Pieniä neliöitä, suuria tekoja

Kaupallinen yhteistyö: A-lehdet Oy

Jostain syystä olen aina viehättynyt pikkukotien ratkaisuista isoja koteja enemmän. Pienessä kodissa asuminen ei tarkoita valoisuudesta ja tilan tunnusta luopumista. Kyse on aina mittasuhteista ja pienissä kodeissa etenkin kekseliäisyydestä. Arjen täytyy toimia, asui kuinka tahansa.

Avotakan ja Unelmien talo & Koti tekijät julkaisivat tällä viikolla hyvin aikaan sopivan lehden, jossa esitellään 83 ideaa ja ratkaisua kompakteihin asumisratkaisuihin. Lehden sivulla pääset tutustumaan muun muassa kuusihenkisen perheen kotiin, jossa on yhdistetty kaksi yksiötä sekä  pariskunnan 25m2 minikotiin, jossa makuusoppi on tehty keittiön päälle ja työtuolina toimii wc istuin.

Ideoita pikkukotien ratkaisuista voi poimia myös omaan kotiin, vaikka se ei varsinaisesti pikkukoti olisikaan. Kenelläpä meistä ei olisi kodissa pienempiä soppeja, jotka kaipaisi mietittyjä ratkaisuja ja kompakteja säilytysjärjestelmiä.

Pikkukodeissa jokainen neliö on hyödynnetty ja ylimääräisille tavaroille ja huonekaluille ei ole tilaa. Jokaisesta kirjoituksesta huokuu viihtyvyys ja asukkaiden onnellisuus – eikös juuri tähän perustu myös konmari? Kun ympärillämme on vain tarpeellisia tavaroita, pysyy mielikin kepeämpänä ja kaikkein tärkeimmille asioille jää enemmän aikaa.

Lehteä lukiessa miettii väistämättä omia ratkaisujaan asumisen suhteen – kuinka paljon tilaa tarvitsee asuakseen onnellisesti? Enkä voi olla nostamatta tähän tämän viikon tärkeintä keskustelua ilmastonmuutoksesta ja jättämästämme hiilijalanjäljestä. Se, että pienessä kodissa asuminen saattaa hieman keventää kukkaroa, on kysessä myös suuri ilmastoteko.

Monelle asukkaalle on selkesti tärkeää asua lähellä kaupunkikeskustaa, elää autotonta ja ekologisempaa elämää. Monissa kodeissa sisustus on rakentunut kierrätettyjen tavaroiden sekä kirppislöytöjen ympärille. Ajattomat ja kestävät pintamateriaaliratkaisut sekä kiinteät säilytysjärjestelmät viimeistelevät monet kodit harkituiksi kokonaisuuksiksi ja lopputulokset vaikuttavat väistämättä neliöitään suuremmilta. Hukkaneliöitä ei näissä asunnoissa tunneta ja uskon vahvasti, että meidänkin perhe pystyisi nipistämään nykyisestä asuinneliöistään (96m2) vielä reippaasti, jos kokonaisuus olisi harkitumpi ja huonejärjestys pyöräytettäisiin uusiksi.

Elämme ajassa, jossa meistä jokaisen tulisi todenteolla pohtia omia ratkaisujaan asumisen ja arjen kulutustottumusten suhteen. Uskon vahvasti, että jatkossa myös lapsiperheet päätyvät asumisratkaisuissaan pienempiin, hyvin suunniteltuihin koteihin ja rakennusliikkeiden olisi syytä herätä tähän myös maakuntien kaupunkikeskustoissa ja luopua ajatuksesta, jossa keskustan yksiöt rakennetaan vain opiskelijoiden tarpeita ajatellen.

 

Parhaat Pienet Kodit -erikoislehden löydät nyt lehtipisteistä.

 

Kommentit (7)
  1. Juuri tänään puhuttiin miehen kanssa aiheesta. Meillä on 59 neliötä ja asumme kaksin, mutta harrastukset tuntuvat vievän tilaa niin, että ahdasta välillä on. Emme kuitenkaan haluaisi muuttaa, sillä nykyinen koti on kivalla paikalla ja edullinen asua. Nyt olisikin haasteena järjestää kodin tilat niin, että kaikki meille tarpeellinen mahtuisi näihin neliöihin. Homma on varmasti ihan mahdollinen toteuttaa, mutta vinkkejä/apua täällä kyllä kaivataan. Pitääpä käydä lukaisemassa nuo pikkukotien ratkaisut 🙂

    1. Ehdottomasti kannattaa käydä ostamassa lehti ja tutustua ideoihin – melko yksinkertaisilla ratkaisuilla saa hurjasti tilan tuntua ja etenkin harkitut säilytysjärjestelmät ovat taatusti tervetulleita myös teille. Mieluusti tietenkin tulen sitten auttamaan suunnittelussa. 😉

  2. Hei, olemme remontoimassa kotiamme ja mietin olohuoneen seinille tuota Tikkurilan Neito sävyä. Se näyttää joissain kuvissa todella vaaleanpunaiselta ja toisissa taas enemmän beigeltä, osaatko sanoa, onko väri kuinka vaaleanpunainen luonnossa? Kuvien perusteella on niin vaikea saada täysin oikeaa kuvaa ja vähän arveluttaa, että meneekö liian hempeäksi 🙂 Aurinkoista syksyä!

    1. Moikka! Sävy on todella vivahteikas, eli toisinaan näyttää melko beigeltä ja taas joissain valoissa hyvin vaaleanpunaiselta. Jos siis mietityttää, niin testaisin omaan seinään ja valitsisin sitten sen mukaan tilaan sopivan oikean sävyn. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *