta raasteena niitä ei voi lisätä kovinkaan paljoa, sillä raaste sisältää paljon nestettä ja sämpylät eivät kohoa silloin tarpeeksi. Juuresten paahtaminen on mainio keino lisätä runsaasti kasviksia sämpylöihin, silloin makua irtoaa paljon enemmän ja ylimääräinen neste haihtuu pois.

Sämpylöiden valmistus aloitetaan viipaloimalla juurekset, tässä voikin sitten käyttää melkein mitä vain juuresta, näihin sämpylöihin valitsin porkkanaa ja palsternakkaa. Juureksia ei tarvitse edes kuoria, kunhan vain pesee ne hyvin, mutta oman maun mukaan tietenkin. Juuresviipaleet pyöritellään öljyssä ja suolassa ennen paahtamista. Kypsät ja kauniin väriset juurekset kaadetaan kulhoon ja öljy kannattaa kaapia talteen huolella, sillä se sisältää paljon makua. Sitten vain survomaan nuijalla tai muulla välineellä juureksia muusiksi, ihan täydellisen tasaista ei tarvitse tulla. Vesi lisätään kylmänä juureksien sekaan, jotta ne hieman jäähtyisivät. Loput ainekset sekaan ja annetaan kohota hyvin leivinliinan alla ennen sämpylöiksi leipomista.

Erittäin onnistuneet sämpylät, joten näitä pitää tehdä toistekin. Vanhan blogin puolella on myös resepti porkkanasämpylöihin, joissa porkkana on lisätty raasteena. Vai miltä maituisivat ruissämpylät, joissa nesteenä on käytetty kahvia?

 

 

Juuressämpylät

Ainekset

paahdetut juurekset
300 g
porkkanaa
300 g
palsternakkaa
1 dl
öljyä
1 tl
suolaa
taikina
4 dl
vettä
50 g
hiivaa
2 rkl
hunajaa
1 tl
suolaa
12-14 dl
sämpyläjauhoja
lisäksi
0
vettä (voiteluun)
2 dl
kurpitsansiemeniä
Muut ainesosat

Tee näin:

Viipaloi hyvin pestyt juurekset uunivuokaan tai pellille. Pyörittele kasvikset öljyssä ja suolassa.

Paahda 250 asteessa noin 20-30min, kunnes juurekset ovat saaneet pintaa hieman väriä ja ovat pehmeitä.

Kaada juurekset kulhoon öljyineen ja painele niiden rakennetta rikki.

Lisää sekaan kylmä vesi ja jäähdytä kädenlämpöiseksi.

Murusta hiiva sekaan ja sekoita hyvin. Lisää myös hunaja ja suola.

Lisää jauhot vähän kerrallaan. Anna kohota 30 minuttia leivinliinan alla.

Kaada taikina jauhotetulle alustalle ja jaa se 20 osaan. Muotoile sämpylöiksi pellille ja kohota 30 minuuttia.

Voitele sämpylät vedellä ja ripottele päälle kurpitsansiemeniä. Paista 225 asteessa noin 15 minuuttia.

 

Kommentit (2)
  1. leena laiskimus
    31.8.2016, 04:57

    No jo vain on taas niiin hyvä resepti; huitasin lounaalta jääneet uunijuurekset tähän taikinaan, eipä oo tähdejuureksia eikä muuten sämpylöitäkään, enää. Namia!

  2. Perinneruokaa Prkl
    31.8.2016, 08:36

    Tämä onkin näppärä tapa käyttää ylimääräiset uunijuurekset 🙂 Sämpylät on siitä kiitollisia valmistaa, että taikinaan voi heittää melkeinpä mitä vain 🙂 Kiva että maistui!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *