Saako lapset sisustaa?

Saan välillä kyselyjä siitä, että kuinka paljon meidän perheessä muut saavat vaikuttaa sisustamiseen? Olisi virheellistä kuvitella, että minä saisin yksin ja mielivaltaisesti päättää miltä kotimme näyttää ja missä tavarat sijaitsevat. Entistä enemmän myös perheen kasvava miesväki on kiinnostunut siitä, että mihin mikäkin kuuluu – ja minun tehtäväni on joustaa.

Jutun yhteyteen laitoin myös muutaman vinkin lastenhuoneen sisustamiseen. Mitä erityisesti kannattaa ottaa huomioon, että myös lapset viihtyisivät omassa huoneessaan?

Lapsi mukaan päätöksentekoon

Omat lapset ovat ainakin vielä toistaiseksi kykenemättömiä valitsemaan esimerkiksi tilanteeseen sopivaa vaatetusta – sama koskee oman huoneen sisustamista. Lapset saavat päätäntävaltaa sitä mukaa, kun ovat kykeneväisiä hallitsemaan suurempia kokonaisuuksia ja tekemään ihan oikeasti järkeviä ratkaisuja. Yhdessä vanhemman kanssa on hyvä pohtia huonekalujen- sekä taulujen paikkoja. Piirrustukset voi kiinnitellä seinille mihin haluaa ja se on tässä vaiheessa vielä riittävää ”itsenäistä” sisustamista.

Tiedän perheitä, jossa lapset saavat pienestä saakka päättää täysin sen, miltä huoneessa näyttää. En ole heidän kanssaan täysin samaa mieltä, vaikka toki lapset saavat vaikuttaa oman huoneensa väreihin ja sisustukseen. Se, että lapsi valitsee muutamasta äidin valitsemasta tapettivaihtoehdosta mieluisan, antaa lapselle tunteen, että hän pääsee itse vaikuttamaan huoneensa sisustukseen. Pientä lasta on turha viedä tapettiviidakkoon ja lukemattomien tapettikirjojen eteen. Jos aikuisellekin tilanne on vaikeaa, niin on se tällöin lapsellekin. Lastenhuoneen on oltava lapsen mielestä viihtyisä. Jos leikki-ikäinen lapsi ei viihdy huoneessaa, kannattaa sisustukseen tehdä muutoksia.

Matolla on väliä!

Lapselle materiaalit ovat hurjan tärkeitä – meidän pojat olivat aivan hurmaantuneita, kun vaihdoin lastenhuoneen puuvillamaton pehmeään nukkamattoon. Nukkamaton kanssa on kuitenkin huomioitava myös se, että tilaan jää rutkasti tilaa myös matottomaan alueeseen. Pikkulegot ja muut pienet sipellykset tarvitsevat kovan alustan – nukkamatto imaisee nämä ikävästi sisäänsä. Markkinoilla on nykyisin myös valtava määrä laadukkaita, tiheänukkaisia kokolattiamattoja joka on lastenhuoneeseen mielestäni yksi parhaimmista lattiamateriaalivaihtoehdoista.

Tilaa aarteille

Jos äiti nauttii hyllyjen järjestelystä ja tuikkukuppien siirtelystä, nauttii siitä todennäköisesti myös perheen pienimmät. Seinähyllyt on lastenhuoneessa mahtavia! Lasten on helppo järjestellä hyllyjen sisustusta mieluisekseen ja laittaa esille saa sesongin mukaiset pienet lempparilelut ja aarteet. Tämän pienen talohyllyn ostin jonkin aikaa sitten hekkamaukan koti -osastolta. Meidän pojat kantavat kotiin milloin mitäkin pikkukiviä ja keppejä. Osa jätetään ulos, mutta ne kaikkein rakkaimmat pääsee myös sisätiloihin ja huoneen paraatipaikoille.

Vaikka minä olen meidän perheen sisustusintoisin, niin meidän perheessä kaikki nauttivat tasapuolisesti kauniista kodista ja siististä yleisilmeestä. Lapset muistavat huomioida aina sen, jos koti on siivottu tai se näyttää muuten erityisen kauniilta. Silloin on jotenkin aivan erityisen erityistä viettää aikaa kynttilöiden äärellä perheen kesken  – maailman tärkeimmässä paikassa.

”Tehtäisiinkö vähän tunnelmaa?”

Kysyy neljävuotias ja tarkoittaa sillä siistiä kotia, kynttilöitä ja jotain ihanaa ilta-palaa. Omena ei ole tainnut kauhean kauas puusta pudota.

Kommentit (2)
  1. Just näin! Meilläkin lapset haluaa monesti ”tunnelmavalaistuksen”, tulee illasta heti jotenkin spessumpi! <3

    1. Se on ihan totta! Ja silminnähden rauhoittuvat, kun on koti kunnossa ja tunnelma kohdillaan. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *