muotoseikka\
muotoseikka\

MITÄ JOS TEKISIT PUOLIKKAAN KEITTIÖREMONTIN?

Kaupallinen yhteistyö: Kodin Mittakaluste VMK

mittatilaus keittiö

mittatilaus keittiö

mittatilaus keittiö

mittatilaus keittiö

mittatilaus keittiö

mittatilaus keittiö

Tässä se on – uusi lempihuoneeni. Sain viikonloppuna keittiössä valmiiksi silikonisaumat (joita ei näissä kuvissa vielä ole laitettu) sekä lämmityspatterin maalauksen. Kun olin saanut nämä pikkupuuhat iltasella tehtyä, seisoin ovensuussa ja katselin uutta keittiötäni. Alkoi tuntua siltä, että tässä on kodin viihtyisin ja rakkain huone – kodin hermokeskus. En ole itse kovinkaan taidokas kokki, mutta viime aikoina olen saanut nauttia keittössä myös taitavampien käsien tuotoksista, joten keittiöön on yhtäkkiä alkanut liittyä myös jonkinlaista huolenpidon ja lämmön tunnetta. Ja onhan keittiö paikka, jossa vietämme Nappulan kanssa paljon aikaa päivästä. Teemme yhdessä ruokaa ja syömme – kuten lapsiperheissä on tapana – käytännössä melkein koko ajan. Arki-illoissa on niin vähän aikaa, että kun päivällinen on siivottu pois, pian on jo iltapalan aika.

Keittiö tuntuu täysin uudelta, mutta sitähän se ei ole. Tein keittiössä osittaisen remontin, jossa uusittiin 5 kaapinrunkoa 18:sta, ovet uusiin runkoihin, tasot, välitilat, osa kodinkoneista sekä allas ja hana. Keittiöstä puuttuvat vielä työtasojen valaisimet, mutta koska en ole täysin varma, millaiset valaisimet haluan, työvalaistus saa vielä odottaa. Myös kaapinovien asemointiin voisin vielä käyttää hetken, jolloin saan kaikki pienetkin millin heitot tasoitettua. Viisi uutta kaapinrunkoa ja laatikostoa tulivat meille jo aiemmin erinomaiseksi todetusta Kodin Mittakalusteesta. En lähtenyt tällä kertaa edes kilpailuttamaan firmoja, sillä tiesin jo aiemmista kilpailutuksista, että Kodin Mittakaluste on edullisin. Heillä on myös valtavaa kokemusta mittatilaustöistä, ja heiltä saa minkä kokoisia kaappeja tahansa sekä asiantuntevaa mittaus- ja suunnittelupalvelua. Silloin kun uusit vain osan keittiöstä, joudut todennäköisesti tilaamaan vaihdettavat kaapit mittoihin tehtyinä, joten osaavan keittiöfirman löytäminen on todella tärkeää. Viiteen kaappiin ja laatikostoon piti myös löytää täydellisesti vanhoja ovia vastaavat uudet ovet ja etulevyt, ja sellaiset Kodin Mittakalusteelta todellakin löytyi. Hämmästelin itsekin sitä, etten pystyisi erottamaan uusia ovia ja etulevyjä vanhoista, jos en tietäisi, mitkä osat keittiöstä on uusittu.

Tässä postauksessa kirjoittelen siitä, mitä syitä osittaiseen keittiöremonttiin voi olla verrattuna kyökin kokonaisvaltaiseen uusimiseen sekä mitä asioita kannattaa ottaa huomioon osittaista keittiöremppaa suunnitellessa.

Miksi uusia keittiö vain osittain?

Kun kiertelin keväällä katsomassa myytäviä asuntoja, suurimmassa osassa kohteita oli keittiö, joka olisi joutunut kokonaan jyrän alle. Joko keittiö oli toiminnallisesti surkea, siitä olisi saanut tehtyä isommalla remontilla avokeittiön tai sen materiaalit olivat täysin käyttöikänsä päässä. Tässä keittiössä oli kuitenkin jo sellaisenaan suurta potentiaalia. Keittiön toiminnallisuus oli ihan hyvä, sen rungot (vuosimallia 1984) olivat yllättävän hyvässä kunnossa ja hyvin vankkaa tekoa, ja siihen oli muutama vuosi sitten uusittu ovet, jotka olivat perusvalkoiset, korkeakiiltoiset, vetimettömät ja tyylikkään pelkistetyt. Tässä asunnossa oli siis täysin potentiaalista harkita vain osittaista keittiöremonttia.

Miksi sitten kannattaisi uusia vain osa keittiöstä, kun kuitenkin keittiötä alkaa remontoida? Itse näen asiassa kolme merkittävää syytä:

1. ekologisuus

Kun tarkastelin keittiön kaapistojen runkoja, alkoi tuntua täysin hullulta, että nämä vankat ja laadukkaat rungot purettaisiin ja vietäisiin kaatopaikalle vain, että ne voitaisiin korvata lähestulkoon vastaavilla uusilla rungoilla. Kun toiminnallisuuskaan ei vaatinut kaikkien runkojen uusimista, alkoi tuntua ihan pölhöltä uusia runkoja vain uusimisen riemusta. Kaapinovet olivat vain muutaman vuoden vanhat ja perustyylikkäät, joten niidenkin vaihtaminen olisi ollut ennen kaikkea vain visuaalinen tekijä. Toki olisin mieluiten ottanut keittiööni mattapintaiset kaapinovet, mutta muuten valkoinen tuntui värinä sopivan tähän asuntoon ja korkeakiiltoisten ovien puhdistaminen on ilahduttavan helppoa. Koetan kuluttaa elämässäni melko ekologisesti ja tarkastelen kulutuksessani aina ensin mahdollisuutta joko säilyttää vanhaa, laittaa se kiertoon tai ostaa käytettynä. Sama päti siis jo lähtökohtaisesti myös keittiöremonttiini. Esimerkiksi kodinkoneista uunin ja liesitason ostin tähän keittiöön käytettyinä. AEG:n uunista aiempaa käyttöä ei huomaa edes lähemmässä tarkastelussa, ja olen hankintaani todella tyytyväinen. Keittotaso on saanut jo edellisellä omistajalla muutaman naarmun pintaansa, mutta mitäs sitten? Elämää vartenhan kodinkoneet tehdään.

2. kustannukset

Yhden vanhemman perheessä rahaa ei ole koskaan mitenkään liikaa, joten budjetti oli suuri tekijä keittiöremonttia mietittäessä. Toinen syy siihen, että säilytin osan vanhasta keittiöstä, oli siis puhtaasti raha. Keittiön uusiminen vain osittain oli halvempaa, vaikka uusittavat viisi kaapinrunkoa ja laatikostoa pitikin teettää mittatilaustyönä.

3. pienempi työn ja vaivan määrä

Olemme isäni kanssa melkoisia tee-se-itse-remontoijia ja tiesin, että asentaisimme myös keittiön itse. Isälläni on kokemusta useamman keittiön asentamisesta ja myös usko omiin taitoihini oli kohtuullisella tasolla, joten en halunnut ostaa keittiööni asennusta. Silti kun mietin kokonaisen keittiöremontin työmäärää, se tuntui elämäntilanteeseeni nähden melko valtavalta itse tehtynä ja liian kalliilta ostettuna. Käytössä oleva aika ja työmäärä olivat siis myös suuri tekijä siinä, että päädyin vain osittaiseen keittiöremonttiin.

mittatilaus keittiö

mittatilaus keittiö

mittatilaus keittiö

Itse olen ollut hyvin tyytyväinen siihen, että uusin vain osan keittiöstä. Sain sinne kuitenkin juuri ne elementit, jotka olin halunnutkin. Säilytystilaa on hulppeasti ja keittiö on toiminnallisesti erinomainen. Ainoa, mistä jouduin tinkimään, olivat mattapintaiset ovet, mutta keittiötä siivoillessa korkeakiiltoisista pinnoista kiittää – lika lähtee yhdellä kevyellä rätin pyyhkäisyllä eikä rätistä jää pyyhkimisjälkeä pintaan.

Vanhojen kaappien purkaminen ja uusien kasaaminen oli huomattavasti helpompaa kuin kuvittelin. Jos on koskaan kasannut yhtään litteässä paketissa ostettua huonekalua, osaa kasata minkä tahansa keittiönkaapin. Kasaaminen oli jopa hauskaa ja kun kasattavaa oli vain viisi runkoa, työn määrä oli todella kohtuullinen. Voin siis lämpimästi suositella osittaista keittiöremonttia kaikille, joiden kodissa se on mahdollinen. Muutama asia kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, kun pohtii osittaista keittiöremppaa.

Mitä ottaa huomioon?

1. Missä kunnossa ne vanhat osat ovat, jotka suunnittelet jättäväsi. Kestävätkö ne vielä seuraavat 15 vuotta?

2. Laske budjetti kunnolla. Onko keittiön osittainen uusiminen varmasti edullisempaa kuin keittiön uusiminen kokonaan? Vanhat kaapistot eivät välttämättä vastaa nykymitoitusta runkojen, ovien, etusarjojen tai sokkelin osalta, mikä vaatii sen, että uusittavat osat on todennäköisesti teetettävä mittatilaustyönä. Se on aina standarditavaraa kalliimpaa.

3. Onko keittiö toiminnoiltaan ja asemoinneiltaan toimiva? Uusi ainakin ne osat keittiöstä, jotka ovat keittiön käytön kannalta toimimattomia. Jos koko keittiössä on toiminnallisia ongelmia, kannattaa ehkä uusia saman tien koko hoito.

4. Voiko olemassa olevia kaapistoja siirtää uusiin paikkoihin? Minä siirsin muutaman laatikoston paikkaa, jolloin keittiöstä tuli paljon toimivampi. Älä siis jämähdä vanhoihin asemointeihin, vaan mieti palapeli tarvittaessa uusiksi. Kaappeja voi hyvin siirtää ja niiden paikkoja voi vaihdella.

5. Osittain uusittavan keittiön voi asentaa helposti itse, mutta se ei ole välttämätöntä. Jos käytät ulkopuolisia asentajia, laske tarkasti työn osuus, eli mahdolliset asennukset sekä sähkömiehen ja putkimiehen palkkiot. Jos tilaat keittiön kokonaisuutena, saatat saada keittiöfirman kautta alennusta muistakin töistä. Ota huomioon kaikki hintaan vaikuttavat muuttujat.

Alla oleva kuva lämmityspatterin putkien läpiviennistä on kunnianosoitus isälleni, joka tekee aina tarkempaa työtä kuin minä vaatisin. Ilman hänen kädentaitojaan tämä remontti ei olisi onnistunut läheskään näin hyvin. Kiitos!

mittatilaus keittiö

Ennen ja jälkeen -kuvia näkyi jo edellisessä keittiöpostauksessa, mutta tässä vielä kuvat uudelleen tarkempien muutosten kanssa.

mittatilaus keittiö

Ikkunaseinustalta poistettiin vanha pakastin, yksi kapea laatikosto siirrettiin uuden uunin viereen ja yhdestä luovuttiin. Tilalle teetettiin kaksi uutta leveää laatikostoa Kodin Mittakalusteella. Sivuseinältä nakuteltiin alas muutamat laatat ja seinä tasoitettiin ja maalattiin. Asennettiin myös uusi työtaso ja välitilan levy. Työtason takana ikkunan alla on lämpöpatteri, joten työtasoon oli asennettava ilmanvaihtoritilä.

mittatilaus keittiö

Liesiseinältä kiertoon lähtivät vanha liesi, yksi alakaappi sekä kaksi yläkaappia. Tilalle tuli uusi uuni, uusi keittotaso, uusi liesituuletin, maustekaappi sekä yläkaappi. Kapea laatikosto siirrettiin uunin viereen toiselta seinältä. Kaikkiin kaappeihin ja laatikostoihin asennettiin ponnahdussalvat, joten ne aukeavat painettaessa. Myös allas ja hana uusittiin tasojen vaihdon yhteydessä. Valolistat poistettiin yläkaappien alta, jotta ilmeestä tuli modernimpi. Jääkaappi ei vielä tällä kertaa mennyt vaihtoon, mutta kunhan saan hieman budjettia taas kasaan, vaihdan sen integroituun malliin.

Ai mitä tekisin toisin? Noh…
Näette varmaan tuossa yläkaappien alla oikealla tuollaisen ihmeellisen valkoisen laatikonmöhkäleen? Se on kuin onkin pinta-asennettu pistorasia, josta tuli maailman hirvein. Miettisin siis pistorasioiden sijainnit uudelleen suunnitteluvaiheessa JA olisin kotona vahtimassa, mitä sähkömies keittiööni asentaa. Tuo rumilus on nimittäin koko keittiön ilmeen pilaava yksityiskohta. Ehkä sillekin löydän jonkun ratkaisun sitten, kun pääsen päätökseen työtasojen valaistuksesta.

Siihen saakka kokkailen hymy huulilla.

* Rungoista ja ovista saatu alennusta näkyvyyttä vastaan *


My kitchen is looking brand new – but it isn’t. The renovation consisted only one third of the cabinets, half of the white goods, the counter tops, the tiling, the basin and the tap. But still I’m very happy with the end result. How do you like it?


seuraa – follow
FACEBOOKISSA – BLOGLOVINISSA – INSTAGRAMISSA

Kommentit (9)

 1. Kastehelmib

  Hieno ja perusteellinen postaus. Mekin olemme miettineet keittiön ovien vaihtoa. Vanhat ovet ovat Puustellista. Mahtaako tulla edullisemmaksi tilata ovet Mittakalusteesta. Yrityksestä on hyvä kokemus vuosien takaa. Kivoja kokkailuja uudessa keittiössä.

  • vilja

   Kiitos! Minä kilpailutin aikoinaan 2010 nimenomaan kaikkien ovien vaihdon kolmessa tai neljässä eri firmassa. Mittakalusteen tarjous oli silloin selvästi halvempi kuin muiden. Kalleimpaan tarjoukseen eroa oli hinnassa yli 100%. Mutta ota tarjous vaikka parista paikasta, jos mietityttää. Ovien vaihdolla saa kyllä ihmeitä aikaiseksi!

 2. Emppu

  Meille kaapin alle asennettiin upotettavat, kannelliseen pistorasiat, jolloin se mötikkä jää kaapin sisään. Jos silmä ei siis ala tottua tuohon, niin uskoisin, että aika pienellä vaivalla ja kululla saisi vaihdettua sellaisen upotettuun versioon. Hyvältä näyttää päivitetty keittiö joka tapauksessa! 🙂

  • vilja

   Onpa kiinnostava idea! Tehtiinkö kaappiin siis reikä, jonne pistorasia upotettiin? Yksi vaihtoehto olisi tehdän kaapin alaosaan reikä, josta johto menee sisään ja tuo sama pintapistorasia sijaitsisi kaapin sisällä. Tuossa on mukana vikavirtakatkaisija, joka kuuluu nykyään olla kaikissa uusissa pistorasioissa, joten siksi se on noin valtaisa. Ongelma oli myös siinä, että seinästä tulevat johdot olivat auttamattoman lyhyet, eli niitä pitäisi jatkaa jatkopaloilla, jotta rasian saisi kaappiin. Mutta taidan siis kuitenkin tehdä (tai teettää sähkärillä) juuri niin. Kiitos sulle!

  • Emppu

   Laitoin sulle instan kautta kuvan niin saat paremman käsityksen millaisesta systeemistä kyse.

 3. Maria

  Tosi hieno muutos! Ja iso peukku itse asennuksesta! Miten ne sähkärit (ja putkaritkin) sitten ovatkin niitä miehiä, joita ei kovin kauas kannata silmistään päästää.. Uskon, että harmittaa, mutta varmasti keksit ratkaisun pömpeliin! Ja vaikutat ihmiseltä, joka osaa ottaa tällaiset lapsukset asiaankuuluvalla riittävän rennolla tunneskaalalla.

  Olisin kysynyt noista sun uuden keittiön kuvissa näkyvistä valkoisista keittiön tuoleista, ja miksei pöydästäkin. Et ole tainnut mitään mainita näistä. Onko ennen kuvissakin kuitenkin sun kalusteet, ja pöytäryhmäkin meni vaihtoon samalla kun teit muutakin remppaa? Tuolit näyttää tosi kivoilta. Meillä on ruokaryhmän tuolien vaihto edessä, ja itse asiassa mieleni tekisi jotain tanskalaista puutuolirykelmää, mutta arvannet mistä kiikastaa ;). Mitkä nuo sinun tuolit ovat, ja minkä hintaluokan? Ostan tosi harvoin mitään designia, mutta avokeittiössä ruokapöydän tuolit ovat niin kovassa käytössä ja näkyvillä koko ajan, ja sitten jaksaisin kyllä sitten katsella niitä elämäni loppuun asti, jos sellaisiin saisin rahat kerättyä kasaan, mutta siihen menee kyllä vielä pari vuotta, ja jotain olisi syytä tehdä jo sitä ennen. Tanskalaista designia edullisempi, mutta silmää miellyttävä väliaikaisratkaisu olisi tosi hieno juttu. Olisivatkohan ne nuo tuolit, vai onko nekin tanskalaista designia? Mulla ei ole kovin harjaantunut silmä erottamaan kallista muotoilua, mutta usein kyllä harmittavan kallis maku.

  • vilja

   Kiitos paljon! Joo, samalla kun sähkäriä ja putkaria pitäisi vähän ”vahtia”, tuntuu tosi pöllöltä seistä vieressä ja kytätä ammattilaista, joka on tehnyt työtään vuosia ja vuosia, ja osaa hommansa varmasti paremmin kuin minä osaan ikinä arvatakaan. Mutta visuaalisuudessa he eivät ole ihan kärkikastia. 🙂
   Ennen-kuvan kalusteet ovat edellisen omistajan. Nekin sopivat keittiöön hyvin, mutta omat kalusteeni ovat pienemmät ja jättävät enemmän liikkumatilaa huoneeseen. Voi kunpa voisinkin antaa sulle muunlaisen vastauksen kuin tämän: pöytä on 1980-luvun Artekia (suunnittelija Ben Af Schulten) ja sitä ei enää valmisteta. Tuolit ovat vanhaa IKEAa, eikä niitäkään enää valmisteta. Olisin niin mieluusti ratkaissut oneglmasi! Toivottavasti kuitenkin löydät jostain silmää miellyttävät tuolit. Noista tuoleista kysytään aika usein, joten tein joskus viime vuonna tällaisen postauksen: https://blogit.meillakotona.fi/muotoseikka/4-x-kevyt-ruokapoydan-tuoli/
   Jospa se auttaisi sinua! Hyvää loppusyksyä!

 4. Esa Nikulainen

  Hei! Onkohan tietoa, mistä tällaisia ovenkahvoja voisi vielä saada?

  https://www.styleroom.fi/images/601938-ovenkahvat

  Löysin tuon kuvan teidän sivulta 🙂

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *