Keittiöunelmia TOP 7

Kodin sydän, tuo ihana paikka, jonne kieli, mieli – ja velvollisuudet – vievät monta kertaa päivässä valmistamaan niin ruumiillista kuin sielullista ravintoa..no niin runoilut sikseen. Viime päivinä ajatukseni ovat pitkälti keskittyneet tulevan talomme keittiöön.

 

Valoisa avokeittiö
Kaupunkikotimme avokeittiössä on kaikki tarpeellinen, tosin melko tiiviissä paketissa. Ikkunan viereisellä seinällä kokataan…

 

Vaalea avokeittiö
…ja toinen sivu on pyhitetty laskutilalle. Keittiön takana on taaperon huone.

Kuinka ollakaan, tämän ihastuttavan tilan suunnittelu ei olekaan mikään helppo juttu. Joku taannoin minulle sanoikin (ja silloin vain hölmönä hymyilin), että talon suunnittelu pitäisi aloittaa keittiöstä. Nyt olen huomannut, että tuo lausahdus on enemmän kuin totta. Miksikö? Esimerkiksi siksi, että keittiömme ikkunat oli suunniteltu taloon ennen kuin olimme uhranneet ajatustakaan sille, minkälainen keittiöstämme tulee ­– ja ennen kaikkea mihin kohtaan ikkunat siellä sopisivat. Ne kun myös rajoittavat melkoisesti suunnittelua, etenkin jos haluaisi pitää ikkunan aluset siisteinä työtasoina, joiden äärestä voi sitten porkkanoita pilkkoessaan vilkuttaa iloisesti pihalla leikkivälle taaperolle.

Näin ajattelin ensin, kunnes tajusin, että niissä maalaiskeittiöissä, joita kovasti aina ihailen, tiskiallas on sijoitettu niin VALTAVAN viehättävästi ikkunan alle, tiedättehän. Ajatuksissani vaihdan siis porkkanoiden kuorimisen aamuisen puurokattilan tiskaamiseen (ja taaperolle vilkuttamiseen). Mutta, mutta, soitto Kontion talomyyjälle Jyrkille paljastaa, että taloon suunnitellut ikkunat aukeavatkin sisään päin, eli tiskialtaan eteen olisi tilattava useita satoja euroja maksava ulospäin aukeava ikkuna. Moralta löysin myös Izzy Turnie -nimisen hanan, joka taittuu pois ikkunan alta http://www.moraarmatur.fi/tuotteet/Keittiohanat mutta en ole aivan vakuuttunut, onko se muuten muotokieleltään sellainen, jonka keittiöömme haluamme.

Onko teillä kokeumuksia altaasta ikkunan alla? Lähinnä mietityttää kuinka paljon vesi roiskuu altaasta ikkunaan?

Olemme ajatelleet käyttää suunnitteluapuna myös jonkin keittiöliikkeen suunnittelijaa, mutta meillä on itsellämme niin tarkka visio siitä, minkä toiminnon tai härpättimen mihinkin haluamme, että alustavan suunnitelman teemme itse.

 

Viinikaappi puulaatikosta
Viinit olemme sujauttaneet vanhaan puulatikkoon, joka toimii nyt ”viinikaappina”.

 

Kirjoitan tätä postausta kaupunkikotimme olohuoneessa, nykyistä avokeittiötä katsellen, ja listasin tähän ajatuksiani siitä, mitä uudelta “maalaiskeittiöltä” haluamme.

Maalaiskeittiöunelmat TOP 7

 1. Yhdistelmä ranskalaista maalaiskeittiötä ja skandinaavista raikkautta.
 2. Yksinkertaiset, mattapintaiset (valkoiset tai vaalean pastelliset) alakaapit. Yläkaappeja minimaalisesti, ehkä vain astiankuivauskaapiksi.
 3. Haaveilemme betonitasoista, mutta lapsen myötä käytännöllisyys on tärkeintä. Päädymme luultavasti puukuvioiseen laminaattiin, joka sointuu puulattian kanssa.
 4. Vetimien väriksi pronssia tai ruusukultaa. Ei liian pyöreää eikä neliömäistä, jotain siltä väliltä.
 5. Välitila pieniruutusella valkoisella kaakelilla. Seinille avohyllyjä, joille saa kauneimmat astiat esille.
 6. Jääkaapiksi vaaleansininen tai mintunvihreä Smeg-kaappi tai kalusteeseen integroitu jääkaappi. Pieni pakastin tason alle (ja toinen samanlainen kodinhoitohuoneeseen).
 7. Saareke, jonka ääressä voi tarvittaessa juoda aamukahvin.

Tässä tärkeimmät haaveeni uudelta keittiöltä. Mielenkiintoista nähdä, saammeko kaikki toiveemme toteutettua…

Kaunista juhannusta!!

Kommentit (1)
 1. Keittiön valinta - Meillä Kotona -blogit
  27.11.2016, 19:08

  […] syksyllä listasin postauksessani jo unelmakeittiömme elementtejä, ja hyvin pitkälti tuon listauksen mukainen keittiöstä on […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *