Kirsikkaa liiaksi asti

Meidän villikirsikoilla on ollut hyvä vuosi. Ratsastuskentän laidalla sijaitsevat kirsikat ovat hyvää välipalaa ratsastuksen lomassa, niitä on tullut jo napsittua muutaman viikon ajan suoraan hevosen selästä. Lajike on vanha ja juurien kautta villinä löeviävä. Pieniä, vähän kirpeitä, mutta silti kouluttavan hyviä.

Ostan joka vuosi joulun alla pullon  kirsikkalikööriä, jota lisään illanistujaisissa glögin joukkoon. Nyt mietin, että voisikohan itse tehty kirsikkalikööri ajaa saman asian? Löysin muutaman meidän häiden boolista yli jääneen vodkapullon (kyllä, 7 vuotta sitten mentiin naimisiin, eli ei ole ollut kova menekki…) ja keräsin muutaman litran kirsikoita. Googlettelin likööri-ohjeita ja sitten vain summamutikassa sekoittelin isoon purkkiin keskenään sokerin, vodkan ja huuhdotut, peratut kirsikat. Ainakin 3 kuukautta pitäisi antaa nyt tekeytyä, sitten siivilöinti ja vielä saisi tekeytyä. Saa nähdä millaista glögiä keittelen joulukuussa.

Leivoin myös amerikkalaisklassikon,  kirsikkapiirakan. Päädyin tekemään taikinan speltistä ja mantelijauheesta. Ohje piirakasta alla. Söimme sen jäätelön kanssa, ja jäätelöä se kyllä rinnalleen kaipasikin, sen verran voimakas ja vieraskin tuo kirsikan maku on ainakin lasten makuun , että tuskin olisi uponnut yhtä hyvin sellaisenaan. Mutta hyvää silti, piristävää vaihtelua siihen aina varmaan mustikkaan.

Mikäli jollain on hyviä ideoita siitä, mitä kirsikoista voisi tehdä niin laittakaa vinkkejä. Mehu ja hillo nyt seuraavaksi kokeilussa, mutta olisiko jotain kivaa niiden lisäksi?

Kirsikkapiirakka

Taikina:

200 g pehmeää voita

4,5 dl vaaleita, puolikarkeita spelttijauhoja (vehnäjauhokin käy!)

80 g (1 pss) mantelijauhoa

1 dl vettä 

1/2 dl sokeria

puolikkaan sitruunan mehu

1/2 tl suolaa

Sekoita puukauhalla tai monitoimikoneella taikina kiinteäksi massaksi ja laita jääkaappiin vähintään 1/2 tunniksi. 

Täyte:

1,5 l kirsikoita

2 dl sokeria

2 rkl sitruunanmehua

4 rkl maissitärkkelystä

poista kirsikoista kivet. Sekoita sitten niihin kaikki täytteen aineet. 

Painele reilut puolet taikinasta pyöreään, halkaisijaltaan n. 25 cm vuokaan. Kaada päälle täyte ja kauli päälle loput taikinasta kanneksi. Tee kanteen veitsellä viillot. Paista piirakkaa ensin 20 min uunin alaosassa 220°c ja laske sitten lämpotila 170°c ja paista vielä ainakin 30 min, kunnes se saa pintaan väriä. Tarjoa vanilijajäätelön kanssa. 

 

Kommentit (14)
  1. Tervehdys sinne Marttilanmäelle. Tiedän hyvin tuon “kirsikkatuskasi”. Yksi ainoa kirsikkapuumme tuotti aikoinaan ylenmäärin satoa ja kaikella tavalla niitä keittelin. Kokeilin myös suklaa-kirsikkahilloa, ja sitä voin kyllä suositella. Esim. jäätelön kanssa TOOOSI hyvää! Ohjeita löytyy googlaamalla.

  2. Meilläkin on yhden hapankirsikkapuun sato yllättänyt tänä vuonna! Kirsikkahillo on kyllä ihan järkkyhyvää. Meidän makuumme parhaiten vaniljalla ja kirsikankivillä maustettuna. Murskatut kirsikankivet keitetään harsossa hillon joukossa, sitten ne on kätevä nappaista pois hillon valmistuessa. Ihana karvasmantelin maku tulee! Ja extrabonuksena voi tuhota muutaman harmiajatuksen päästä, kun saa purkaa agressioita kirsikankiviä hakatessa. Ovat nimittäin aika kovaa tavaraa… 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *