Blogit
muotoseikka\

LAMINAATTILATTIAN MAALAAMINEN

laminaattilattian maalaaminen, laminaatin maalaaminen

Maalasimme remontin yhteydessä uuden kodin vanhat laminaattilattiat  vaaleanharmaiksi. Pohdin melko pitkään, uusimmeko lattiat kokonaan vai lähdemmekö kokeilemaan maalaamista. Koska kahden suuren ja vauhdikkaan koiran perheessä parketti ei ole vaihtoehto, olisimme todennäköisesti laittaneet vanhan laminaatin tilalle uutta laminaattia – tämä ajatus tuntui hieman hassulta ja koska olen aina haaveillut maalatusta lattiasta, päätin kokeilla vanhan lattian ehostamista maalilla. Maalatun lattian tunnelma on myös aivan toista kuin halvan laminaatin, joten muutoksella haluttiin tavoitella myös tunnelmaa, ei pelkästään helppoutta. Tämä laminaattilattian maalaaminen on herättänyt teissä lukijoissa paljon kiinnostusta, joten kerron projektista hieman enemmän.

laminaattilattian maalaaminen, laminaatin maalaaminen

090616IMG_1599

laminaattilattian maalaaminen, laminaatin maalaaminen

laminaattilattian maalaaminen, laminaatin maalaaminen

Laminaattilattian maalaminen on helppoa ja suhteellisen nopeaa. Tärkeää on kuitenkin tehdä työvaiheet tarkasti ja panostaa välineisiin.

1. Ensin koko lattia pestään soodapohjaisella pesuaineella. Itse käytimme kaikkien remontissa maalattavien pintojen puhdistukseen kidesoodaa, jota saa isoista marketeista ja rautakaupoista parilla eurolla. Kiteet liotetaan veteen, jolloin saadaan sankokaupalla pulloissa myytävien maalipesujen kaltaista pesuainetta halvalla. Lattiat ja jalkalistat pestiin siis ensin kunnolla kidesoodalla ja huuhdeltiin sen jälkeen vedellä. Kuivumiseen on hyvä jättää kunnolla aikaa.

2. Lattian kuivuttua jalkalistojen yläpuolet ja ovenkarmit teipattiin, ja pohjamaalaus tehtiin Tikkurilan Otex Akvalla. Valitsin vesiliukoiset maalit, sillä halusimme välttää kovia maalinkäryjä ja nopeuttaa kuivumisaikaa. Otepohja sudittiin jalkalistoihin ja lattian reunoille ensin laadukkaalla lakkasiveltimellä. Tämän jälkeen koko lattia telattiin mohairtelalla tasaisesti. Otepohjaa voi laittaa lattiaan myös kaksi kerrosta, mutta se ei ole aivan välttämätöntä. Yläkerrassa laitoin otepohjaa kaksi kerrosta, alimmassa kerroksessa vain yhden. Yläkerrassa koko lattiamaalin kuivuminen täysin kovaksi ja kulutusta kestäväksi vei siksi hieman pidempään.

laminaattilattian maalaaminen, laminaatin maalaaminen

laminaattilattian maalaaminen, laminaatin maalaaminen

laminaattilattian maalaaminen, laminaatin maalaaminen

     3. Otepohjan annettiin kuivua lattiassa vuorokausi. Otex Akva olisi päällemaalattavissa aiemminkin, mutta halusin varmistaa edellisten kerrosten kuivumisen enkä lähtenyt kiirehtimään uuden maalikerroksen levittämisessä. Lisäksi kymmenien neliöiden maalaminen vei aikaa, joten yhtä kerrosta enempää ei olisi yhtenä päivänä jaksanutkaan tehdä.

4. Seuraavana päivänä maalasin laminaattilattiat samalla tekniikalla ja samoilla välineillä käyttäen Tikkurilan Betolux Akvaa. Meidän lattiamme sävy on Tikkurilan 1951, joka on vaalea, lempeä harmaa. Jalkalistat ja nurkat sekä lattioiden laidat maalattiin taas lakkasiveltimellä, jonka jälkeen koko lattia telattiin mohairtelalla. Varsinaista pintamaalia kannattaa vetää lattiaan ainakin kaksi kerrosta, jotta se kestää kulutusta. Minä maalasin lattiat Betoluxilla kahdesti. Maalikerrosten välissä annoin lattian taas kuivua vuorokauden.

laminaattilattian maalaaminen, laminaatin maalaaminen

laminaattilattian maalaaminen, laminaatin maalaaminen

laminaattilattian maalaaminen, laminaatin maalaaminen

laminaattilattian maalaaminen, laminaatin maalaaminen

Lattiamaalin kuivuminen täysin kovaksi ja kulutusta kestäväksi vie aikaa. Suosituksen mukaan mekaanista kulutusta tulisi välttää kaksi viikkoa, mikä oli meillä hyvin hankalaa, sillä alakerrassa oleva olohuone saatiin maalattua valmiiksi vajaata viikkoa ennen muuttoa. Ei auttanut muu kuin suojata lattiat hyvin paperilla ja ohjeistaa muuttomiehet olemaan hyvin varovaisia huonekalujen liikuttelussa. Onneksi säästyimme kolhuilta maalissa. Parin viikon kuivumisajan jälkeen lattiat alkoivat tuntuakin hyvin erilaisilta. Maali ei enää tuntunut joustavalta vaan kovettui selvästi niin, että eron tunsi koskiessa.

Tällä tavoin olemme maalanneet kolmikerroksisen asuntomme ylimmän ja alimman kerroksen lattiat. Takan edustalla maalasin myös lattian kipinäsuojuksen. Keskikerroksen laminaatti oli asunnon ostaessamme jo maalattu V33-lattiamaalilla. Tämä maali tuli meille tutuksi kylpyhyuoneiden kaakeleiden maalaamisessa, mutta koska emme olleet ihan varmoja siitä, miten kyseinen maali reagoi päällemaalamiseen toisenlaisella maalilla, päätimme maalata keskikerroksen samaisella V33:lla, jolla se oli aiemmin maalattu. Iloksemme keskikerroksen lattian sävy on miltei tismalleen sama kuin tämä Tikkurilan 1951. Eron huomaa ainoastaan maalien kiillossa. V33 on täyshimmeä, ja Betolux on melko kiiltävä. Myös näiden kahden maalin välillä on eroja kestävyydessä. Keskikerroksen lattiaa olen joutunut jo korjausmaalaamaan, sillä lattiamaaliin on tullut koirien kynsistä naarmuja, joista maali on kuoriutunut kokonaan pois. Nämä on ollut helppo maalata piiloon, ja kohdissa, joihin olen lisännyt maalia, maali on myöhemmin pysynyt loistavasti. Voikin olla, että lattia olisi pitänyt keskikerroksessakin maalata kahdesti, vaikka alla oli jo pari kerrosta vanhaa V33-maalia. Taisimme säästää väärässä kohdassa. Myös koirat oleilevat eniten keskikerroksessa, joten tuo lattia on myös kovimmalla kulutuksella. Vertailu esimerkiksi yläkerran lattiaan ei sikäli ole täysin reilu.

Moni perheellinen tai koiranomistaja varmasti pohtii, onko tällainen lattia kestävä. Itsekin mietimme etukäteen samaa. Olemme nyt asuneet itse näiden lattioiden kanssa viisi kuukautta, ja olen niihin todella tyytyväinen. Betoluxilla maalattuihin lattioihin ei ole tullut naarmuja. Muutamasta kohtaa maalista on lohjennut kynnen pään kokoinen pala pois, jos lattialle on pudonnut jotain terävää. Tällaisiin kohtiin on kuitenkin todella helppo lisätä tippa Betoluxia, eikä lohkeamasta näy jälkeäkään. Aluksi lattiat olivat koirille todella liukkaat, ja ne luistelivat etenkin keskikerroksessa pitkin lattioita. Mutta lattian pinta muuttui nopeasti käytössä mattapintaisemmaksi, jolloin myös koiran kynnet pitävät siinä paremmin.

Moni on kyseenalaistanut keskustelupalstoilla laminaatin maalaamisen järkevyyden kustannusten ja työmäärän suhteen verrattuna uuden lattian asentamiseen. Koska olen asentanut aiemmin aika paljon laminaattia ja myös vertaillut hintoja voin sanoa, että maalaaminen työnä oli helpompi kuin vastaaviin neliöihin uuden laminaatin asentaminen. Ainoa ero on kuivumisajassa, jonka ajan maalatun lattian kanssa on oltava varovainen. Kustannuksiltaan meidän kodissamme maalit tulivat maksaamaan alle puolet uuden lattian hinnasta.

Vaalea lattia on aina vaalea, ja etenkin syksyllä siinä näkyvät helposti koirien kuraiset tassunjäljet. Siivoamisesta täytyy siis pitää, jos tällaisesta lattiasta koirien kanssa unelmoi. Onneksi minä pidän.

Mutta mitä sinä pidät lattioidemme uudistuksesta?


We painted our laminated floor with Betolux Akva. The color is Tikkurila color 1951. A cheap and easy make over for the whole house.


seuraa – follow
FACEBOOKISSABLOGLOVINISSAINSTAGRAMISSA

Kommentit (21)

  1. laminaattilattian maalaus | asunnon-korjaamiseen.com

    […] LAMINAATTILATTIAN MAALAAMINEN – muotoseikkaIhan huikean hieno muutos! Meillä olisi kans enemmän kuin tervetullut muutos tuo lattian maalaus, sillä edellisten asukkaiden laittama tummanruskea laminaatti on …Lisätietoja sivuilla […]

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *