Blogit
Marulla

Rahalla on helppo sisustaa

Olen kierrellyt useamman päivän uuden kotimme tyhjiä nurkkia ja kirjoittanut päähäni ostoslistaa:
Kolme uutta mattoa, lipasto makuuhuoneeseen, kolmet sälekaihtimet, verhot lastenhuoneeseen, olohuoneeseen ja aulaan. Säilytysjärjestelmä lasten huoneeseen, uusi työpöytä, wc -kalusteet, tasot, ja peili. Uusia valaisimia olohuoneeseen, aulaan, eteiseen, kylpyhuoneeseen. Kehyksiä, uudet ruokapöydän tuolit yms.. 

Kukkaro näyttää yhtä tyhjältä kuin säilytysratkaisuja huutavat nurkat. Eilen illalla en saanut unta ja tuntui siltä, että on pakko kirjoittaa tänne blogiin vähän rahasta. 
Uusi kotimme on suurempi kuin edellinen ja luovuin muuttaessa muutamista huonekaluista, jotka eivät tänne uuteen syystä tai toisesta sopineet. Uudistusvimma tulee aina uuden kodin myötä, vaikkakaan toki ei olisi mikään pakko vaihtaa tai hankkia uutta. Sisustushullulle tämä on kuitenkin helpommin sanottu kuin tehty. Nettikauppoja on selailtu uuden mattojen ja tarvittavien kalusteiden tiimoilta, mutta rahat ovat juuri nyt loppu. En malttanut olla ajattelematta sitä, että kuinka helppoa olisi jos sisustusbudjetissa olisi joustovaraa. Mitään loputonta rahakaivoa en toivo, vaan mahdollisuutta ostaa parinsadan euron matto silloin, kun siltä tuntuu. Minulla se tarkoittaa armontonta säästämistä ja täten myös designin hankinnat on erittäin pitkän tähtäimen pohdintoja, joiden eteen on tehty valtavasti töitä. Tiedättekö mitä tarkoitan?
Elän design kylläisten kuvien keskellä ja seuraan aktiivisesti blogeja ja facebook -foorumeita, joissa teemat pyörivät usein upouusien hankintojen ympärillä. Uskallan myöntää ajattelevani itsekin, että perkule, kun itselläkin olisi varaa. Mutta kun ei ole ja välillä ihmettelen, että miten muilla on? Tiedän sen hyvinkin, että meidän perhe elää hyvinkin kylläistä elämää noin niin kuin kaikkinensa. Rahasta ei ole kuitenkaan sopivaa kysyä, sillä siitä ei meillä täällä suomessa puhuta. Sisustaminen olisi kuitenkin huomattavasti helpompaa, jos kukkaro olisi nykyistä pulleampi. 
Mitä luulet, että onko siinä väitteessä perää, että monet sisustamiseen keskittyvät blogit ja instatilit ovat suosittuja vain sen vuoksi, että ne on pullollaan designia? Tiedä häntä, mutta ehkäpä blogien ja kauniiden istatilien seuraaminen perustuu myös haaveiluun.
Raha on meille kaikille suhteellista ja en lähde ruotimaan tässä kirjoituksessa sitä, että mikä on paljon ja mikä milloinkin vähän. Jollekin toiselle sadan euron sohvapöytä on liikaa ja toiselle saman summan satsaus ei tunnu missään. Designiakin on monen hintaista ja toiveita monia. Uskonkin, että monet sisustajat voivat samaistua ajatuksiini rahasta ja hankinnoista.
En elä yli varojeni. 
Rahan takia iso osa uusista hankinnoista on tehty naapurimaan huonekalujätistä ja monet design haaveet on haudattu ainakin joksikin aikaa. Kun rahaa ei ole, on oltava kekseliäs sillä muuten aivan taatusti ostaisin monen asian jo valmiiksi kauniina. Haluaisin panostaa kotimaiseen yrittäjyyteen parhaani mukaan ja ostaa puhdasta designia, mutta aina siihen ei kertakaikkiaan ole varaa. Kolmen tonnin kotimaisen sohvan sijaan täytyi tyytyä kaksi kertaa edullisemaan huonekalujätin vaihtoehtoon, vaikka tietenkin olisin halunnut tukea kotimaista. Tämä todella tarkoittaa sitä, sillä miehen kanssa pähkäilimme useamman päivän, että mihin valintaan päädymme. Emme voi kuitenkaan käyttää kahden kuukauden lainan lyhennyksiä sohvaan ja sohvarahojen säästämiseen olisi mennyt vähintään vuosi, joka tietenkin olisi tarkoittanut yli vuoden eloa ilman sohvaa. No way!
Eilen hyppäsin autoon ja hurautin paikalliseen kierrätyskeskukseen etsimään kotiimme uusia huonekaluja. Kun rahaa on vähän, on kodin kauniiksi laittamiseen käytettävä aikaa. Etsittävä sopivaa, tuunattava vähän ja sitten nauttia koko sydämensä kyllyydestä siitä, että kuinka kaunis lopputuloksesta tulikaan ilman suuren suurta rahallista satsausta. Kukkaro ja luontokin siinä samassa kiittää! Täydellisiä huonekaluja ei kuitenkaan tällä(kään) kertaa löytynyt, vaan ihana vaaleanpunainen kynttelikkö ja parvekkeen pikkupöydällä olevat pienet maljakot. Yhteensä köyhdyin 3€.
Meillä jokaisella on oikeus kauniiseen kotiin ja sisustusunelmiin. Myönnän, että odottelen täällä pientä lottovoittoa, että voisin hankkia kotiin Muuton Visu -tuolit ja muutaman muun ihanan. 
Kuitenkin vielä tovin hankinnat tehdään kykkaroystävällisesti sieltä kierrätyskeskuksesta. Ja niissä ostoksissa on aivan oma, sanoinkuvailematon viehätyksensä. Yhtään kenenkään kulutustottumuksia moittimatta tai arvostelematta. Piste.

Kommentit (40)

 1. Minna / Kotona ja kaukomailla

  Hyvä keskustelunavaus aiheesta joka varmasti askaruttaa kaikkia kanssasisustajia!
  Loppujen lopuksi taitavat isolla rahalla tehdyt kodit muodostaa somessa sellaisen jäävuoren huipun joka on näkyvillä mutta jota sitten suuren enemmistön kodit eivät edusta, juurikin sen takia kun rahat on täytynyt priorisoida johonkin muuhun. Missä kummassakaan ei ole mitään pahaa, kukin varallisuutensa mukaan ja omaa kotia on loppujen lopuksi turha verrata toisten koteihin, vaikka itse syyllistyn kyllä tähän aika usein. Pitää kehittää omaa ajattelua vielä sillä saralla…:)
  Ehkä juuri se vertailu aka toisten kotien näkeminen on suurin syy miksi ainakin itse kehitän itselleni tarpeita uudistaa kotia, ja mikä saa himoamaan uusia hankintoja. Tavallaan se on hauskaa, mutta toisaalta myös oravanpyörä josta haluaisin irti, sillä haluaisin pystyä olemaan tyytyväinen status quoon, ainakin suurimmaksi osaksi. Onneksi rahanpuute vaivaa täälläkin ja ne sisustusostokset todella jää tekemättä, ellei sitten tule eteen jotain käsittämättömiä löytöjä, kuten marmorinen ruokailupöytä kuudellakympillä. Täältäkin siis ääni kierrätyskeskus- ja kirppislöydöille! 😀

  • maru

   Kiitos rehellisestä vastauksesta ja ehdottomasti allekirjoitan samat synnit toisten kotien vertailuun, vaikkakin itsellä on aika vahva ja varma tyyli sisustajana. Silti sille ei voi mitään!! Tästä pitäisi ehdottomasti kirjoittaa lisää, sillä uskon, että monella muulla on aivan samoja fiiliksiä kodin uudistamisen suhteen. Siispä onneksi niiltä kirppiksiltä ja kierrätyskeskuksista voi tehdä upeita (myös design) löytöjä kukkaroystävällisesti ja samalla uudistaa kotia ja saada myös someihin uusia päivityksen aiheita. 😀 😀

 2. Kotiprojekti

  Samoja ajatuksia ollaan täällä miehen kanssa viime päivät pyöritelty, kun katselimme tulevan kotimme pohjakuvaa, missä on huoneita tuplasti nykyiseen nähden. Mistä kalusteet? Mistä rahat? Siinäpä kysymys, kun vaimolla ei tunnetusti ole edes se halvin maku.

  Päätimme ryhtyä nyt ennalta viisaiksi ja perustimme kalustesäästötilin. Vielä on hyvin aikaa säästää, kunhan ei rakennusprojekti haukkaa säästöjä yllätysten sattuessa. 🙂

  Muutenkin tärkeä ja ajankohtainen aihe. Kiva postaus! 🙂

  • maru

   Kalustesäästötili – mikä mahtava idea aloittaa jo tässä vaiheessa! Harvalla on varaa uusia koko kalustusta kerralla, joten pikku hiljaa se on sisuteltava. Hyvä esimerkki on Villa H:n Heini, joka tännekin kävi kommentoimassa, että ovat nyt viidettä vuotta tekemässä upouuteen kotiinsa hankintoja – ja edelleen mattoja puuttuu. Samaa kärsivällisyyttä tännekin. Kiitos. 😀

 3. Ulla Puronhaara

  Hieno kirjoitus! Itse arvostan enempi vanhasta tuunattua tai itse tekemää desingia kuin uutta kaupasta ostettua. Pelkällä desigin-tuotteilla kuorrutettu koti ei nappaa yhtään. Minun mielestä sitä parempi sisustaja mitä enempi koti kertoo tarinaa sisustuksellaan.
  Tiedä tunteen, kun uusi koti näyttää silmissä valmiilta, mutta todellisuudessa nurkat huutaa tyhjyyttä tai väliaikaisuutta ja kukkarossa on reikä. Tsemppiä!

  • maru

   Kiitos Ulla ja samoilla linjoilla täälläkin. 🙂 Yhdistäminen ja luovuus tekee sisustamisesta persoonallisen, vaikka toki en väitä etteikö designilla sisutaminen voisi olla luovaa. Blogimaailmassa sitä tosin vain liian usein törmää niihin samoihin string -pocketeihin (joka löytyy kyllä meiltäkin). 😀

 4. Anu / sayitanywayblogi

  Tiedän tuon tunteen! Kolme vuotta sitten kun ostettiin nykyinen asunto, meillä ei ollut varaa tehdä remonttia muuten kuin vanhat mummon tapetit repimällä ja seinät valkeaksi maalaamalla. Kolme vuotta me säästettiin (toki välillä repsahdettiin ja käytiin muutaman kerran ulkomailla ja vanhan auton levitessä piti uusi ostaa), mutta nyt viimeinkin me saatiin tehtyä remontti koko kämppään lukuunottamatta kylpyhuonetta. Nyt kolmen vuoden jälkeen, kun ollaan taas saatu shoppailla, niin arvaappa ollaanko shoppailtu? Kyllä ollaan! Remonttitili alkaa olla tyhjänä, mutta säästäminen jatkuu kylpyhuoneremonttia varten sekä tiettyä nimekästä ja hintavaa ruokapöytää varten.

  Minä luen blogeja hyvin laidasta laitaan eikä oikeastaan ole väliä onko se kalliilla vai halvemmalla kukkarolla sisustettu. Pääasia on kuitenkin kuvat ja teksti, ideat ja kokemukset, fiilis ja kokonaisuus.

  • maru

   Kiitos ihanasta ja tsemppaavasta kommentista! Säästämään siis ja kohti kylppäriremonttia! 😀 Ihailen kyllä sun kaltaisia tyyppejä, jotka pystyy pitkäjänteisesti säästämään. Uskon, että juuri nyt siellä on huippu hyvä fiilis! 🙂

 5. Kati / Villa Valko

  Hienoa ja suoraa pohdintaa aiheesta, joka on varmasti käynyt monen mielessä. Toki designis pursuavat blogit ja instatilit saavat klikkejä, mutta monet myös etsivät edullisia sisustusideoita, tuunausideoita jne. Ikeassakin on paljon toimivaa designia ja Torista voi tehdä hybiä löytöjä. Minä haaveilen nyt Domus-tuoleista keittiöön ja olen ajatellut kerätä niitä ostamalla käytettynä, koska uusiin ei ole varaa. Jonkun yksittäisen designlampun voisin ajatella hankkivani uutena, mutta sitäkin pitäisi pohtia ja suunnitella. Monet isot blogit saavat paljon designtuotteita yhteistöiden kautta ja se aiheuttaa harhan, että heillä olisi kaikkeen siihen varaa. Me tavalliset bloggaajat ja muutkin oikeasti metsästämme niitä köytettyinä tsi säästämme vuosia. Ihanaa viikonloppua!

  • maru

   Kyllä, ehdottomasti samaa mieltä! Ikeassa on todella paljon hyvää ja meiltä löytyy hirvittävän paljon ikealaista – vaikka sieltä ostaessa tunnet pienen vihlaisun sydämessä, kun ei taaskaan ollut varaa kotimaiseen. Domus tuolit ovat täälläkin haaveena ja käytettynä olen yrittänyt niitä löytää. Tori.fi on erittäin ahkerassa käytössä. 😉 Yhteistyönä saatu design on vallan ok ja itsekin olen siitä edusta päässyt nauttimaan – ilman sitä etua meiltä tuskin löytyisi sitäkään vähää ehtaa designia. 🙂

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *