Pieleen menneitä periaatteita

Keneltäkään on tuskin jäänyt huomaamatta, että millaisen kohun keskellä tavaratalo Kärkkäinen on viimevuosina ollut. Lyhyesti kerrottakoon, että toimitusjohtajaa syytetään kytköksistä uusnatsijärjestöön ja on lienee selvää, että kyseinen tavaratalo on ollut meidän perheeltä boikotissa. Ainakin lähes.

Viimeaikojen pakkomiellehankinta on ollut pyöreä maljakko. Kolusin koko kaupungin liikkeet läpi, rihkamakauppoja myöten, maljakon toivossa mutta mistään ei löytynyt. Sellainen oli kuitenkin pakko saada ja vielä aikataululla, jossa ei ollut mahdollisuutta venyä verkkokauppatoimitukseen. Aktiivinen facebookin sisustusryhmä tiesi kertoa, että Kärkkäiseltä löytyisi – jokainen muisti vielä kommenteissaan mainita, että ko. liike on heilläkin pannassa.

Perskule, ajattelin. Hiippailin Kärkkäiselle ja toivoin, että kukaan ei tunnista. Nappasin hyllyvälistä pyöreän maljakon, hipsuttelin kassalle ja ajelin syyllisenä kotiin.

Keneltäkään on tuskin jäänyt huomaamatta, että tänään on vietetty kulutusjuhla black fridaytä. Itse päätin osallistua sen vastakohtaan älä osta mitään -päivää. Vapaapäivän kunniaksi lähdin poikien kanssa kaupugille ikkunaostoksille. Piipahdettiin kotimaista Designia myyvään EkoTeko Joulu PopUp -myymälään, joka sijaitsee forumissa ja on auki 22.12. saakka. Tyhjin käsin en sieltä päässyt lähtemään ja pieleen meni älä osta mitään -päivä. Lohduttauduin sillä, että ainakin käytin rahani fiksusti ja ostin kotimaisen yrityksen tuotteita. Sitä ei varmaan lasketa epäonnistumiseksi?

 

Meidän tekemillä valinnoilla on valtavan suuri merkitys yrityksen menestykseen ja toki myös globaamimmalla tasolla. Periaattepäätökset on tärkeitä ja kukaan tuskin haluaa kannattaa yritystä, joka ei huolehdi esimerkiksi tehtaiden työntekijöiden hyvinvoinnista. Silti kärkkäiseltä ostamisesta tuli huomattavasti huonompi olo, kuin esimerkiksi halpavaateliikkeen trikoon kiikuttamisesta kotiin. Harvoin sitä tulee ihan oikeasti ajatelleeksi, vaikka pitäisi.

Onko kultainen keskitie tässäkin paras mahdollinen vaihtoehto? Kannattaa kotimaista ja arvoimaailmaltaan itselle sopivaa yritystä aina silloin, kun oma kukkaro antaa myöten. Toisinaan kipaisee halpavaateketjuihin ja tekee heräteostoksia. Vai pitäisikö olla kokonaan ostamatta, jos ei ole varaa panostaa laatuun ja kotimaisuuteen?

Perjantai illan mietteissä pohdin, että kuinka moni meistä tekee jokapäiväisiä hankintoja rehellisesti omien periaatepäätösten ja arvojen mukaan? Niinku ihan oikeasti.

Kommentit (14)
  1. Sama ongelma meillä samaisen liikkeen kanssa. On meillä boikotissa, mutta kun oli kiire saada luistimet terotettua, eikä muualla siihen aikaan onnistunut, Kärkkäiselle päädyttiin. Ja tokihan sieltä tarttui mukaan muutakin kuin luistinten terotus. Tuntuu että ostosten tekeminen on nykyään aika vaikeaa, kun kaikki vaikuttaa kaikkeen ja aika monen suuremman toimijan toiminnassa on ongelmia.

    1. Tämä on kyllä niin totta! On myös vähän tuurissaan, että mitkä asiat minkäkin yrityksen pimeistä puolista nousee esille. Vaikka haluaisi noudattaa tiettyjä periaatteita hankinnoissa on se melko vaikeaa – tosin kaikkihan on loppupeleissä itsestä kiinni. 🙂

  2. Mullakin on todella ristiriitaisia ajatuksia eilisestä. Kannatan älä osta mitään päivää, mutta duunissa taas täytyy saada ennätykset paukkumaan ja lietsoa ostohysteriaa.

    Haluaisin ostaa laatua ja kotimaista, mutta budjetti ei siihen veny – ja jotainhan on silti ostettava… Vaikeeta!

    1. No kyllä – sama täällä! Olen ratkaissut asian osittain niin, että ostan nykyään tosi vähän ja ainaki yritän panostaa etenkin vaatteissa kotimaisuuteen. Kinkkinen juttu tosiaan – kun toiselle kumartaa, niin toiselle pyllistää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *