Piparkakkutaloja!

Naapurin Leena tekee kylän hienoimmat piparkakkutalot, ja koska olemme ystäviä, pyysin päästä Leenan oppiin. Piparkakkutalot on ihania, kierrätettäviä joulukoristeita jonka onneksi saa tehdä taas ensi vuonna uudelleen. Minä teen sitkeästi omat piparkakkutaloni ja joka vuosi päässäni on idea ihanasta kotitalomme piparkakkuisesta pienoismallista, mutta vielä tähän jouluun mennessä tulokset ovat muistuttaneet enemmän pihallamme kyyhöttävää lahoa leikkimökkiä. Leenan kanssa yhdessä tehdessä opin monta asiaa, jotka ehkä helpottavat tämän vuoden talon tekemistä.

Sitä paitsi yhdessä tekeminen on niin mukavaa. Jätin lauantai-aamuna Tuukan lasten kanssa aamiaispöytään ja karkasin Leenalle. Leena puolestaan passitti perheensä mummolaan ja siinä me sitten näperrettiin piparkakkutaloja, juotiin aamukahvia ja rupateltiin. Ja kun tekee yhdessä, oppii toiselta aina jotain uutta. Leena lupasi seuraavaksi tulla meille kylään tekemään joulukransseja, siitä kuulette myöhemmin.

Leenan vinkit piparkakkutalon tekemiseen:

1. Tee talo kaupan valmispiparkakkutaikinasta, se ei nouse ja kupli niin kuin itse tehty taikina.
2. Tee paloista tarpeeksi paksuja, helpompi rakentaa.
3. Kun teet seiniin reikiä ikkunoita verten, nosta levy pellille ennen sitä ettei muoto hajoa nostellessa.
4. Tarkista palojen suoruus ennen ja heti jälkeen paistamisen.
5. Koristele palat ennen kokoamista.
6. Kokoa talo sulaneelle sokerilla. Huom, Sokeria tarvitsee käyttää hyvin vähän.

Kuorrutus koristelua varten:

4 dl tomusokeria
1 kananmunan valkuainen
pari tippaa etikkaa

Kommentit (7)
  1. Joulunodottaja
    8.11.2010, 07:03

    Olen vain kerran aiemmin, nuorena tyttönä, tehnyt piparkakkutalon. Hyviä vinkkejä, taidankin tehdä sellaisen tänä vuonna!

  2. Piparkakkutyttö
    8.11.2010, 19:24

    Tosi söpöt talot tuossa kuvassa. Itse olen tehnyt piparkakkutalon ihan valmiista kaupan setistä, ja käyttänyt sitten koristeluun vähän enemmän mielikuvitusta. ihan hienoja niistäkin on tullut, ja talon pihalle olen tehnyt itse piparkakkueläimiä omasta taikinasta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *