Perheloma Toscanaan

Tämä on postaus siitä, kun seitsemän aikuista ja seitsemän lasta pakkasi kamppeensa (sitä muuten riittää, kun mukana on yksi vauva, taapero ja muutama leikki-ikäinen) ja suuntasi viikoksi Toscanan lämpöön omatoimimatkalle. Instagramissa kyselin teiltä, että kiinnostaisiko kuulla lisää matkasta, majoituksesta ja muista tärpeistä – kovasti kiinnosti, joten tässä siis meidän parhaat vinkit Italian Toscanaan ja toivottavasti näistä on teille jollekin hyötyä, esimerkiksi ensi kesän lomamatkaa suunnitellessa.

Italia valikoitui kohteeksi helppouden, ruuan ja ihan vain maan ihanuuden vuoksi. Lisäksi Italiaan on helpot yhteydet ja suhteellisen edulliset lennot. Italia on todella monipuolinen maa ja Toscanassa olimme käyneet jo kerran aiemmin, äidin 50 vuotis matkalla. Tällä kertaa suuntasimme Pisan ja Firenzen välimaastossa sijaitsevaan pikkukylään Palaiaan.

Lennot

Lennot varasimme Norwegianin kautta hyvissä ajoin alkuvuodesta. Edullisimmat lennot saimme Pisaan ja edestakaiset matkat per/hlö kustansi 200€. Pisan kenttä on mukavan kompakti ja kovia ruuhkia ei onneksi ollut. Parissa tunnissa selvisi hyvin lentokoneeseen, jos vertaa veljeni kokemukseen Milanon kentältä, jolloin neljä tuntia kentällä oli juuri ja juuri riittänyt.

Autot

Italiassa on näppärin tapa liikkua autoilla, sillä silloin matkasta saa kaikkein eniten irti ja pääsee liikkumaan pitkin Toscanan maaseutua ja pikkukyliä, jotka on ehdottomasti alueen parasta antia. Otimme turvaistuimet mukaan Suomesta ja lentokoneessa ne kulki näppärästi ilman lisämaksua. Meillä oli yhteensä mukana yksi turvakaukalo, yksi turvaistuin ja pari koroketta. Autovuokraamoista saa toki myös vuokrattua lastenistuimet, mutta omien kokemusten mukaan vuokrausfirmojen istuimet ovat aina vähän kysymysmerkki. Esimerkiksi vauvalle varattu turvakaukalo saattaakin olla jotain ihan muuta, joten luotimme omiin kamppeisiin. Eikä niistä ollut liioin vaivaa.

Vuokrasimme kaksi autoa – yhden ison 7 paikkaisen transportterin ja yhden henkilöauton. Henkilöautolla pääsi näppärästi pienemmän porukan reissuja ja pienillä kaduilla sillä oli helpompi liikkua. Isompaa autoa sai kuljettaa vain yksi kuski, mutta Budgetin kautta varattuun pikkuautoon sai merkata kaksi kuljettajaa. Pienen auton kuljettaja toimi pikkuveljeni lisäksi minä, jotta pääsimme naisten kanssa omalle reissulle yhtenä päivänä. Budgetin autovuokraamo (ja monet muut) olivat kävelymatkan päässä Pisan lentokentältä. Isompaa autoa emme saaneet varattua samasta vuokraamosta, joten se oli haettava noin 5km päästä kentältä Morinin Rent -autovuokraamosta. Isompi, 7 paikkainen auto oli viikoksi 765€ ja pienempi henkilöauto 526€. Nämä hinnat sisälsivät myös vakuutukset.

Yleinen suositus on vuokrata auto suoraan autofirman, kuten Budgetin kautta. Isompi auto oli suuremman rentalcars.com:in kautta varattu, mutta jos autoissa ilmenee matkan kanssa ongelmia, on ne helpompi selvittää suoraan autofirman kanssa.

Majoitus (Airbnb)

Majoitus on erittäin tärkeä osa onnistunutta lomailua, joten suosittelen sen suhteen olemaan liikenteessä hyvissä ajoin. Varasimme majoituksen Airbnb:n kautta ja kriteerit oli seuraavat: jokaiselle perhekunnalle oma makuuhuone (yhteensä neljä), uima-allas, aidattu piha, grilli, näkymät, jotka avautuvat Toscanan rinteille ja ulkona suuri pöytä, jonka ympärille voi kerääntyä ruokailemaan. Budjetti oli myös reilusti alle 2000€/vko. Olimme matkalla kesäkuun ensimmäisellä viikolla, joka ei ole vielä kalleinta sesonkiaikaa.

Löysimme meille juuri täydellisen villan Podere Il Leccionen, joka sijaitsi hurmaavassa Palaian kylässä. Kylään oli talolta matkaa noin 2km, joka oli juuri sopiva etäisyys. Kylässä oli useita pieniä ravintoloita, muutama pieni kauppa ja suurempaan super-markettiin oli matkaa talolta noin 15km. Talon lähellä oli myös suuri viinitila, jossa osa porukasta vieraili viininmaisteluiden merkeissä. Meillä kävi tuuri, sillä pääsimme maistelukierrokselle ilman varausta – suosittelen kuitenkin varaamaan maistelun ennen paikalle pölähtämistä.

Ihanan paikan lisäksi talon väki oli huippu-ystävällisiä ja mielettömän lapsirakkaita. Sympaattinen pappa toi meille viikon aikana muun muassa tuoreita kirsikoita ja mansikoita. Viikko Podere Il Leccionen villassa maksoi yhteensä noin 1300€. Neljälle perhekunnalle jaettuna viikon majoitus oli hyvinkin edullinen!

Palaian sijainti osoittautui täydelliseksi. Villalta oli matkaa tunti niin Pisaan, Firenzeen ja muun muassa meren äärellä sijaitsevaan rantakaupunkiin Livornoon, jossa kävimme yhtenä päivänä vierailemassa akvaariossa ja rannalla. Jos akvaariomaailma kiinnostaa, Genovassa on ihan maailman mittakaavassa valtava akvaario, johon olisi ollut majapaikastamme noin kahden tunnin ajomatka. Ei siis kaukana sekään ja huomattavasti näyttävämpi paikka! Meidän lapset olivat tosin jo innoissaan tuosta Livornon pienemmästä ja meidän aikuistenkin mielestä ihan kelpo paikka sekin.

Nähtävyydet ja ruoka

Meidän perheen tyyli reissatessa on aina ollut sellainen, että mennään paikan päälle ja fiiliksen mukaan päätetään, että mitä seuraavana päivänä tehdään. Lasten kanssa tyyli on etenkin todettu toimivaksi ja emme tälläkään kertaa suunnitelleet ohjelmaa, vaan kuulostelimme lasten ja toistemme fiiliksiä. Lisäksi matkassa oli hyvinkin pienet lapset – pienin 8kk ja vanhin 9v. joten he nauttivat kaikkein eniten villan omasta altaasta ja päivästä meren rannalla.

Viikon aikana kävimme Pisan tornilla, Livornon akvaariolla ja meren rannalla. Livornossa osa porukasta kävi ostoksilla ja kaupungista löytyikin pääkadulta ihan riittävä määrä ketjuliikkeitä. Yhtenä päivänä me naiset piipahdimme Barberino outlettiin, joka on viihtyisä outletkylä keskellä teollisuusaluetta. Outletista löytyy liikkeitä Adidaksesta Levikseen ja Furlasta Hugo Bossiin. Jos shoppailu kiinnostaa, niin suosittelen!

Miehet taas suuntasivat omana miestenpäivänään Maranelloon ajamaan Ferrareilla. Tai taisi siinä käydä niin, että kaksi neljästä hyppäsi auton rattiin ja toiset kaksi istuivat auringossa oluen äärellä. Maranellossa on myös Ferrari museo niille, joita vauhdikkaat autot kiinnostaa.

Firenze on upea kaupunki, mutta turistiruuhkien ja kokoonpanomme vuoksi emme tällä kertaa käyneet siellä. Satuin olemaan pari viikkoa aiemmin työmatkalla samoilla seuduilla ja Firenze oli jo silloin ihan tupatentäynnä turisteja. Lastenrattailla olisi ollut haastava liikkua väen paljoudessa  ja mukulakivillä, joten totesimme suosiolla, että käytämme tällä kertaa ajan väljemmillä vesillä. Niinpä pari päivää kiertelimme lähialueella – hyppäsimme autoon ja menimme minne nenä näyttää.

Kävimme oliiviöljytilalla, josta ostimme öljyä ja viiniä. Samalla reissulla satuimme hurmaavaan ravintolaan, jossa oli ihana puutarha ja erinomainen ruoka. Hurmaavia pieniä ravintoloita ja tavernoja on siellä täällä ja suurin osa aukeaa vasta illalla klo 18.00. Muutamat matkan varrelle sattuneet lounaspaikat avasivat ovensa klo 12.30. Päivällä on myös siesta, jolloin etenkin maaseutu ja pienet kylät hiljenee täysin. Kaupungeissa etenkin isommat ketjuliikkeet ja ravintolat ovat auki koko päivän.

Teimme paljon ruokaa itse, sillä seurueeseemme kuului kaksi ammattikokkia. Meiltä jäi siis melkolailla illan ravintolakierrokset tekemättä, sillä perheen pienimmät menivät unille hyvissä ajoin. Nautimme kuitenkin suuresti ihan vain istuskelusta omalla villalla ja ilta menikin kokkaillessa ja viiniä nauttiessa. Parina iltana haimme kylästä koko porukalle take away pizzat.

Kymmenen vuotta sitten kävimme myös Cinque Terressä, joka on mielestäni yksi maailman upeimmista kohteista. Taaperoiden kanssa emme tällä kertaa lähteneet hurmaavien pikkukylien pauloihin, vaikka junalla matkustaen sekin olisi onnistunut. Patikoinnista kylästä toiseen saa ehdottomasti eniten irti ja jos sinulla on joskus ajatus lähteä Toscanaan, on Cinque Terre ihan must.

Italia on joka tapauksessa pullollaan hurmaavia pikkukyliä, erinomaisia ravintoloita (joita tupsahtelee vastaan sieltä täältä) ja ystävällisiä ihmisiä. Päivät saa helposti kulumaan ihan vain pyöriessä ja ajellessa kylästä, viinitilasta ja ravintolasta toiseen.

Reissu oli kaikin puolin onnistunut ja Italia on aina yhtä ihana. Lasten kanssa reissatessa on turha ottaa paineita nähtävyyksistä, vaan keskittyä ennemmin yhdessäoloon ja mahdollisimman stressittömiin päiviin. Lasten mielestä parasta antia on kuitenkin aina uiminen ja aurinko.

Panosta siis majapaikkaan, josta löytyy hyvin hoidettu uima-allas ja seuraan, joka jakaa kanssanne samanlaiset toiveet lomailusta.

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *