Blogit
muotoseikka\

TAKKALUUKKU MITTATILAUSTYÖNÄ

TAKKALUUKKU_IMG_5656

TAKKALUUKKU_IMG_5667

TAKKALUUKKU_IMG_5795

TAKKALUUKKU_IMG_5671

TAKKALUUKKU_IMG_5683

Kaupallinen yhteistyö: Tapani Puosi Oy

Tätä olemme odottaneet. Meillä on ollut alusta lähtien alakerrassa avotakka, jota emme ole voineet koskaan käyttää. Takka on toimiva ja nuohottu, mutta koska taapero on ollut äärimmäisen kiinnostunut takasta ja sinne kömpimisestä, tulen tekeminen takkaan on ollut huono idea. Vaikka olisimme polttaneet takkaa Nappulan mentyä nukkumaan, seuraavana päivänä taapero olisi innostunut tutkimaan nokista takkaa ja kekäleitä. Edellytys takan käyttöönotolle on siis ollut takkaluukku. Ja nyt se on täällä.

Kun asumista tässä asunnossa tuli täyteen vuoden päivät, päätimme hankkia takkaan luukun. Koska takan aukko ei ole standarikokoinen, luukku oli tilattava mittatilaustyönä. Luulin, että prosessi olisi paljon monimutkaisempi, mutta se olikin kaikkea muuta. Tilasimme luukun vuosikymmeniä toimineelta Tapani Puosi Oy:ltä. Valitsimme firman valikoimasta hyvin simppelin, mattamustan yksiovisen luukun. Laaja väri- ja mallivalikoima olisi tarjonnut vaihtoehtoja messingistä mattakromiin ja selkeälinjaisista koristeellisiin, mutta meille valinta oli heti selvä. Musta tuo upeasti ryhtiä valkoiselle takalle, ja mattapinta on moderni mutta samalla pehmeä. Täältä näet kuvia takasta ilman luukkua.

Mittailin takan aukon itse ja laitoin mitat firmalle sähköpostilla. Aukko ei kuitenkaan ollut tasamittainen, vaan se oli toisesta laidasta  yli puoli senttiä toista laitaa korkeampi. Myöskin leveys vaihteli pitkin matkaa ja koristepilarit aukon reunoilla toivat lisää mutkia mittailuun. Itseltäni meinasi jo usko loppua sen suhteen, saako tällaiseen ”rennosti muurattuun” takkaan minkäänlaista luukkua siististi kiinni. Mutta Tapani Puosin ammattilaiset ehdottivat mittaerojen tasaamiseksi luukulle lisäkaulusta. Koska asennus kuulosti kauluksen kanssa hieman tavallista vaativammalta, tilasimme heiltä myös asennuksen.


TAKKALUUKKU_IMG_5721

TAKKALUUKKU_IMG_5727

TAKKALUUKKU_IMG_5745

TAKKALUUKKU_IMG_5713

TAKKALUUKKU_IMG_5650

Olemme lopputulokseen todella tyytyväisiä. Kun asentaja huuteli alakerrasta ”rouvaa katsomaan valmista luukkua” ja laskeuduin portaat alas, iho nousi kananlihalle. Luukku oli parempi kuin olin odottanutkaan. Tällaista reaktiota kokee enää aika harvoin. Kun mies tuli illalla kotiin ja näki luukun, hän oli yhtä myyty. Miten näin yksinkertainen asia voikin tuottaa näin paljon riemua?

Myös luukun laatu tuntuu hyvältä. Tapani Puosin takkaluukut valmistetaan alusta loppuun saakka Suomessa, suomalaisiin raaka-aineisiin panostaen. Lietolaisfirma valmistaa suoria, kaarevia ja erkkeritakkaan sopivia lasiluukkuja laadukkaista materiaaleista. Luukku ei ole pelkästää sisustuselementti, vaan sillä on vahva rooli myös turvallisuudessa. Laadukas takkaluukku parantaa myös takan lämmitysominaisuuksia: luukku tehostaa palamista, jolloin takka lämmittää enemmän. Tällöin puuta kuluu vähemmän ja lämpöä syntyy huomattavasti enemmän kuin avotakassa, joka myös päästää liikaa huoneilmaa piippuun. Takkamme ei ole varaava emmekä toivokaan siitä lämmönlähdettä, joten siksi emme valinneet takkasydäntä, vaan luukku riittää tarpeisiimme erinomaisesti. Eikä Nappulalla ole enää mitään asiaa takkaan.

Ajatus lokakuun lähestymisestä tuntuu muuten nyt melko paljon helpommalta, kun kuvittelen meidät sohvalle ihailemaan takassa loimottavaa tulta. Takkaa parempaa tunnelmanluojaa kun ei ole.

* takkaluukusta saatu alennusta blogiyhteistyönä *


Our fire place got a new hatch. This makes burning fire
so much easier. No more Toddler crawling into the fire place.
This hatch is from Tapani Puosi. They make different kinds
of hatches for old and new fire places. Brilliant.


seuraa – follow
FACEBOOKISSA – BLOGLOVINISSA – INSTAGRAMISSA

Kommentit (2)

  1. -heini-

    Wau, onpa upea takka!

  2. Hanna/ Pastellimaja

    Niin kaunis ja uniikki on tuo takka ja sopii kauniisti tilaan. Ihania takanlämmitysiltoja sinne! Syksykin alkaa pian sopivasti hämärtymään ja viilenemään siihe puuhaan :)!

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *