Unta vai totta – talo alkaa nousta!!

Homeentappaja hirsiseinään
Homeentappajaa levitettiin pehmeällä harjalla talon ulkoseiniin.

 

Huh, hah – rakentamisen tiimoilta on pitänyt niin kiirettä, että viimein ehdin myös kirjottamaan muutaman sanan viime päivien tapahtumista. Ja niitä onkin riittänyt, sillä tadaa – tontilla ei seiso enää pelkkä sokkeli, vaan talon runko kohoaa jo korkealla!!!

Kontion kolmen “hirsimiehen” saavuttua paikalle alkoi tapahtua – ja vauhdilla. Seinät alkoivat nousta yllättävän nopeasti, eli talo alkaa pikku hiljaa valmistua.

En miltei pysty sanoin kuvailemaan tunnetta, kun kävimme tontilla ensimmäisen kerran nähdäksemme tulevan talomme hirsiset seinät.

Autosta ulos astututtuani ensimmäinen aistireaktio oli ihanan tuoreen puun tuoksu, ja siinä tuoksumaisemassa oli mahtavaa ryhtyä ihailemaan talon runkoa. Olo oli samalla kertaa hämmentynyt, ylpeä, liikuttunut ja superonnellinen. Tuntuu, että niin monia kuukausia olimme vain suunnitelleet kaikkea taloon liittyvää, ja yllättäen se konkreettisesti kohosikin jo silmien edessä. Ja toisaalta – siitä on vain hetki, kun kannoimme vanhasta talosta vielä kaiken säästettävän ulos.

Sen, miltä talo alkaa näyttää, näette kuvista. Sokkeli on yllättävän korkea, ja se nostaa talon kauniisti ylös loivassa alamäessä. Ja paljas hirsi, se on niin kaunista – voisin ihailla sitä loputtomiin.

 

Lamellihirsi
Hirsi toisensa jälkeen nousee sokkelin päälle.

 

Hirsirunko
Tältä runko alkoi näyttämään…

 

Hirsitalon runko
..ja tältä se on näyttänyt viime päivinä.

Hirren pintaa hivelemään pääsin ihan konkreettisesti, kun työmiehemme joutuivat lähtemään yhdeksi päiväksi toiselle raksalle ja päätimme käyttää päivän hyödyksi talon parissa. Lähdimme pienellä talkoopurukalla levittämään talon ulkoseiniin pohjustetta, joka toimii homeentappajana. Aineella siis desinfioidaan hirsi ennen maalausta. Teimme tämän työvaiheen jo nyt, koska oli kätevää käyttää hyväksi raksamiehien pystyttämiä rakennustelineitä, joita pitkin pääsi kätevästi levittämään suoja-aineen joka puolelle taloa. Pohjusteen on hyvä kuivua kunnolla ennen ensimmäistä maalauskertaa – joka myös toivottavasti koittaa pian. Olemme siis päätyneet maalaamaan talon pienen, mutta kovasti ylistetyn Virtasen maalitehtaan Neljän Öljyn Maalilla (kerron siitä lähempänä lisää).

 

Homeentappaja laimennetaan veteen ennen seiniin levittämistä.
Homeentappaja laimennetaan veteen ennen seiniin levittämistä.

Kun levittelin pohjustusainetta pehmeällä harjalla talon pintaan, tuntui hassusti jo siltä, että silittelisin oman kodin seiniä. Vielä niin vieraat, mutta nyt jo tärkeät ja rakkaat. No niin, ennen kuin ryhdyn turhan sentimentaaliseksi täytyy vilpittömästi kehua myös Kontion pystytysporukkaa. Kaikki on sujunut mallikkaasti ja kaverit paiskivat tontillamme erittäin pitkää päivää. Työmaa on aina siisti, kun siellä yllättäenkin piipahdamme, ja joku kavereista ehtii aina jutustelemaan sen hetkiset kuulumiset pystytyksen tiimoilta.

 

Hirsitalon yläkerta
Yläkerran ”luuranko” 🙂

Tällä hetkellä siis hengitellään siis varsin rauhallisin mielin 🙂

Kommentit (1)
  1. Olisiko mahdollista saada tietää jonkinlaisia summia paljonko hirsitalon rakentaminen maksaa.. haaveena olisi joskus saada oma talo, mutta mitä sellaiseen menee rahaa. Tietysti kaikki vaikuttaa mutta lähinnä pystytys, sähkötyöt, putkityöt.. Minkä verran tuollaiset suunnilleen tulee maksamaan? Ymmärrän että kukaan ei halua tarkkoja summia kertoa mutta pyöriikö ne tuhansissa vai kymmenissä tuhansissa. Tai onko jotain mistä tuon tiedon (suuntaa antavan) voisi löytää.
    Meilläkin haaveena saada kontion talo niin varsinkin tuo pystytyksen hinta kiinnostaisi. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *