Sisustussuunnittelijan työstä ja yrittäjyydestä

Osa teistä on ollut kiinnostunut työstäni sisustussuunnittelijana ja elämästä yrittäjänä. Päätin pitkästä aikaa kirjoittaa yrittäjyysaiheisen postauksen, sillä aihe on pyrinyt jo jonkin aikaa myös omassa mielessä ja toisinaan on hyvä availla myös omia mielen syövereitä liittyen yrittäjyyteen ja omaan työhön.

Olen ollut nyt täysipäiväisenä yrittäjänä pian kolme vuotta ja sivutoimisena yrittäjänä aloitin lähes viisi vuotta sitten. Uskomatonta, kuinka aika on mennyt nopeasti! Yritystoiminta alkaa pikkuhiljaa saavuttaa alkukahlailun jälkeisen vaiheen ja varmuuden omista työtavoista. Ennen kaikkea yrittäjyyden alkutaival on ollut opettelua sekä keskeneräisyyden sietämistä; pettymyksiä, onnistumisia ja opettelun paikkoja.

Yrittäjyyden ja työt suunnittelijana aloitin melko pitkälti pää edellä puuhun -asenteella ja näin jälkeenpäin ajateltuna olisi voinut tehdä asiat toisin ja harkitummin. En kuitenkaan kadu mitään, sillä koen, että epäonnistumisista oppii eniten. Oma toiminta ja työtavat ovat kehittyneet viimeisen vuoden aikana yrittäjyysvuosia ajatellen eniten ja myös henkistä kasvua yrittäjänä on tapahtunut viimeaikoina valtavasti. Liittyy varmasti myös ikään – enää ei tarvitse niin kauheasti hötkyillä, vaan aika usein on myös viisautta harkita asioita vähän pidempään. Tämän kun olisin hoksannut viitisen vuotta sitten.

Kuva: Mari Mansikkamäki

Suunnittelijana työ sisältää paljon luovuutta, mutta yrittäjyydessä lahjakkuudenkin edelle menee ehdottomasti oma asenne tekemiseen.  Pelkällä lahjakkuudella ei pärjää ja väitänkin, että menestystä ajatellen ehdottomasti lahjakkuuttakin tärkeämpää on avoin asenne ja tiukka työnteko. Vaikka on hyvä harkita, kannattaa joskus tempaista ja antaa vain mennä. Tarttua haasteisiin, sillä se jos jonkin kehittää itseä vuodesta toiseen. Suunnittelijan työ opitaan melko pitkälti käytännössä ja vaikka olen ollut todella tyytyväinen omiin opintoihin AJK:ssa, on työ se mikä loppukädessä opettaa eniten.

Suunnittelijana työskentelen paljon ihmisten kanssa ja ihmistuntemus sekä herkkien nyanssien tulkitseminen on sisustussuunnittelijalle ominaisuus, jota tarvitsee poikkeuksetta jokaisessa kohteessa. Teen pääsääntöisesti yksityiskoteja, joita sisustetaan aina asukkaiden makumieltymysten mukaan ja se asettaa suunnittelijana toimimiseen omat haasteet ja juuri sen ilon tehdä erilaisia ja tyylisiä koteja.  Suomalaiset hakeva koteihinsa ennen kaikkea toimivuutta – ulkonäölliset asiat ovat usein toissijaisia ja monet ratkaisut asiakaskohteissa tehdään käytäntö edellä.

Tiedän useamman suunnittelijan, jotka eivät halua enää suunnitella yksityishenkilöiden koteja työn haastavuuden vuoksi. Rajanvedot on välillä haastavia ja itselläkin on ehdottomasti edelleen kehitettävää suhteessa työn johtamiseen. Julkisissa tiloissa pääsee usein enemmän hulluttelemaan väreillä ja käyttämään eri tavalla omaa luovuutta. Yksityiskodeissa suunnittelija kokoaa usein yhteen asiakkaiden makumieltymykset eheäksi kokonaisuudeksi ja toimiviksi ratkaisuiksi. Jotkut kokevat sen turhan kahlitsevaksi omaa luovaa prosessia ajatellen, mutta itse kyllä nautin myös työn tuomista haasteista – kunhan ne pysyvät kohtuullisissa mittasuhteissa.

Kuva: Mari Mansikkamäki

Oman kodin sisustaminen on minulle ihanaa vastapainoa työlle, vaikka monet ajattelevat sen olevan sama asia. Kodin sisustamista en juurikaan suunnittele, vaan teen hankinnat ja päätökset melko intuitiivisesti. Suunnittelukohteissa pääsen harvoin sipistelemään sisustustyynyjen parissa, vaan omat kohteet ovat olleet ennemminkin raskaampien remonttien suunnittelua.

Sisustamista ja suunnittelijan työtä käsittelevät tv-ohjelmat antavatkin äärimmäisen virheellisen kuvan sisustussuunnittelijan työstä. Ohjelmien luoman mielikuvan vuoksi olen joutunut toisinaan kertomaan asiakkaille sen, että suunnittelija ei suunnittele kotiin mitään sellaista josta asiakas ei pidä. Kodin suunnittelu ja saneeraus harvoin tapahtuu kuten ohjelmissa – jutellaan 15min. toiveista, perhe häipyy paikalta ja palatessaan lopputulos on valmis. Asiakas pääsee todellisuudessa vaikuttamaan suunnitelmassa halutessaan kaikkeen ja mitään ei hankita ennen asiakkaan antamaa siunausta. Monilla on pelko siitä, että suunnittelija tekee kodista ihan jotain muuta tyylisuuntaa, kuin mitä oli toiveena.

Kuva: Mari Mansikkamäki

Yrittäjyydessä nautin työn vapaudesta ja siitä, että saan olla oman työni johtaja. Se asettaa tietenkin omat haasteensa ja oman työn johtaminen onkin iso osa-alue jota pyrin kehittämään edelleen. Osa työstäni on blogi ja muut somekanavat, jotka pyrin päivittämään aina työaikaan.

Oman työn rajaaminen ja raha ovat asioita jotka toisinaan aiheuttavat stressiä. Epävarmuus kuuluu yrittäjyyteen ja sitä on pystyttävä sietämään. Vaikka töitä on nyt, minulla ei ole mitään varmuutta siitä, että niitä on esimerkiksi parin kuukauden päästä. Toisaalta myös paine rahasta pistää vauhtia omaan tekemiseen ja silloin kun töitä ei ole, niin niitä hankitaan.

Olen myös melkolailla aina työskennellyt toimitiloissa. En pysty tekemään kotona töitä, vaan panostus omaan työhuoneeseen on ollut enemmäin kun kannattava. Toimin Jyväskylässä yritysyhteisössä ja samoissa toimitiloissa kanssani työskentelee kutakuinki 100 muun alan asiantuntijaa. Koen, että verkostoituminen myös muiden, kuin oman alan toimijoiden kanssa on ensiarvoisen tärkeää – mitä enemmän tunnen ihmisä, sitä enemmän minulla on töitä.

Uusia alkuja

Omat yrityskuviot ovat olleet murroksessa muuton ja toiminnan kehittymisen vuoksi. Lähiaikoina luvassa on luopumista ja uudenlaisia raikkaita ja innostavia alkuja. Suunta näyttää oikealta ja lupaan tulla kertomaan taas lisää kun sen aika on. Ensimmäisenä paljastuksena kerrottakoon, että avasin uudet nettisivut www.maruhautala.fi tässä hiljattain. Sivusto ei vielä välttämättä toimi täydellisesti mobiilina, mutta sieltä voit käytä kurkkaamassa vähän esimakua. Myös portfolio -sivustolle on tulossa lähiaikoina lisää kohteita. Tässäkin jutussa käytetyt kuvat on otettu nettisivuja varten ja kameran toisella puolella toimi Visual Fridayn Mari Mansikkamäki.

Mieluusti vastailen teidän kysymyksiin suunnitelijan työstä tai yrittäjyydestä. Siellä ruudun takana on taatusti teitä, jotka ovat joskus harkinneet molempia vaihtoehtoja. Myös vertaistuki toisilta alan yrittäjiltä on enemmän kuin tarpeen.

Ihanaa ja rentouttavaa viikonloppua!

Kommentit (4)
 1. Kiitos tästä tekstistä. Itselleni ajankohtainen ja samaistuttava, sillä aloitin juuri sisustussuunnittelun opinnot AJKssa ja asun Jyväskylässä myös. Ajankohtainen siinä mielessä, että päivä päivältä vahvistuu halu oman yrityksen pyörittämiseen, mutta sen aloittaminen mietityttää ja jännittää. Yritystaustaa löytyy huonekaluverhoilun puolelta, jonka vuoksi ehkä myös on hiukan varuillaan, sillä ei halua toistaa samoja virheitä, mitä tuli aiemmin tehtyä. Samaa mieltä siis siitä, että virheistä parhaiten oppii. Nyt itse ehkä kamppailen myös sen ajatuksen kanssa, että uskallan sitten jossain vaiheessa myös tehdä sen repäisyn yrittäjyyteen, enkä jää muistojen kanssa jännityksessä vetkuttelemaan.
  Kiva oli lukea myös kokemuksiasi sisustussuunnittelijan työhön liittyen, kiitos!

  1. Itse aloitin yrittäjänä alkuun sivutoimisena, palkkatyön ohella. Se oli todella hyvä päätös ja ehdin pikkuhiljaa kerätä asiakaskuntaa. Verkostoitumiseen kannattaa panostaa ja esitellä töitään avoimesti – sinulla onkin hyvä alku blogin suhteen, joten kannattaa panostaa siihen! AJK on ollut ehdottomasti hyvä valinta. Minä ainakin olen ollut hurjan tyytyväinen opintoihin!

 2. Kaisa Kallatsa
  12.10.2017, 14:52

  Hyvä kirjoitus, Maru. Tämä antaa hyvin realistisen kuvan yrittäjyydestä ja sisustussuunnittelijan työstä. Kirjoituksesi luettuani vahvistui fiilis, että tiedän mihin olen ryhtymässä nyt kun olen yritystä perustamassa. Olen käytettävissä vertaistukeen opintojen jälkeenkin. 🙂

  1. Kiitos Kaisa! Opiskeluiden suurin anti onkin ollut hyvät tyypit, joiden kanssa taatusti yhteistyö (ainakin vertaistuellinen sellainen) jatkuu opintojenkin päätyttyä. Ja samoin tännekin suuntaan! Rohkeasti vaan heittäytymään – se palkitsee varmasti! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *