Tip Tap Tippaleipä!

Vappu lähestyy, sen kunniaksi haluan jo hyvissä ajoin muistuttaa ehkä vähän väärinymmärretyistä, mutta ainakin minun vappujeni ykkösleivonnaisista: tippaleivistä! Ne ovat yllättävän helppoja ja nopeita tehdä ja niin hyviä! Paljon parempia kuin kaupassa!

Munkit ovat tietenkin myös hyviä. Niitä meillä paistetaan vappupäivänä pari isoa vadillista (joista perinteisesti dalmatialaisemme Dedo on syönyt toisen). Mutta tippaleivät ovat niin nopeita tehdä, että niitä voi tehdä jo aiemmin virittäytyessään vapputunnelmaan.

Minä käytän tippaleipien tekoon aina vanhaa ketsuppipulloa,  jonka varaan valmiiksi jo hyvissä ajoin ennen vappua, ettei tarvitse alkaa tyhjentämään ja pesemään puoliksi täyttä ketsuppipulloa sitten kun tippaleipätaikina on valmis. tosin pakastepussikin sopii taikinan pursotukseen ihan yhtä hyvin.

Kannattaa muuten siivilöidä jäähtynyt paistoöljy ja pullottaa vaikkapa takaisin muoviseen öljypulloon. Sen voi käyttää muutaman viikon sisällä vielä samaan hommaan uudestaan.

Tippaleivät
n. 24 kpl

2 munaa
1 rkl intiaanisokeria
ripaus suolaa
2,5 dl puolikarkeita spelttijauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
½ tl vaniljasokeria
1 dl maitoa

uppopaistoon:
noin 7 dl rypsiöljyä

Pinnalle:
tomusokeria

Riko munien rakenne kulhossa. Lisää maito ja sen keskenään sekoitetut kuivat aineet. Sekoita tasaiseksi. Kaada taikina kestävään pakastepussiin tai tyhjään sinappi- tai ketsuppipulloon.

Kuumenna öljy kattilassa. Upota kuumaan öljyyn teräksinen tai muovinen pyöreä, syvä kauha niin, että kauhan reuna on hieman öljyn pinnan yläpuolella. Pursota taikinaa öljyyn kauhan sisäpuolelle pyörivin ja risteilevin liikkein. Paista vain 2-3 tippaleipää yhtä aikaa. Käännä tippaleivät, kun alapuoli on kauniin ruskea.

Nosta valmiit tippaleivät talouspaperin päälle kuivumaan. Ripottele päälle tomusokeria ennen tarjoilua.

Kommentit (4)
  1. Ihanaa, tippaleipiä… Voikohan tätä reseptiä muokata munattomaksi, kun pienimmäisellä todettiin kananmuna allergia? Kiva olisi kokeilla kerrankin tehdä itse näitä suussa sulavia herkkuja. Kiitos ihanasta blogista ja ohjelmastasi!

  2. Uskon että kyllä se munattomanakin onnistuu. Kokeile laittaa kananmunien sijaan suurinpiirtein saman verran rahkaa. Olen joskus ainakin lettuja paistanut niin ja hyvin onnistui! Ja tippaleipätaikina on hyvin lähellä lettutaikinaa… ilmoitteletko sitten tänne miten onnistui! 😀 Kiitos!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *