Macaroneja, myös ilman kananmunaa!

Purkkisäilötyjen kikherneiden ja papujen säilykeliemen käyttö kananmunan korvaajana marengissa on minulle varsin uusi juttu. Tämä papujen prkkiliemi, eli hienommalta nimeltään aquafaba toimii uskomattoman samalla lailla kuin kananmunan valkuainen. Olen käyttänyt sekä valkoisten papujen- että kikherneiden säilykeliemiä, enkä juurikaan huomaa eroa niiden välillä, molemmat toimivat. Tänään oli leipomispäivä koska lapset ovat syyslomalla, joten päätin kokeilla tehdä macaroneja, myös vegaaniversioina. Se onnistui aika kivasti. Minä oikaisen resepteissä aina kun voin ja niinpä en näitä ranskalaisia herkkuja tehdessä sulattele sokeriliemiä enkä edes siivilöi mantelijauhoja. Ja ihan yhtä hyvin onnistuu näinkin.

Nyrkkisääntö on, että n. 3 rkl papulientä vastaa yhtä kananmunan valkuaista. Lapset valitsivat maut: Hilma halusi sitruunaa, Helga vadelmaa ja Torsti suklaata. Teimme vadelmaversion aquafaballa ja muut tavallisella kananmunan valkuaisella. Aivan yhtä kauniita ei näistä munattomista tullut kuin ”perinteisistä”, mutta koostumus on hyvin sama kuin tavallisissa macaroneissa ja makuraati oli tyytyväinen kaikkiin makuihin. Keltaiset täytettiin lemon curdilla, vaaleanpunaiset (eli vegaaniset) vadelmahillolla ja suklaaversioon tuli oma tuorejuustopohjainen täyte.

Kivaahan näitä on tehdä, mutta kyllä tähän näpertämiseen pitää varata aikaa. En ole koskaan pakastanut macaroneja mutta nyt aion kokeilla. Muutama munaton macaron ei olisi ollenkaan huono juttu muna-allergikon tai vegaanikaverin sattuessa kylään.

 

Taikina:

Yhden kikhernepurkin liemi tai 3 munanvalkuaista

ripaus suolaa (vain jos kaytät munanvalkuaisia)

125 g mantelijauhoa

3 ½ dl tomusokeria

½ dl sokeria

Elintarvikeväriä

tai suklaaversioon: 2 rkl tummaa kaakaojauhetta

Täytteeksi

Keltaisiin: Lemon curd-tahnaa

Punaisiin: Vadelmamarmeladia, tai -hilloa

Suklaaversioon:

Suklaatäyte

80 g tuorejuustoa

100 g sulatettua tummaa suklaata

 

Ohje:

Vatkaa aquafaba tai kananmunan valkuaiset ja suola kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri ja vatkaa kiiltäväksi. Sekoita keskenään mantelijauho sekä tomusokeri ja lisää ne käsin sekoittaen vaahtoon. Sekoita reippaasti useaan otteeseen, niin että vaahdosta lähtee ilmakuplat pois, se laskeutuu ja notkistuu. Kaada taikina porsottimeen tai pakastepussin sisään ja pursota siitä pieniä kekoja uuninpellille. Taikina leviää pian pursottamisen jälkeen pellillä tasaiseksi, mutta ei enää uunissa. Anna taikinakekojen kuivahtaa pinnasta ennen paistamista puolisen tuntia. tuntia. Paista macaronit kypsäksi 130°C (kiertoilma) 15 minuuttia.

Kun otat pellin uunista, anna sen rauhassa jäähtyä ja irrota vasta sitten macaronin kuoret leivinpaperista nostamalla niitä irti paperista leivinpaperin alapuolelta. Täytä jäähtyneet macaronit haluamallasi täytteellä ja paina ne vastakkain. Säilytä valmiit macaronit peitettynä jääkaapissa. 

 

Kommentit (2)
  1. Kiitos Olga! Voitin mun leivontamörön. Yritin vuosia sitten useita kertoja tehdä näitä ja aina meni pieleen punnituista munanvalkuaisista ja kuivatetuista mantelijauhoista huolimatta. Nyt tein oppiesi mukaan oikaisten hetken mielenjohteesta ja onnistuin!

  2. Olga Temonen
    28.10.2017, 18:23

    Moi Suvi, onpas kiva kuulla, jee! iloista talvea toivottaen, Olga

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *