muotoseikka\
muotoseikka\

NIHKEÄT TUNNELMAT? LIIKA KOSTEUS EI KUULU SISÄILMAAN

Kaupallinen yhteistyö: Pattex

kosteudenpoistaja

kosteudenpoistaja

kosteudenpoistaja

kosteudenpoistaja

kosteudenpoistaja

kosteudenpoistaja

Nykyisen kotimme kodinhoitohuone ja saunaosasto sijaitsevat alimmassa kerroksessa, aivan olohuoneen kyljessä. Järjestely on käytännöllinen siksi, että viikonloppuisin saunassa käymisen lomassa voi välillä vilvoitella television ääressä, ja pyykit on näppärä laittaa kuivumaan vaikka elokuvan mainostauolla. Mutta on tässä kosteiden tilojen ja olohuoneen läheisyydessä huonokin puolensa – nimittäin kosteus. Kun useampi ihminen saunoo ja peseytyy, tai kun kodinhoitohuoneessa on iso määrä pyykkejä kuivumassa, kosteus tunkeutuu myös olohuoneen puolelle. Mitään rakenteisiin asti menevää kosteutta peseytyminen ja pyykkien kuivuminen ei onneksi aiheuta, mutta trooppinen ilmasto olohuoneessa on silti välillä epämukava.

Tuntuu uskomattomalta, mutta tavallinen perhe tuottaa jopa 12 litraa vettä ilmankosteutena tavallisten arkiaskareiden yhteydessä. Jos kosteus ei pääse poistumaan huoneilmasta, se tiivistyy ikkunoihin, lämmittämättömiin huoneisiin tai huonosti eristettyihin seiniin. Liian suuri ilmankosteus aiheuttaa muun muassa tunkkaista hajua, veden tiivistymistä ei-toivottuihin paikkoihin, ja pahimmassa tapauksessa irrottaa tapetteja.

Kosteus voi riivata myös muita kodin tiloja. Meillä myös eteisessä pojan märät ulkovaatteet levittävät ilmaan jatkuvasti kosteutta. Lisäksi varastotiloissa on mukavampi säilyttää tekstiilejä ja papereita, jos tilassa ei ole turhaa kosteutta, joka iskee etenkin tekstiileihin ja aiheuttaa tunkkaista hajua. Siispä kiinnostuin heti, kun kuulin, että on olemassa kosteudenpoistaja, joka imee kosteutta huoneilmasta ja kerää sen vesitippoina säiliöön. Sain blogiyhteistyön merkeissä testattavakseni Aero 360° -kosteudenpoistajan, jota kokeilin pahimmasta trooppisesta ilmastosta kärsivissä tiloissa, eli olohuoneessa ja kodinhoitohuoneessa. Tehon huomasi etenkin silloin, kun levitin illalla täyden koneellisen pyykkiä kuivumaan ja laitoin kodinhoitohuoneen oven kiinni. Meillä myös vaipanvaihtopiste sijaitsee kodinhoitohuoneessa, joten sinne suunnataan joka aamu heti, kun poika on herännyt. Kun aiemmin pyykkien kuivatuksen aikaan kodinhoitohuoneen ovella oli aamulla vastassa kostea lehmän henkäys, kosteudenpoistaja helpotti ongelmaa merkittävästi. Kun olin testaillut kosteudenpoistajaa muutaman päivän suihkujen, saunomisen ja pyykin kuivatuksen aikana, tulokset näkyivät myös konkreettisesti Aero 360°:n vesisäiliössä. Sinne oli kertynyt tilkka vettä, ja kaikki tuo kosteus oli pois huoneilmasta. Pidän siitä, että tuotteen teho ei perustu vain tuntemukseen keuhkoissa ja iholla, vaan tehon voi nähdä omin silmin. Hämmästyksestä hihkaisten kaadoin kertyneen veden pois kosteudenpoistajasta kätevän kaatonokan kautta.

kosteudenpoistaja

kosteudenpoistaja

kosteudenpoistaja

Laitteen teho perustuu siihen, että sen sisällä on tabletti, ja ilma kiertää tabletin läpi ja sen ympäri. Yhden tabletin käyttöaika on 1–3 kuukautta 20 neliön huoneessa. Tabletti myös tuoksuu raikkaalta, koska se sisältää eteerisiä öljyjä, joten laite toimii mielestäni samalla oivallisesti neutraalina ilmanraikastajana.

Uudessa kodissamme sauna ja kylpyhuone sijaitsevat aivan makuuhuoneeni vieressä, joten olen satavarma, että saunailtojen jälkeen minun makkarini huoneilma tuntuu varsinaiselta viidakolta. Kosteudenpoistajalle tulee siis käyttöä myös uudessa kodissa. Uudessa kodissa ei myöskään ole lämmintä ja kuivaa varastoa, vaan varastotila on puolikostea. Sinnekin siis aion laittaa kosteudenpoistajan tekemään taikojaan. Aero 360°:tä voi käyttää kylppärin, kodinhoitohuoneen ja asuintilojen lisäksi myös keittiössä, kesämökillä, veneessä, ullakolla, kellarissa tai vaikka autotallissa. Itse aion siis hankkia näitä useampia, jotta saan näistä täydet tehot irti.

Himosisustajan mieleen on tietysti myös se, että kosteudenpoistaja on siedettävän näköinen. Vaikka sitä käyttäisi olohuoneessa, se ei käy pahasti silmään. Tätä kosteudenpoistajaa on saatavilla muun muassa Clas Ohlsonilta, K-Citymarketista, Tokmannilta ja Bauhausista.

Tuntuu hassulta, että vielä minun lapsuudessani 80-luvulla suosittiin ilmankostuttimia. Tietenkään myöskään rutikuiva huoneilma ei ole hyvästä, mutta onneksi nykyään sisäilman laadun tärkeydestä ja kosteuden vaikutuksista tiedetään paljon enemmän kuin aiemmin.

Kärsitäänkö teillä ajoittaisesta kosteudesta, ja minne sinä sijoittaisit tällaisen laitteen?


A nice looking dehumidifier was very welcome in our living room and utility room. The living room is next to the sauna, bathroom and utility room and going to sauna, taking showers and drying laundry really makes the air feel like the tropics. Now the problem is solved with Aero 360 dehumidifier.


seuraa – follow
FACEBOOKISSA – BLOGLOVINISSA – INSTAGRAMISSA

Kommentit (3)

 1. Tapio Keskitalo

  Meillä on mökillä (72 m2) Trotec kuivain, joka poistaa ilmasta ämpärillisen vettä viikossa. Syksyllä n. kaksi kuukautta. Samoin keväällä. Tuo artikkelin laite ”tulvisi” tuolla vesimäärällä.

  • vilja

   Oho, onpas teillä tosiaan paljon kosteutta siellä. Näinhän se on, että valtavia määriä tuohon säiliöön ei mahdu. Eli todella kosteissa tiloissa pitää olla taajaan paikalla tyhjentämässä säiliötä.

 2. Terhi

  Se kodinhoitohuoneen ovi kannattais jättää raolleen yöksi, oli tuota laitetta tai ei 😮 ja saunan jälkeen kiuas vielä hetkeksi päälle ja kunnon nopea tuuletus myös makuuhuoneeseen!

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *