Onni suosii sitä joka uskaltaa

Istuin hiljattain lasten kanssa piirrustelujen äärelle ja ihailin heidän tapaa tarttua valkoiseen paperiin.

Kynät lähti sauhuamaan ja paperille syntyi jos jonkinnäköistä sykkyrää, sykeröä ja hahmoa. Ensin tuli viivat ja sitten vasta mielleyhtymä siitä, että mitä intuitiolla piirretystä kuvasta syntyi.

Itse tuijotin omaa valkoista paperia ja mietin, että mistä sitä aloittaisi. Varovaisesti aloitin suhertamaan yhteen nurkkaan kukkaa (kekseliästä), sen kaveriksi muutaman mehiläisen ja teoksen päätin kuopuksen pyynnöstä pokemón hahmoon.

Lapset kehuivat, että kuinka mahdottoman hyvä äiti on piirtämään ja minä en malttanut olla ihmettelemättä heidän flow -tilan myötä tulleita upeita töitään. Kunpa itsekin osaisin, ajattelin.

Inspiraation makuun pääsee vain tekemällä.

Jos jotain olen sisustussuunnittelijan työssä ja yrittäjänä oppinut, niin inspiraatiota ei ainakaan kannata jäädä odottelemaan; sisustamaan oppii sisustamalla, maalaamaan maalaamalla ja kirjoittamaan kirjoittamalla. On toki aina makuasia, että miltä lopputulos katsojan silmiin näyttää, mutta monesti kauneuden lainalaisuuksista tulee ottaneeksi selvää, kun lähtee rohkein mielin yrittämään. Parasta on, että toisinaan tulee keksineeksi jotain ihan uutta.

Luovuuden pahin vihollinen on pelko. Sitä se varmasti pohjimmiltaan oli myös oman valkoisen paperin kammossa. Pelkoa epäonnistumisesta. Että ei itselleen kelpuuttaisi, sillä kukaan muu lapsia lukuunottamatta olisi näkemässä, mutta mitään uutta ei voi syntyä, jos kompastuu toistuvasti vanhoihin totuttuihin raameihin. Tietty epävarmuus kuuluu poikkeuksetta luovaan prosessiin ja kaiken ei tarvitse olla heti täydellistä. Me aikuiset hairahdumme liian usein analyyttiseen ajatteluun ja loogisiin ratkaisuihin.

Ankarin kriitikko uusille ratkaisuille olen minä itse.

Olisi mieletöntä nähdä taitelija flow -tilan vallassa. Miten ensimmäinen pensselinveto osuu kankaaseen ja kuinka se lähtee elämään sen pinnalla. Miksi juuri tietyt värit valikoituvat ja nähdä, kuinka tekijän mielialat tallentuvat teokseen? Vai onko kaikki kuitenkin alkanut valkoisen paperin pitkällisestä tuijottamisesta, luovuuden hakemisesta ja harkitusta suunnitelmallisuudesta?

Joku viisas on joskus sanonut, että luovuus vaatii itsensä paljastamista ja onni suosii vain sitä, joka uskaltaa. Heittäydy, uskalla, lepää ja luota prosessiin.

Taide seinällä: Katja Hyytiälä Instagram @katjah_art, Katjan taidenäyttely Minna Bakesin kahvilassa Heinäkuun loppuun saakka.

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *