Onko OK jämähtää?

Ostin marimekon ystävämyynnistä lakanat. Mustavalkoiset kuusikot, joista olen haaveillut siitä saakka, kun ne pari vuotta sitten tuli markkinoille. Ihanan talviset mutta juuri nyt niin epätrendikkäät.

Sisustustrendien muutos on juuri nyt melkoinen ja katalogikuvat ovat täyttyneet ruskean eri sävyistä, murretuista punaisista ja puusta. Tervetullut muutos, mutta kuinka moni oikeasti sisustaa kotiaan viimeisten trendien mukaan? On mahdotonta pysyä kaikissa villityksissä mukana ja tärkeintä onkin tietenkin se, että koti näyttää itseltään – oli siellä sitten pieniä trendiripauksia tai sitten ei.

Mutta mistä trendien radikaali muutos todella johtuu ja onko ok jämähtää?

Myönnän kokevani toisinaan pientä painetta siitä, että bloggaajana ja sisustusalan ammattilaisena oman blogin sisältö täytyisi olla sieltä trendikkyyden kärkipäästä. Paskat, sanoin mielessäni ja pellavalakanoiden sijaan kilautin ostoskoriin mustavalkoiset ja myhäilin tyytyväisyyttäni. Saattaa kuulostaa tosi lapselliselta, mutta rehellisyyden nimissä kerrottakoon, että näitä asioita tulee oikeasti mietittyä.

 

Megatrendit

Monet suomalaiset ovat saaneet kotinsa juuri sisusteltua mustavalkoiseksi ja trendit muuttuvat valtaväestön keskuudessa hitaasti ja harkiten. Mikään trendi ei ole täällä kuitenkaan sattumalta, vaan jokainen trendi muotoutuu megatrendien mukaan. Megatrendit taas ovat suurempia yhteiskunnallisia muutoksia – esimerkiksi kansainvälistyminen ja muuttovirrat suurista asunnoista pienempiin.

Nämä muutokset johtavat lopulta minimalistisempaan tyyliin, tavaroiden karsimiseen ja värien lisääntymiseen. Megatrendeistä oli välähdyksiä muun muassa Habitaren Signals -näyttelyssä. Kukaan yksittäinen ihminen ei siis päätä trendisuuntauksista, vaikka toki median seuraamat tyypit ovat tuomassa ajatuksiaan myös meidän muiden iloksi ja tietoisuuteen.

Maailma muuttuu ja vaikka monen ajatukset tuntuvat olevan mustavalkoisia, halutaan kodilta jotain ihan muuta. Kaivataan pehmeyttä arkeen – lämpöä tämän yhteiskunnallisen hässäkän ympärillä. Juurtumista kotimaisiin tuotteisiin, halutaan kannattaa ekologisia arvoja ja kotiin käpertymistä perheen kesken.

Maailma muuttuu tällä hetkellä nopeammalla syklillä kuin koskaan aiemmin ja tämä säteilee myös trendeihin – se mikä on trendikästä tänään, ei ole sitä enää huomenna. Sosiaalisen median vaikutus on hurjaa – trendien matka mantereelta toiselle kesti ennen vuosikausia, mutta jos kardashianit pukevat tänään päälleen verkkohaalarin, on ilmiö sillä sekunnilla myös täällä pohjolassa.

Äitini ei halua seurata uutisia ikävän tiedon pelossa. Totuus on kuitenkin se, että maailma ei muutu sen kummemmaksi uutispimennossa ollessa, vaan sitä jää itse kuutamolle maailman menosta. Maailma ei muutu myöskään sen tiimoilta, että valitsenko kotiini mustavalkoiset vai beiget lakanat. Pääasia on kuitenkin se, että tietää itse missä mennään.

Jämähtäminen ja mustavalkoisuus on sallittu etenkin sisustamisen saralla, mutta muuten en voi suositella.

Kommentit (6)
  1. Osuitpa taas ihan naulan kantaan! Mun mielestä ”jämähtäminen” on mahtavaa; joku on löytäny jotain mistä juuri itse pitää, eikä roiku kaikkien trendien matkassa. Oon miettinyt näin maallikkosisustajana tosi paljon tätä ja sitten sitä design-maniaa, mitä käsittelit jokin aika sitten postauksessa sisustushankintojen hintaan liittyen. Mua on alkanut ihan hirveästi rassaamaan esimerkiksi tietyt Instagram-tilit, joissa on vaikka kaikki pelkkää Marimekkoa. Vastikään myös katsoin erään sisustus/lifestyle-bloggaajan tiliä ja mietin miksi se ei miellytä, vaikka sisustus näyttääkin kauniilta. Tajusin että joka_ikinen esine kuvissa oli designia! Kuvissa ei ollut yhtä ainutta asiaa, jonka brändiä en olisi osannut nimetä. Se on mielestäni kammottavaa. Tili on mielestäni myös hyvä esimerkki siitä, ettei tyyliä/makua/visiota voi ostaa. Mielestäni kotona saa olla jotain epätrendikästä, jotain RUMAA. Se tekee kodista kodin. Ja taitava sisustaja saa myös nämä epätrendikkyydet toimimaan yhteen ja kokonaisuuden näyttämään hyvältä.

    1. Kiitos kommentista Saara! Onneksi kauneus ei ole yhtäkuin trendikkyys. Ajattomat kodit ovat ennen kaikkea asukkaidensa näköisiä – sisustettu trendeihin katsomatta. Toki meilläkin näkyy kuinkin aikakauden trendit ja tykkään seurailla mitä maailmalla tapahtuu. Ne eivät saa kuitenkaan ohjailla sisustusta – en tiedä kenellä olisi varaa sisustaa koti kunkin vuodenajan trendien mukaan. 🙂 Tietynlainen epätrendikkyys ja huolimattomat asetelmat ovat mielenkiintoisia ja elämänmakuisia. Niiden rinnalla tykkään katsella kylläkin myös sitä toista puolta. 🙂

  2. Noora / Villakoiria ja kissankarvaa
    31.10.2017, 21:42

    Kannatan myös jämähtämistä! Mulla on oma tyyli alkanut viime vuosien aikana hahmottua, ja pikkuhiljaa pyrin sisustamaan meidän kotia paremmin sen mukaisesti. Mutta. Sitten aion jämähtää siihen. Toki pientä elämistä tapahtuu koko ajan, mutta tavoitteena on ajattomuus ja sellaiset valinnat, joiden kanssa eletään mieluiten loppu elämä, tai vähintään vuosia ja vuosikymmeniä. Trendeistä piittaamatta.

    1. Hyvä päätös! Ajattomilla huonekaluvalinnoilla pääsee jo niin pitkälle. Samaan pyritään pikkuhiljaa täälläkin. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *