Kevään ja maan lämpöä

Kaupallinen yhteistyö: Etelä-Päijänteen LVI-palvelu

Rakentamisen tiimellyksessä olen unohtanut kertoa tärkeästä osasesta talossamme, nimittäin juuri ennen talven tuloa asennetusta maalämpöpumpusta. Nyt kun sisätyöt ovat käynnissä, on melkoisen mukavaa, kun raksalle tullessa siellä on aina peruslämpöinen talo odottamassa. Ja tämä on siis maalämmön ansiota.

Keväinen ikkuna

Meille maalämpö oli jo taloa suunniteltaessa yksi sen avainasioista: tiesimme kyllä, että maalämmön perustamiskustannukset ovat melko korkeat, mutta ajan kanssa tämä lämmitysmuoto todellakin maksaa itsensä takaisin, ekologisesta ajatuksesta puhumattakaan. Maalämpöpumppu siis hyödyntää maaperää energianlähteenä, ja energiaa kuluu vain lämmön siirtoon maaperästä rakennukseen.

Meille Stiebel-merkkisen maalämpöpumpun toimitti talomme lvi-töistä huolehtinut Etelä-Päijänteen LVI-palvelu. Valitsimme Stiebelin koska se on luotettava saksalainen merkki, ja olimme kuulleet sen käyttäjiltä kehuja hyvästä toimintavarmuudesta. Stiebelin energiatehokkuus on myös huippuluokkaa.

Olin luullut “poraussessiota” suuremmaksikin, mutta käytännössä kaikki oli valmista muutamassa päivässä. Pihaamme porattiin (valitsemaamme kohtaan) halkaisijaltaan noin parinkymmenen sentin reikä. Kallioon porattavan reiän syvyys (150 metriä) oli etukäteen mitoitettu talomme kuutioiden mukaan, jolloin saamme tarpeeksi lämpöenergiaa koko talven varalle.

Kallioporauksen jälkeen asennetaan lämmönkeruuputkisto.
Kallioporauksen jälkeen asennetaan lämmönkeruuputkisto.

 

Kaivanto maalämpökaivolta taloomme näytti tältä.
Kaivanto maalämpökaivolta taloomme näytti tältä.

Maalämmön asennuksen hinta koostui kiinteähintaisesta kallion poraushinnasta metrien mukaan (meillä siis 150 m) sekä pehmeän pintamaa-aineksen läpäisystä ja suojaputkituksesta. Jälkimmäinen hinnoitellaan myös porattujen metrien mukaan. Porauspäivänä oli hiukan kuumottavaa odotella tietoa siitä, mistä syvyydestä kallio tulee vastaan: meillä kallio löytyi 30 metrin syvyydestä. Näiden lisäksi tulee vaakaputkituksen kaivuu ja veto talon sisälle.

Itse maalämpöpumppu nostettiin sitten tuon kaivuun jälkeen kodinhoitohuoneeseemme, ja täytyy sanoa, että sen pieni koko yllätti täysin. Ja varsinkin kun samassa tehopakkauksessa on myös lämminvesivaraaja. Saimme pumpun asemoitua huoneen nurkkaan, ja ympärille aiomme nikkaroida kaapiston, joka sulautuu hyvin huoneen muihin kiintokalusteisiin. Käytännössä talomme tekninen tila tulee siis olemaan tuo vaatekaapin kokoinen nurkka. Energiatehokkain tapa jakaa lämpö huoneisiin on vesikiertoinen lattialämmitys maalämmön kaverina, joka meille on siis asennettu ala- ja yläkertaan.

Maalämpö_sisällä
Kodinhoitohuoneeseen vedetty keruuputkisto odottaa itse pumppua..

 

Maalämpöpumppu_kaukaa
..ja maalämpöpumppu mahtui yllättävän hyvin kodinhoitohuoneen nurkkaan.

Kesäisin maaperän viileyttä voisi hyödyntää myös sisätilojen viilentämiseen, mutta meillä on tämä toiminto vielä harkinnassa. Tuleekohan Suomen kesinä tarvetta viilennykselle? Onko kellään kokemusta siitä, miten maalämmöllä toteutettu viilennys on toiminut?

Nyt talon sisälämpötila on jo 19 astetta, ja tänään sain mieheltäni raksalta viestin: “täällä on kodin lämpö” 🙂

 

 

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *