Blogit
muotoseikka\

KESTÄÄKÖ MAALATTU LAMINAATTI? MIKÄ MAALI VALITA?

MAALATTU_LAMINAATTI_IMG_4564

MAALATTU_LAMINAATTI_IMG_4537

MAALATTU_LAMINAATTI_IMG_4442

MAALATTU_LAMINAATTI_IMG_4512

MAALATTU_LAMINAATTI_IMG_4591

MAALATTU_LAMINAATTI_IMG_4528

MAALATTU_LAMINAATTI_IMG_4579

Ette arvaa, miten onnelliseksi tulen tästä näystä, joka näissä kuvissa on. Voisin katsella näitä kuvia vaikka kuinka pitkään hymy huulillani. Riemu johtuu keskikerroksen maalatuista lattioistamme, jotka ovat jälleen kauniit, siistit ja toiminnalliset. Se on kuitenkin melko suuren erehdyksen ja oivalluksen sekä merkittävän vaivannäön tulos. Antakaas, kun kerron lisää.

Muuttaessamme tänne keskikerroksen laminaattilattia oli jo maalattu. Suunnitelmana oli maalata myös ylä- ja alakerran lattiat laminaattilattialle soveltuvalla maalilla, ja jättää keskikerroksen lattia sellaiseksi kuin se asunnon ostaessamme oli. Keskikerroksen lattia oli edellisen asukkaan toimesta maalattu ranskalaisella V33-maalilla, mutta me päätimme valita ylä- ja alakertaan yhdistelmän Tikkurilan maaleja. Maalasimme siis ylä- ja alakerrassa laminaattilattiat ensin Tikkurilan Otex Akvalla ja sitten Betolux Akvalla. Lattioiden maalaamisesta kerroin blogissa täällä.
Remontoidessa kuitenkin keskikerroksen lattia alkoi näyttää muita pintoja huonokuntoisemmalta ja päätimme, että maalaamme myös sen kertaalleen edellisen asukkaan jo aiemmin käyttämällä V33-lattiamaalilla. Näin päädyimme tilanteeseen, jossa meillä on ollut keskikerroksessa eri lattiamaali kuin muualla asunnossa.

Moni on kysellyt vuoden aikana siitä, miten hyvin maalatut laminaattilattiat ovat kestäneet. Mitä tulee Betolux Akvalla maalattuihin lattioihin, ne ovat kestäneet aivan loistavasti! Voin lämpimästi suositella laminaattilattioiden maalaamista Betolux Akvalla. Sen sijaan alla olevista kuvista voitte nähdä, mitä V33:lla maalatuille lattioille tapahtui vuodessa.

MAALATTU_LAMINAATTI_IMG_4260

Tässä hieman otosta lapsen syöttötuolin kohdalta.

MAALATTU_LAMINAATTI_IMG_4279

Tässä muutamia koirien kynsistä jääneitä jälkiä sekä muita, esimerkiksi tuolien liikuttelusta tulleita jälkiä.

Kuvat puhuvat puolestaan. Myönnän, että keskikerroksessamme lattia on ollut kovimmalla kulutuksella, sillä se on saanut osansa koirien kynsistä, leluista ja tuolien siirtelystä. Koirat oleskelevat pääasiassa keskikerroksessa ja toissijaisesti alakerrassa, yläkerrassa eivät lainkaan. Poika leikkii pääasiassa keskikerroksessa, mutta melko paljon myös ala- ja yläkerrassa. Ymmärtäisin siis jollain tasolla, jos nämä naarmut ja lohkeamat olisivat olleet lattiamaalin ainoa tai pahin ongelma. Mutta mikä V33:lla maalattujen lattioiden lopulliseksi kohtaloksi muodostui, oli pinnan kuluminen karheaksi, jolloin siitä ei saanut likaa irti enää millään hinkkaamisella. Lattia oli tämän vuoksi jatkuvasti likainen ja vaikka kuinka pesimme, se ei edes tullut enää puhtaaksi. Myös mattoja siirtäessä huomasi, että maali oli kellastunut siitä, mihin aurinko oli eniten paistanut. Nämä merkittävät ongelmat alkoivat näkyä maalissa reilun puolen vuoden käytön jälkeen, eli hyvin pian.

Vilkaistaanpa vielä, mitä samassa ajassa oli tapahtunut Betolux Akvalla maalatuille lattioille ylä- ja alakerrassa.

033117IMG_1172

img_1279JÄTTI_VILLAPEITTO

img_1867_OLOHUONEEN_SISUSTUS

img_1857_OLOHUONEEN_SISUSTUS

img_1897_OLOHUONEEN_SISUSTUS

Kuten kuvista ehkä näkee, Betolux Akvalla maalatuille laminaateille ei ole tapahtunut oikeastaan mitään. Lattioiden maalipinta on lähestulkoon yhtä virheetön kuin heti maalaamisen jälkeen. Ainoa kuluma Betolux Akvalla maalatuissa lattioissa ovat laminaattien saumat, joista maali on kulunut paikoin pois niistä kohdista, joissa lattia on suurimmalla kulutuksella. Eli laminaattilautojen ladonta on tullut maalissa esille. Tämä on nähtävissä myös näissä kuvissa. Tämä ei haittaa minua tippaakaan, sillä sama tapahtuu maalattujen puulattioiden kanssa ja kuuluu ikään kuin asiaan. Tämä saa minun mielestäni lattiat näyttämään maalatuilta puulattioilta laminaatin sijaan, mitä en pistä pahakseni. Muuta huomautettavaa Betolux Akvasta en löydä.

Niinpä teimme kesäkuun alussa päätöksen, joka vaati hieman järjestelyä ja työtä, mutta oli ehdottomasti vaivan arvoinen. Päätimme nimittäin, että ennen kuin koko perhe on juhannuksen tienoilla viikon poissa kotoa, kannamme kaikki huonekalut pois keskikerroksesta ja maalaamme myös siellä lattian Betolux Akvalla, jolloin huonokuntoinen V33-maali jää historiaan. Niinpä ennen kuin automme nokka suunnattiin kohti mökkiä, maalasin keskikerroksen lattian kolmesti Betolux Akvalla. Näin lattia sai rauhassa kuivua ja kovettua viikon ennen kuin saavuimme takaisin kotiin. Ylimmistä kuvista on nähtävillä lopputulos. Ja ah, miten tyytyväinen olen! Tänään pyyhin lattian ensi kertaa maalaamisen jälkeen ja lika lähti siitä kuin ajatus. Ja onhan se taas kaunis katsella.

Toivottavasti meidän kokemuksemme auttavat jotakuta, joka pohtii, maalaisiko laminaattilattian ja millä maalilla. En toki väitä, etteikö myös V33-maali voisi toimia jonkun lattialla, mutta meillä se ei laminaatilla ollut menestys. Sen sijaan kaakelimaaleissa kyseisen merkin tuotteet ovat olleet loistavia. Ehkä tämä lattiamaali siis vain ei ole brändin paras tuote tai tuotekehityksellä on vielä tehtävää. Tällä kertaa siis kotimainen veti huomattavasti pidemmän korren.


A sight of our painted floors after a year. The ones painted
with Betolux Akva are in perfect shape.
V33 paint didn’t do so well so we painted all the floors
with Tikkurila Betolux Akva. The same paint we had in the
living room and upstairs. Now all our floors are in good shape.


 

seuraa – follow
FACEBOOKISSABLOGLOVINISSAINSTAGRAMISSA

Kommentit (6)

 1. Kirsi

  Hei,
  loitavaa! Juuri tarpeeseen tullut kirjoitus, sillä olen jo tovin pohtinut mitä tekisin tai millä maalaisin meidän laminaattilattian. Upean näköinen lattia!
  Ihastuin myös mustaan lasikaappiinne. Mitä olet sen hankkinut?
  Mukavaa kesää!
  t. Kirsi

  • vilja

   Voi miten kiva kuulla, että blogista oli apua! Vitriinin kanssa sen sijaan en voi auttaa, sillä se on vanha perintovitriini, arviolta 50-luvulta. Olen maalannut sen tummanharmaaksi Annie Sloanin Chalk Paintilla. Pidän siitä itsekin hurjasti. 🙂 Oikein hyvää ja lämmintä kesää!

 2. Jenni S. | big mamas home

  En tiedä olenko puolueellinen, mutta ei ole Tikkurilan maailien voittanut. Opiskellessani maalausalan artesaaniksi, koulussa käytettiin aina Tikkurilan maaleja. Toki jotkut asiakastyöt saattoivat kaivata jotain erikoismaalia, mutta perustuotteissa ei ollut Tikkurilan voittanutta. Kyllä tämä vanha suomalainen yritys tietää miten maaleja tehdään.

  • vilja

   Tikkurilan maalit ovat kyllä hyviä, tosin en ole esimerkiksi Sadolinia tai Teknosta kokeillut koskaan. Joten nekin voivat olla tosi laadukkaita. Mutta mitäpä sitä hyvää vaihtamaankaan. Ja olet kyllä erittäin oikeassa – Tikkurilassaa on pitkät perinteet ja todella vahvaa osaamista.

 3. Tarja

  Uusi laminaatti ei tule juurikaan kalliimaksi ja asentaminenkin huomattavasti nopempi kuin maalaus kolmeen kertaan. Laminaatin kulutuksenkesto on kuitenkin parempi kuin maalin …että semmostakin kannattaa miettiä.

  • vilja

   Moikka Tarja! Tästä olikin puhe tuolla Facebookin puolella. Maalien kustannukset olivat noin neljäsosan siitä, mitä uusi laminaatti listoineen olisi maksanut. Laminaattia asentaneena sanoisin, että työn määrä oli kutakuinkin sama. Ainoastaan kuivumis- ja kovettumisaika tässä on vaivalloisempi. Ja me halusimme tällä kertaa kokeilla maalatun lattian fiilistä verrattuna laminaatin pintaan ja olemme tykänneet juuri siitä. En vaihtaisi siis uuteen laminaattiin näitä lattioita edes ilmaiseksi.
   Mutta jos mielii laminaattia, kannattaa tosiaan harkita, laittaisiko vain uudet.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *