Ei sen vähempää kuin talon lattian valinta

Kaupallinen yhteistyö: Parla

Parla_varjot

Parla_vasara

On olemassa yksi asia, johon olen käyttänyt taloa suunniteltaessa ylivoimaisesti eniten aikaa (niin pääni sisällä kuin fyysisesti), nimittäin talomme lattia. Kaikki alkoi, kun jo taannoin haaveilimme omasta talosta: täydelliseen unelmakotiimme kuului ehdottomasti vaalea lankkulattia, ehkäpä mäntyä, joka narisee kivasti paljaiden jalkojen alla. Tarkemmin ajatellen koko unelma pyöri oikeastaan tämän lautalattia-ajatuksen ympärillä, sillä tuumimme, että uuteenkin taloon saisi parhaiten vanhan talon henkeä lautalattioilla.

Mutta kuinkas sitten kävikään: maalämpöön päädyttyämme, päädyimme myös vesikiertoiseen lattialämmitykseen (jonka putket luikertelevat lattian alla). Ja jotta vesikiertoisessa lämmityksessä olisi järkeä, lattia ei saa olla liian paksu, jottei lämmön pääsy sen läpi vaadi todella korkeaa lämpötilaa vedeltä. Hyvin pian konkreettisia elementtejä taloon valitessamme tajusin, että meidän olisi luovuttava lautalattiaunelmastamme. Pitkä NYYH.

Mutta mitä sen tilalle? Alkoi kuumeinen pohdinta. Tiesimme päätyvämme puuparkettiin, mutta mikä niistä olisi sävyltään ja olemukseltaan mahdollisimman lähellä lautalattiaa? Ei ainakaan mitään kolmisauvaista perustammea. Bongasin yhtenä päivänä eräässä rautakaupassa aivan vaalean parkettipalamallin, joka itseasiassa näytti miltei vanerilevyltä (ja sellaista fiilistä lattiaan olin tiedostamatta hakenutkin).

Riemukseni huomasin, että lattiaa valmistaa kotimainen Parla. Ja kyseessä oli siis Parlan 1-sauvainen, tavallista leveämpi, saarniparketti Saarni Soprano 1-s, jossa on valkolakkaus päällä. Maistelin saarnea mielessäni – tuon öljypuukasveihin kuuluvan puun kuvio on melko voimakas, mutta jollain tapaa miellytti minua. Samoin miellytti sen käytännönläheisyys: saarni on yksi kovimmista puulajeista eli sopii mainiosti lapsiperheen temmellykseen.

Parla_parketti

Tämän lattialöydön tein jo viime syksynä, mutta koko pitkän talven mutustelin lattiaa mielessäni – ja bongasin saarnikuvioisia lattioita niin kahviloissa, hotellihuoneissa kuin ystäväperheen portaikossa. Saarni näyttää olevan melko suosittu parkettipuu juuri nyt, erityisesti tasaisen vaaleana eli valkoiseksi lakattuna tai vahattuna versiona. Olen etsinyt muitakin vaihtoehtoja, vertaillut puulajien kovuutta ja laatua ja ravannut lukemattomia kertoja tuijottelemassa Parlan saarniparkettimallia rautakaupassa. Viimein koitti päivä, jolloin päätös lattiasta oli tehtävä, ja siinä vaiheessa mieleni oli täysin kypsynyt päätökseen – mitään tämän parempaa en tulisi löytämään. Leveä saarniparketti olisi täydellinen valinta meidän talon lattiaksi.

Parla_laudat

Pian pihallemme saapui siis valtava kuorma muoviin pakattua puuta, ja ensimmäiset paketit oli tietysti pakko repiä heti auki. Yläkerran lattioiden asennus aloitettiin miltei siltä seisomalta. Mieheni, appeni ja minä puuhasimme asennuksen parissa, ja se sujui todella helposti lukuunottamatta yhtä asiaa: saarnessa on niin voimakas kuvio ja lankuissa myös jonkin verran sävyeroja, että toisiinsa sointuvien lankkujen valintaan meni aikaa. Mutta kun tekee luultavasti loppuelämänsä lattiaa, ei muutama extratunti tässä vaiheessa tunnu missään.

Nyt meillä on siis yläkerta parketoitu, ja näyttää juuri siltä kuin pitääkin: vaalean skandinaaviselta puulattialta. Olen niin helpottunut, että lattia on juuri sellainen kuin haaveilinkin. Alakerta odottaa vielä tulisijoja ja keittiötä, minkä jälkeen lattiat asennetaan sitten sinnekin.

Ja sitten se on sen pituinen se, lattioiden osalta 🙂

Parla_lähis

 

Kommentit (2)
 1. Katriina / Kotiprojekti
  23.7.2017, 21:42

  Meillä on kotiprojekti vauhdissa ja lattioita pohditaan täälläkin. Kävimme viikolla Timberwisen showroomilla ihailemassa parkettilattioita ja saarniparketti ihastutti meitäkin. Pohdimme vain lopulta sitä, että mikä tekee parkettien hintaeron. Timberwisen saarniparketti on tuntuvasti hinnakkaampaa, kuin tämä Parlan saarniparketti. Satuitko tutkimaan asiaa?

  Miltä lattia on nyt muutaman kuukauden katselun jälkeen tuntunut? Oletko tyytyväinen valintaan?

  Lattian valinta on kyllä yksi vaikeimmista asioista, vaikka tarkkaan tietää mitä haluaa! 😀

  1. Moikka! Sori myöhäinen vastaus kesälomasta johtuen :). Me ollaan aina vain ihastuneempia lattiaamme, vaikka emme vielä ole päässeet muuttamaan talolle eli sisustuksen kanssa en lattiaa vielä ole päässyt ihailemaan. Katselin taannoin myös Timberwisen mallistoa, mutta tähän kyseiseen Parlan lattiaan päädyimme sen leveän pinnan vuoksi eli muistuttaa kivasti lankkulattiaa. Toki hintaeroakin taisi olla, mutta ennen kaikkea emme halunneet ”perinteistä” kolmisauvaista parkettia. Tsemppiä kovasti kotiprojektiin 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *