Papukestit

Naapurin pellolla kasvoi viime vuonna härkäpapuja. Kirjoittelinkin niistä tänne silloin, kun sain luvan kerätä pellon reunuksilta papuja myös meille. Nyt noita samaisia papuja tuli meille vähän reilummin. Naapurilla oli jäänyt papuja reilusti yli ja lupasin auttaa osaltani niiden “loppusijoittelun” kanssa.

No nyt on härkäpapua, kilokaupalla! Ajattelin että kyllähän ne säilyvät, syödään niin paljon kun jaksetaan ja loput keitän vaikka vähitellen kanoille. Kuivattuja härkäpapuja pitää liottaa ensin 10 tuntia ja keittää sen jälkeen n. tunti. Liotin ja keitin 5 dl papuja. Tein niistä punajuurten kanssa uunivuokaa (onnistui ihan ok, mutta lapset eivät tykänneet), sekä härkäpapu-suklaamuffineja. Nekin onnistuivat ihan hyvin ja kas, ja lapsetkin tykkäsivät. Enpä ole koskaan aikaisemmin pavuista leiponut makeaa, mutta ajattelin että koska pavun koostumus on jauhoinen ja maku pehmeä, ja kun kerta porkkanastakin leivotaan niin kokeilenpa hulluuttani. Kannatti, on aika ovela tapa ujuttaa terveellisiä papuja lastenkin suuhun… 

Söimme muffineja aika paljon ja loput vein naapuriiin kiitokseksi papukuormasta. Helga piti enemmän muffineista ilman kuorrutetta, ja minustakaan ne eivät välttämättä olisi sitä kaivanneet. Uskoisin että jos härkäpapuja ei ole saatavilla, voi ohjeen pavut korvata vaikka tölkillisellä joitain muita miedon makuisia papuja.

Härkäpapu-kaakaomuffinit
20kpl

2,5 dl kuivattuja härkäpapuja (keitettynä n. 6 dl)
3 munaa
1 dl kermaa
2,5 dl intiaanisokeria
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
4 dl speltti- tai vehnäjauhoja
½ dl kaakaojauhetta
100 g voita sulatettuna

Liota (10h) ja keitä (1h) pavut. Jäähdytä. Soseuta pavut kerman ja kananmunan kanssa tasaiseksi tahnaksi blenderissä tai sauvasekoittimella. Lisää tahnaan muut aineet käsin sekoittaen. Jaa valmis taikina muffinivuokiin ja paista. 200°C 20-22 min.

Kuorrutus:
25 g voita
1 dl tomusokeria
1,5 rkl kaakaojauhetta
1 tl vanilliinisokeria
1 rkl vahvaa kahvia
Sulata kattilassa voi ja lisää muut aineet napakasti sekoittaen. Levitä kuorrute jäähtyneiden muffinien päälle. Koristele muffinit halutessasi vaikka pähkinärouheella.
 

Kommentit (2)
  1. Olen kanssa joskus tehnyt jotain suklaakeksejä pavuista. En muista enää teinkö valkosista vai ruskeista pavuista, mutta eipä niillä suurta eroa. Mutta tosi hyviä tuli ja yllätyin miten hyvin pavut sopii makeisiin leivonnaisiin.

  2. Ja toppinkiakin reseptistä löytyy 😀 Täytyypä kokeilla! Kiitos mainiosta blogista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *