Hyvä paha chili

Taistelen jatkuvasti ruoanlaitossani chilin käytön kanssa. Tykkään itse kovasti tulisista ruoasta, mutta lapsille tulisten ruokien kokkaaminen tuntuu hieman epäreilulta. Kun aloin 8 vuotta takaperin kasvissyöjäksi, alkoi ruokien maustaminen tulla entistä tärkeämmäksi ja sitä myöten aloin kestämään huomattavasti paremmin myös tulisia makuja. Ymmärrän ihmisiä jotka eivät tulisia makuja kestä, mutta vähitellen totuttelemalla siihen tottuu ihmeen nopeasti.

Chililajikkeita on on niin paljon erilaisia, että tuoreesta chilistä kokkaaminen on kieltämättä haastavaa. Minulla on kaksi chiliä, pieni puu jonka sain ystävältäni, ja josta kasvaa tosi ärhäköitä pieniä chilejä. Lisäksi ostin joku aika sitten isompia pitkiä chilipalkoja tuottavan puun, joista sietää pilkkoa vähän enemmän ruokaan mukaan. Chili on paitsi hyvä mauste, myös hauskan näköinen kasvi ihan vain koristeenakin.

Kaikesta huolimatta käytän chiliä ruoassa säännöllisesti, ja lapsetsyövät ruokia kyllä, kunhan Helgan nimeämää “suupiikkiä” ei ole liikaa.
Olen jo jonkin aikaa haaveillut kasvispihveistä, jossa olisi paitsi tulisuutta, myös pureskeltavaa. Kehittelin seuraavanlaisen reseptin, pihvien pohja-aineena kokonaiset spelttijyvät eli spelttihelmet.

Spelttipihvit (16 kpl)

1 dl spelttihelmiä

2 dl soijarouhetta
2 dl kuumaa vettä
10 cm pala kesäkurpitsaa
1 sipuli
2 cm pala chiliä
1 rkl makeaa sinappia
2 tl suolaa
1 tl intiaanisokeria
mustapippuria
2 tl paprikajauhetta
6 isoa lehteä tuoretta salviaa (tai 1tl kuivattua)
nippu persiljaa
4 dl juustoraastetta
2 kananmunaa
2,5 dl täysjyväspelttijauhoja

Keitä spelttihelmet pakkauksen ohjeen mukaan. (1dl helmiä +3dl vettä)
Kaada soijarouheen päälle 2dl kuumaa vettä, sekoita ja anna seistä hetki.
Raasta kesäkurpitsa ja hienonna sipuli sekä chili.
Sekoita kaikki keskenään ja lisää mausteet. Lisää kananmunat, juustoraaste ja jauhot.
Muotoile taikinasta uuninpellille 16 isohkoa pulleaa pihviä.
Paista uunissa 225°c 20min.

Kommentit (5)
  1. Piitulainen
    5.6.2012, 12:12

    kivalta vaikuttaa taas resepti, kotiin kokkaamaan siis! 😀

  2. Reseptiäsi täytynee kokeilla. Oma chilipuskani on aiempien kokkailujen jämätuote eli nappasin ruokaan menevästä tuoreesta chilistä siemenet, kuivatin pari päivää talouspaperin päällä ja nakkasin multaan. Pari vuotta on jo kipakkaa satoaan ikkunalaudalla tuottanut.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *