Maailman parasta, ilman raparperia.

Kirjoitan tätä ja syön samalla aamupalaksi raparperipiirakkaa. Eilen iltatallilla lapset huomasivat että tallipolun varrella kasvava raparperi on päässyt hyvään kasvuvauhtiin. Tyypit kulkivat perässäni raparperinvarret käsisään ja vaativat että pitää tehdä piirakkaa. Lupasin tehdä.

 

Halusin tehdä niin hyvää raparperipiirakkaa että se olisi kaiken odotuksen arvoinen. Ajattelin että rapea muropohja olisi vaihteeksi ihana, kauraa siinä pitää myös olla. Tein rahkatäytteen Tuukan mieliksi ja laitoin riittävästi voita ja sokeria jotta lapsetkin tykkäävät. Vielä murupäällyste, niin tulee hyvää. Tuukka oli myöhään töissä, odotimme lasten kanssa malttamattomina että piirakka kypsyy ja sitten jäähtyy. Päätimme että otamme isot palat ja menemme telkkarin ääreen herkuttelemaan. Piirakkaa leikatessani maistoin sitä ja tiesin heti, että nyt olin onnistunut, ihan todella hyvä kokonaisuus. Onneksi kirjoitin reseptin ylös. Vein palat lapsille, ja laitoin valmisvaniljakastikettakin päälle. (Oatly merkkistä kaurapohjaista, on muuten tosi hyvää! ). Hiljaisuus vallitsi, muutamat lusikalliset tytöt lapioivat kiltisti, Torsti ilmoitti ettei aio syödä ja söi pelkän vaniljakastikkeen. Pian Hilma sanoi ettei oikein tykkää “tuosta myslistä tässä päällä”.  Helga jatkoi kohteliaammin: Tää on äiti tosi hyvää, mutta myös tosi täyttävää. Molemmilta jäi puolet syömättä.

Illalla Oli Tuukan vuoro, mutta tyypi alkoi heti irvistellä kun kuuli että raparperipiirakasta on kyse. Pakotin maistamaan, jos tämä vaikka olisi se piirakka, joka muuttaisi hänen suhtautumisensa koko raparperiin. “Menee kylmät väreet, mä jo tiedän kuinka hapanta tämä on.” kommentoi koemaistaja kun leikkasi itselleen palaa.  Sitten Tuukka söi, ja minä tuijotin vierestä.

“Tää olis ihan mailman parasta ilman tätä raparperia.”

 

Piirakka, raparperilla!

Pohja:

150 g voita tai margariinia

1 kananmuna

1 dl intiaanisokeria

2 tl vaniljasokeria

2 dl spelttijauhoja

2 dl kaurahiutaleita

1 tl leivinjauhetta

 

täyte:

8 dl raparperia

1 kananmuna

1 dl kermaa

1 prk rahkaa

1 tl vaniljasokeria

1 dl sokeria

 

pinnalle:

2 rkl pohjataikinaa

1 dl kaurahiutaleita

1 rkl sokeria

 

vatkaa pehmeä voi ja sokeri, lisää kananamuna. Lisää koivat aineet ja sekoita taikinaksi. Ota taikinasta sivuun 2 rkl murupäällystettä varten. Levitä taikina piirakkavuokaan.

Kuori ja pilko raparperit ja siirrä sivuun. Sekoita täytteen aineet keskenään ja kaada valmis seos piirakkataikinan päälle vuokaan. Ripottele päälle raparperipalat.

Sekoita alussa sivuun ottamaasi 2 rkl taikinaan kaurahiutaleet ja sokeri. Nypi ne murumaiseksi seokseksi, ja ripottele raparperien päälle.

 

Paista 190°C (kiertoilma 170°c) noin 30 minuuttia.

 

 

Kommentit (11)
  1. Laitahan pohjan reseptiin kananmuna. Tulee kovin kuivaa, jos joku ei luekaan teko-ohjetta.

  2. Raparperista tulee hyvä kiisseli kun sen nauttii kylmänä. Joukkoon maitoa ja sokeria 🙂
    Joukkoon sopii myös murot tai mysli.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *