Valaistuksen lyhyt oppimäärä

Oletteko tekin törmänneet sellaiseen ogelmaan, että ette ole saaneet ostopäätöstä tehtyä, kun marketissa astuu loputtoman lamppurivistön eteen? Tuliko valittua liian himmeä tai keltainen valaistus? Sisustuksen kannalta valaistuksella on hirvittävän suuri merkitys!
Jotta onnistuisit ensi kerralla varmasti, niin tässäpä LED -lamppuoston lyhyt oppimäärä, joilla itse olen pärjäillyt ja jopa onnistunut. Lyhyessä oppimäärässä keskityn oikeastaan ainoastaan luumen ja kelvin -arvoihin, jotka koen itse tärkeimmiksi. 
Lampun värisävy:
Itseä henkilökohtaisesti eniten ärsyttää, jos kattovalaisimessa on liian keltainen valo. Kelvin asteikko (K) ilmoittaa valon värin, joten tämä kannattaa tarkastaa lamppua valitessa. Mitä suurempi K -arvo, sitä sinisempi valo. Hehkulamput ovat olleet aikoinaan siellä 2700 K:n paikkeilla. 
Kuva: Ledpoinz.cz
Pääsääntöisesti Led -valot ovat kelvinasteikoltaan 2700-4000 K. Omaan silmään tuo 3000 K on liian keltainen ja 6000 K menee taas hirvittävän kylmäksi ja jopa teollisen tuntuiseksi. Jep, 4000 K (viileä valkoinen) on aika kivansävyinen led, joka on osoittautunut omaksi henkilökohtaiseksi lemppariksi. 

Mitä tarkoittaa Luumen?

Luumen arvo (lm) kertoo sinulle valon määrän. Mitä suurempi luumenarvo, sitä enemmän lamppu tuottaa valoa. Hehkulamppua vastaavan LED-lampun luumenarvo on noin 470. Itse tykkään käyttää kattovalaisimissa vähintään luumen-arvoltaa 600 tai sitä suurempaa lamppua. Toki pitää huomioda myös valaisimien määrä. Jos tilassa on useampi valaisin, ei luumen-arvon tarvitse välttämättä olla niin suuri.

Tunnelmavalaistukseen:

Käytämme kattovalaisimia melko harvoin. Yleensä iltaisin valaisemme kodin jalka- ja seinävalaisimilla. Tunnelmavaloissa voi olla kellertävämpi valo, kuten tässä seinälle viritellyssä työmaavalaisimessa. 
Kuva: Clas Ohlson
Tässä postauksessa näkyvään työmaavalaisimeen ostin Clas Ohlsonilta lyhtylampun, jossa näkyy kauniisti nuo lampun hehkulangat. Jos lamppu näkyy, kannattaa huomioda lampun ostossa myös esteettisyys. 
Yhteenveto:
Itse menen lamppukaupoille seuraavien lukujen kanssa n. 4000K ja n. 600 lm. Kokeilemalla onnistuu parhaiten ja nämä ovat aina niitä kuuluisia makuasioita. Toivottavasti sait kuitenkin pientä vinkkiä seuraaville lamppukaupoille.

Hauskaa vappua! 
Kommentit (11)
  1. S - Beauty of Life
    29.4.2016, 10:18

    Yep, mä kans tykkään 4000K lampuista 🙂

    1. Hih, arvasin! 🙂

  2. Joo, mullakin samat mieltymykset. Mutta silti siellä lamppuosastolla vierähtää tovi… :D.

    1. No sekin on totta! 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *