Vinkit pienen olohuoneen sisustamiseen

Olohuoneemme on teille vanhoille lukijoille varsin tuttu, sillä useimmiten postailen kuvia juuri näistä tiloista – lastenhuone ja työhuone kun sattuu olemaan melko usein täyden kaaoksen vallassa (kylppäristä ja kodinhoitotilasta puhumattakaan). Olen pyöritellyt olohoneen järjestystä paljon ja pikkuhiljaa tila alkaa olla kuosissa. Seinät luovat omat haasteensa huonekalujen sijoitteluun ja tilan toimivuuteen. 
Kuinka saavuttaa samalla toimivuus että viihtyvyys pienehkössä olohuoneessa ja millaisiin seikkoihin tulee kiinnittää huomiota kalusteiden valintaa ja sijoittelua suunnitellessa? Monissa asiakakohteissa olen törmännyt lähestulkoon poikkeuksetta näihin sisustuspulmiin ja päätin jakaa omat vinkkini nyt myös teille.
Huomioi mittasuhteet

Suunnittelutöiden tiimoilta olen vieraillut useissa olohuoneissa ja suurimmassa osassa näistä on liian suuret huonekalut ja sohvaan nähden liian pienet matot.

Etenkin sohva hankitaan pohtimatta sen kummemmin tilaa ja sen toimivuutta. Huonekalut näyttävät liikkeissä huomattavasti sirommilta ja omaan kotiin kiikutellessa yllätytään mittasuhteista. Suosittelen ottamaan mittanauhan ja teipin jäteen ja teippaamaan lattiaan hankittavien huonekalujen mitat. Maton täytyisi vähintään olla sohvan kanssa saman levyinen. 

Sohvan lisäksi olohuoneesta löytyy useimmiten tv. Kannattaa hankkia tv myös etäisyydet huomioiden. Jos sohva sijoitetaan tv:n lähelle, niin ruudun koko voi tällöin jäädä pienemmäksi.

Riko linjoja

Kokeile sijoitaa huonekalut poikittain. Usein pelkkää seinän vierttä kiertävät kalusteet saa tilan näyttämään jopa ahtaammalta, kuin mitä se todellisuudessa on. Sohvan sijoittelulla pystyy jakamaan tiloja ja lisäämään viihtyisyyttä ja kodikkuutta helposti. 
Kiinnitä huomiota myös asioiden korkeuksiin. Tauluilla, seinähyllyillä ja valaisimilla pystyy nostamaan asioita myös lattiatasoa korkeammalle. Kokeile rohkeasti ja huomioi, että tavaroita ja katseenvangitsijoita olisi hyvä sijoitella ainakin kolmeen eri korkeuteen. 

Tee väripareja

Jos et ole kovin hullutteleva sisustaja, mutta haluat kokeilla värejä, niin kannattaa aloittaa maksimissaan kolmesta eri värisävystä. Hae rautakaupasta värimallit ja mene niiden kanssa sisustusostoksille. Kokonaisuudesta tulee harmooninen, vaikka katse kääntyy, sillä värit on valittu samasta väripaletista.
Inspiraatiota toimiviin väriyhdistelmiin voit etsiä sisustuslehdistä tai vaikkapa luonnosta – luonto valitsee nimittäin aina kauneimmat yhdistelmät, jotka toimii varmasti!

Maksimoi luonnonvalo

Olohuoneemme ikkunoiden reunoille ei juurikaan jää seinäpinta-alaa, johon olisi hyvä asetella pitkiä sivuverhoja. Tämän tiimoilta olen jättänyt kokonaan pitkät verhot pois olohuoneesta, jotta pystyn maksimoimaan sisälle tulevan luonnonvalon määrän. Läpikuultavat verhot suodattavat valoa, joten ahtaissa tiloissa kannattaa paksujen puuvillojen sijaan suosia ohuempia kankaita, kuten esimerkiksi pellavia. 

Kokeile rohkeasti

Tämä on sisustusvinkeistä aina parhain ja kannustan siihen myös asiakkaitani. Kannattaa testata ja harjoitella sisustamista ja etenkin sommittelua. Testaamalla saa nimittäin parhaiten selville omat mieltymykset ja oma silmä harjaantuu pikku hiljaa myös siihen, että mikä toimii ja mikä ei. Katsele asioita hetki ja vaihda paikkoja sekä mittasuhteita, jos jokin ei toimi. Valitse matalien asioiden rinnalle jotain korkeampaa ja harjoittele taulukollasien tekoa ensin lattialla. 
Tsemppiä järjestelyyn!
P.S. Päätin kokeilla ottaa ensimmäiset koivunoksat sisälle kasvamaan jo ennen pääsiäistä. Hiirenkorvia odotellessa! 
Kommentit (6)
 1. Pilviraitti
  2.4.2017, 11:46

  Huonekalujen oikea koko on munkin mielestä yksi tärkeimpiä asioita, joilla saa huijattua lisää tilaa. Meillä on pienehkö olohuone 50-luvun talossa, niin mielestäni tähän huoneeseen sopii myös parhaiten 50-luvun tai sitä aikakautta henkivät, sirot huonekalut. 🙂

  Meillä ei ole myöskään kovin iso ikkuna, mutta en osaa olla ilman verhoja. Kirjoittelinkin juuri blogiini muutaman vinkin, mitä kannattaa ottaa huomioon niiden ripustamisessa, kun ikkuna on pieni ja huonekorkeus matala. 😉

  1. Kyllä, sirot huonekalut tekee tilaan ihmeitä! Hei, pitäkin käydä kurkkaamassa sun vinkit – teidän kotiin ehdottomasti sopii verhot. 🙂

 2. Toivontytär Laara
  2.4.2017, 12:59

  Itsellänikin on ollut suuri ongelma tupakeittiön sisustamissa tai edes järkevästä huonekalujen sijoittelusta puhumattaan. 50-luvun huoneratkaisut. Mutta tässä näin juuri jonkun niksin jonka olen vähän aikaa sitten itsekkin huomannut.

  1. Haastavat huoneratkaisut tuovat tilaan kyllä rutkasti lisää haastetta – silloin huonekalujen koko nousee todellakin merkittävään rooliin. 🙂 Asioiden pyörittely ja paikkojen harkitseminen auttaa itseä hahmottamaan tiloja ja ratkaisuja. Tsemppiä puuhaan! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *