Blogit
Marulla

Oksennusta matolla ja muita lapsiperheen sisustuspulmia

Meidän kotia on itseni ja miehen lisäksi asuttamassa kaksi pientä ja vauhdikasta ipanaa: Vee 11kk ja Aa 2v9kk. Aika moni tämän jo tiesi, mutta kertaaminen ei lienee toisinaan pahitteeksi. 
Mitä tulee pikkulapsiperheen kodin sisustamiseen on huomioitava muutama oleellinen seikka.
 • Sohvan valinta: Älä hanki vaaleaa sohvaa. Tai oikeastaan tämä kohta ei päde ainoastaan lapsiin, vaan myös aviomieheen. Pahimmat tahrat taitavat olla hänen ansiota.
 • Konepesu: Jos kuitenkin hankit (kuten me teimme) huolehdi, että kankaat voi pestä omassa koneessa. Meidän sohvan kankaat ovat kyllä irroitettavat, mutta niitä ei voi laittaa kotikoneeseen. Periaatteessa. Tätä ohjetta voi kuitenkin kiertää käyttämällä kevyttä käsinpesuohjelmaa ja tymäkkää tahranpostoainetta. Parin pesun jälkeen olen kyllä joutunut parsimaan saumakohdista päällisiä takaisin umpeen, mutta onpahan ainakin puhdasta!
 • Eritteet: Mutta kappas vaan! Mihinkäs meidän olkkarin villamatto on kadonnut? Noh, pesulaan tietenkin. Oksennusta matolla ja on siihen muitakin eritteitä laskettu. Kerran kahdessa vuodessa on lienee hyvä käyttää kunnon putsauksessa, mutta villa on materiaalina siitä mainio, että puhdistaa itse itseään. Ei jää pahasti haisemaan, vaikka jonkun pieni pissa olisi siihen ehtinyt livahtaa. Talvella sen voi puhdistaa lumihangessa.
 • Viherkasvit: osta amppeli.
 • Varsi-imuri: Jos toivot kotisi näyttävän aina sisustuslehden katalogilta – unohda koko homma. Sen lisäksi, että pakotan lapsia siivoamaan päivässä about 30 kertaa, siivoan itse myös koko ajan. Varsi-imuri on lapsiperheellisen pelastus. Siihen sujahtaa näppärästi leivänmurut ja eteisen hiekkakakut. Nopeaa ja parivuotiaskin osaa käyttää sitä mielellään! Sisustuselementtinä tosin rumin mahdollinen, mutta kodin kauneuden eteen on välillä tehtävä kompromisseja.
 • Toisto: Viimeisenä, mutta ei todellakaan vähäisimpänä – toisto, toisto ja toisto. ”Ei saa ottaa, äidin tavara!” Kyllä ne lopulta antaa niiden viherkasvienkin olla, mutta aikansa se ottaa. Useamman lapsen kanssa tämä on tosin hankalampi toteuttaa, sillä kenelläkään ei voi olla silmiä jokaisessa huoneessa.
Mutta hei, arvatkaas mitä! Me ollaan miehen kanssa oltu eilisesta asti kotona ILMAN LAPSIA! Kastehelmet uudella sohvapöydällä ja varsi-imuri on pysynyt visusti omassa nurkkauksessaan. Heräsin itse tosin tänään aamulla tottuneesti aamuviideltä, mutta illalla suunnataan kahdestaan kaupungille. Nice!
Mitä sisustuspulmia sinä olet kohdannut, jos jaloissasi pyörii jälkikasvua? Millaisia kompromisseja olet joutunut tekemään vai jouduitko? Hyviä vinkkejä otetaan erittäin mieluusti vastaan!
P.S. Vastailen edellisten postausten ihaniin kommentteihin sitten ajan kanssa. 

Kommentit (12)

 1. Jenni

  "Viherkasvit: osta amppeli." Todellakin!
  Meillä on 2,5-vuotias tyttö ja olohuoneessa ei ole edelleenkään sohvapöytää, koska lelut on yleensä keskellä olohuoneen lattiaa.
  TV on korkeammalla ihan siitä syystä, että tytär saattaa vetää "ylävitoset" edelleen, kun olettaa kaikkien näyttöjen olevan kosketusnäyttöjä. 😉
  Meidän sohva on nähnyt jo parhaat päivänsä, mutta olemme päättäneet käyttää sen "loppuun" ja ostaa sen jälkeen kunnollisen sohvan, joka kestää enemmän kuin pari vuotta.

  PS: Tykkäsin todella paljon edellisestä postauksestasi! Olen aika samanlaisessa tilanteessa kanssasi. Olen ehdottomasti sitä mieltä, että jos haluaa kokeilla omia siipiään ja alkaa yrittäjäksi, niin go for it! Nyt ja tänään on paras aika aloittaa, ei kannata siirtää mihinkään hamaan tulevaisuuteen asioita. Jos kaikki ei mene niinkuin itse olisi toivonut, voi aina palata niihin vanhoihin duuneihin (ainakin sinun koulutuksellasi töitä riittää) tai tehdä ihan jotain muuta.

  Jään seuraamaan blogiasi, tsemppiä yrityskuvioihin! 🙂

  • maru

   😀 Sama täällä. Kulutamme tämän sohvan loppuun ja ostetaan sitten uusi, kun pahimmasta eritekaudesta on selvitty. 🙂

   Ja kiitos tosi paljon. Aina voi todellakin palata vanhaan ja sen vuoksi uskalsin siirron tehdä. Minulle löytyy todennäköisesti aina töitä. Tervetuloa blogin pariin – toivottavasti viihdyt matkassa pitkään. 🙂

 2. Mari / puolitoistakerrostakotia

  Tässä taas opetellaan taaperoarkea kun pääsikin jo unohtumaan( vanhemmat lapset 9v ja 11v ). Edellispäivänä 9kk oppi konttailemaan, ja voi huh huh! Eilen se ponkaisi itsensä pöydän reunaa vasten syöttötuolilla kaatuen taaksepäin lattialle, joka aiheutti melkein sydärin äidille, mutta lapsi selvis onneksi säikähdyksellä. Mitä tohon varsi-imuriin tulee, niin jos on myös hyvä laite olemassa niin tän 9kk:n lempilelu myöskin. Itku tulee kun se häviää näkyvistä.

  • maru

   Joo, meidän vauva tykkää varsi-imurista hurjasti – tavallinen imuri onkin sitten ihan toinen juttu. Pelkää sitä kuollakseen! Eri vaiheet tosiaa unohtuu nopeasti. Niin meilläkin, vaikka ikäeroa on 1v 10kk. 🙂

 3. Lyde

  Heh 😀 Meillä on kyllä valkoinen sohva ja paljon viherkasveja, joista suurin osa ihan lattialla. Ja on niitä tenaviakin. Ja nykyään myös kissa! Mutta se on kyllä taivahan tosi, että siivoan lähestulokoon koko ajan. Toisaalta se on valinta, tykkään itse että edes jonkunlainen roti säilyy, jos kämpän päästää ihan kamalaksi, on siivoaminenkin sitten heti paljon isompi urakka ja vaikeampi aloittaa.

  • maru

   Vauva ei ihan vielä anna viherkasvien olla rauhassa, mutta muuten kyllä uskoo jo ihan kivasti. Ja kyllä, on koko ajan siivottava, muuten homma leviää täysin lapasesta! 😀

  • Lyde

   Minä oon ollu siitä itsepäinen, etten ole edes vauvojen ollessa pieniä kauheasti siirrellyt tavaroita pois tai piiloon. Ainoastaan olohuoneen pöydän olen niinä aikoina pitänyt tyhjänä, mitään asetelmia olisi ollut aika turha siihen taiteilla 😀 Mutta kukat on tosiaan saaneet olla suht rauhassa kun on vaan jaksanut olla tiukkana niiden kanssa. Tsemppiä sinne!

 4. Kaisa / Villa Murunen

  😀 lapsilukot keittiön kaapeissa. Ei vaan jaksanut enää, kun jauhot oli lattialla jokusen kerran tai riisit. Kukat ovat saaneet olla rauhassa ja pikkuhiljaa alkaa ymmärrystä tulemaan, jos ei saa koskea. 1 v 5 kk täällä. Kynttilät tietty palavat jossain korkeuksissa, jos palavat. Ihanaa iltaa teille!

  • maru

   Oih. Jauho ja riisisotku kuulostaa todella ärsyttävältä! Meillä on onneksi osa laatikoista niin painavia, että ei baby jaksa niitä vetää auki. Aika nopeasti meillä on pojat oppineet, mihin laatikoihin saa mennä (vatkauskulhot yms.) Kerran esikoinen tuli keittiöveitsen kanssa eteisessä vastaan – aika nopeasti siirtyivät yläilmoihin. Hui!

 5. Rouva Tiainen

  Kannatan tuota toistoa (edelleen; lapset 7 ja 4,5) omat jauhot ovat saaneet olla rauhassa alakaapissa. Tosin kruunukynttilät loistavat edelleen vain kynttelikössä mikä roikkuu katosta. pestävät päälliset ja tekstiilisuoja sohvaan.. Lähtee oksennukset jne. Kokeiltu on.

  • maru

   Minä olen myös toiston kannattaja! 11kk vauvan kanssa tosin tuottaa omat haasteensa, kun pitää juosta täällä myös kahden kaksivuotiaan perässä. Hengenvaaralliset asiat on nostettu turvaan, mutta muuten annan kyllä kaiken olla. Kyllä ne oppii! Ainiin, pitääkin uusia tuo tekstiilinsuoja tuohon sohvaan. Kiitti muistutuksesta! 🙂

  • Viivi / Valkoinen Soihtu

   Hihii:) Aikalailla samoja juttuja on lasten myötä tullut pohdittua!

   Ihanaa, että saitte viettää kahdenkeskistä aikaa:)!

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *