Avomaankurkuista maukkaat maustekurkut

Niin, niistä avomaankurkuista tuli mainittua jo tuolla kurpitsapikkelssin yhteydessä. No nyt niillekin tehdään siis jotain. Maukkaat maustekurkut tai etikkakurkut ovat listalla… kummalla nimellä näitä nyt sitten haluaakaan kutsua. Minulla on suola- ja maustekurkkuihin(KIN) ollut aina jotenkin hieman nihkeä suhtautuminen. En vain ole erityisemmin pitänyt niiden mausta. Eli jos on sattunut menemään hampurilaiselle ja unohtanut tilata burgerin ilman suolakurkkua, niin ne siivuthan on sieltä ronkittu pois. 

Tästä tulee nyt pieni, jääkaappiinkin mahtuva annos. Kurkkuja tarvitaan kilon verran ja ne voi virauttaa nopsaan puhtaaksi vedessä, elleivät ole jo puhtaita valmiiksi. Sen jälkeen kaikki pistetään viipaleiksi. 

Liemeen tarvitaan 6 dl vettä, 3 dl etikkaa, 2 dl sokeria, 2 rkl suolaa ja 2 tl sinapinsiemeniä. Nämä kiehautetaan yhteen kattilassa ja taas on liemi sillä valmista. Edessä on enää purkitus, eli kurkkuviipaleet lasipurkkiin. Laita väliin myös mustaherukan lehtiä ja tillin kukintoja. Sen jälkeen kaadetaan lientä mukaan niin, että kurkut ovat kaikki upoksissa. Kansi vielä kiinni ja sen jälkeen kurkut saavat maustua omissa oloissaan jääkaapissa. Sieltä voi napsia aterian seuraksi tai voileivän päälle kurkkuja silloin kun lystää. 

Nyt näitä kurkkuja muutaman maisteltuani voin myöntää, etteivät nämä olekaan kovin ikävän makuisia. En edelleenkään ehkä haluaisi niitä osaksi satunnaista hampurilaiskokemusta, mutta tällaisena ihan erillisenä juttuna ne menevät. Ja tässä parin vuoden sisään on oikeasti tapahtunut jotain, sillä suhtautumiseni moniin aiemmin inhoamiini asioihin on lieventynyt. Kai se makuaisti vaan muuttuu iän myötä. 

Maustekurkut

Ainekset

1 kg
avomaankurkkua
6 dl
vettä
3 dl
väkiviinaetikkaa
2 dl
sokeria
2 rkl
suolaa
2 tl
sinapinsiemeniä
0
mustaherukanlehtiä
0
tillinkukintoja
Muut ainesosat

Tee näin:

Pese kurkut tarvittaessa. Viipaloi viipaleiksi, laita lohkoiksi tai jätä kurkut vaikka kokonaisiksi. 

Kiehauta liemi vedestä, etikasta, sokerista, suolasta ja sinapinsiemenistä. 

Asettele kurkkuviipaleita, mustaherukanlehtiä ja tillinkukintoja kannelliseen lasipurkkiin. Lisää liemi ja sulje kansi 

Anna maustua.

Kommentit (2)
  1. Kauanko nämä kurkut säilyy jääkaapissa?

    1. perinneruokaa prkl
      31.8.2018, 13:47

      Avaamaton purkki säilyy helposti jopa vuoden ja avattuna noin kuukauden.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *