Mitä maksaa parvekkeen laudoitus?

Vaikka ulkona edelleen pakkanen paukkuu, on syytä kuitenkin valmistautua tulevaan kesäkauteen ja valmistella parveke kuntoon. Kerrankin ollaan ajoissa liikenteessä, sillä yleensä sitä herää terassihommiin siinä vaiheessa, kun muut jo nauttivat lämmöstä omilla aurinkotuoleillaan.

Meidän kodissa on kaksi parveketta, joista alimmainen on tarkoitus sisustella vähän enemmän aikuiseen makuun. Yläkerran parveke on tarkoitettu lapsille ja sinne laudoituksen sijaan laitetaan parvekematto, jotta pienet lelut eivät pääse häviämään laudoituksen rakoihin. Yläkerrassa ajatuksissa on leikitellä hieman enemmän väreillä, kun taas tähän alas haluaisin hieman hillitympää, maanläheistä sävymaailmaa.

Alakerran parvekkeella on tarkoitus nautiskella niin päiväkahvit, kuin ilta-aurigon viimeiset säteet. Viime kesänä lasitetulla parvekkeella tulikin vietettyä paljon aikaa, kun säät oli mitä oli. Ensimmäiseen tämän kodin kesään emme kuitenkaan ehtineet juurikaan parvekkeita sisustaa, joten nyt on vihdoin aika suunnata katseet ulos!

Lehtikuusilaudoituksen hinta

Itselle oli hyvin selkeää, että en halunnut parvekkeelle painekyllästettyä puuta enkä myöskään uritettua lautaa. Painekyllästetystä puusta liukenee maaperään ja veteen myrkyllisiä alkuaineita, joten epäekologisuuden vuoksi se ei ollut vaihtoehto lainkaan (toki ekologisuudesta voidaan olla montaa mieltä, sillä painekyllästys tehdään usein mäntyyn, jolloin puu ja työ on tuotettu kotimaassa).

Päädyimme itse lehtikuuseen, joka on luonnollisesti harmaantuva, ekologinen ja kestävä puumateriaali. Lehtikuusi ei myöskään tarvitse pintakäsittelyä, sillä maasta irrotettuna se kestää 20-30 -vuotta täysin lahoamattomana ilman kylläste-/suoja-aineita. Lasitetulla parvekkeella tätäkin pidempään.

Parvekkeen koko on noin 4x2m ja puun hinnaksi tuli 290€. Lehtikuusi ei siis ole materiaalina halvimmasta päästä, mutta sattui sopivasti olemaan Starkissa pienessä alessa. Stark leikkaa puumateriaalit valmiiseen mittaan ja leikkaus kustansi meille 18€ sekä lisäksi ruuvit 30€.

Pikkuparvekkeen lattian laudoitus lehtikuusella (ilman työn osuutta) on siis kutakuinkin 340€. Veikkaisin, että työkustannuksiltaan ammattimies laskee remonttiin kuluvan noin päivän, joten 50€ tuntipalkalla urakka tulisi maksamaan asiakkaalle noin 400€. Postaus jatkuu mainoksen jälkeen..

Rakennustarvikkeissa hintavertailu kannattaa etenkin isommissa projekteissa ja kustannuksissa saattaa olla liikkeiden välillä suuriakin eroja

Piharakentaminen kannattaa suunnitella kunnollisilla materiaaleilla, sillä Suomessa puu joutuu säiden puolesta kovalle kulutukselle. Säästö materiaalivalinnassa saattaa etenkin avoterassilla kostautua parin vuoden jälkeen ja loppujenlopuksi edullisilla materiaaleilla tehty terassi muuttuu kalliimmaksi vaihtoehdoksi.

Mattoja ja valmiita elementtejä

Parvekkeille on mattojen lisäksi saatavilla myös erilaisia valmiita puu-/muovisäleikköjä, joita löytyy edullisesti muun muassa Ikeasta. Ikean Runnen lattiaritilä näyttää erityisen hyvältä Miian parvekkeella ja saakin käyttäjältään kovasti kehuja.

Yksi hyvä vaihtoehto (jota itsekin vakavasti harkitsen lasten parvekkeelle) on kokolattiamatto. Kaunis mattovaihtoehto olisi polypropyleenimatto, joka on sisal-/juuttimainen, kestävä sekä hengittävä materiaali jota käytetään paljon muun muassa julkisissa tiloissa (vaikka kokemus on hyvinkin juuttimainen, niin todellisuudessa ko. matto on tehty muovista ja syntynyt öljyn sivutuotteena). Tämän kokoiselle parvekkeelle Ruugsin Aruba matolle tulisi hintaa 650€, eli on kalliimpaa kuin lehtikuusi.

Totuus on se, että piharakentaminen/-sisustaminen on kallista puuhaa. Pienellekin parvekkeelle tulee hintaa helposti reilusti, kun laudoituksen päälle ryhdytään laskemaan kalusteiden ja kasvien kustannuksia. Saattaa siis olla, että täydellisen viherhuoneen sisustusta rakennetaan pikkuhiljaa pitkin kesää..

Sitä kohti siis!

-Maru

Kommentit (4)
 1. Jossu / Maailman Paras Paikka
  27.3.2018, 09:37

  Oi että mä haaveilen lasitetusta parvekkeesta! Meidän terassi on ihan kamala ja sen sisustamista vaikeuttaa kolme eri kulkuaukkoa, joten ehjää tilaa on vähänlaisesti. Ja nyt kun terassilla on kuuden hengen ruokaryhmä, niin siihen ei grillin lisäksi muuta mahdukaan… Haaveissa on ollut rakentaa alapihalle auringonottokeidas, mutta tuo puutavara (ja perustusten tekeminen) tuppaa maksamaan niin julmetusti, että haaveena taitaa vielä pysyä meikäläisen opintojen ajan. Ei sillä, ei niitä auringonottoilmoja ihan hirveästi viime kesänäkään näkynyt 😀 Ja siksi juuri tuo lasitettu parveke olisi niin ihana, pidentäisi kovasti käyttökautta Suomen koleassa säässä!

  1. Terassit on ihania, mutta meilläkin jäi vanhassa kodissa aika pienelle käyttöasteelle, kun oli jotenkin hankala. Aina liian kuuma tai kylmä. Oltiin kyllä viime kesänä tosi paljon partsilla ja siellä oli sellainen mukava ilmanala koko kesän. 🙂 Piharakentaminen on tosiaan hirvittävän kallista ja näitä hommia olis hyvä palastella pitkin vuosia. Kärsivällisyyttähän se vaatii ja onneksi itsellä tosiaan on vain tämä pikkuparveke, jonka kustannuksista vielä hyvin selviytyy. 😀

 2. Parveke kannattaa tosiaan rakentaa pikku hiljaa.
  Itselleni parveke oli asunnossa monta vuotta oikea murheenkryyni. Muutettuamme sisään sinne nostettiin kalusteen vanhan kodin terassilta. Kodit olivat rakennustyyleiltään aivan erilaiset, joten monta vuotta tunsin kärsiväni väärän tyylisistä parvekekalusteista uudella parvekkeellani. Jaa, miksi en vaihtanut, ostanut vaan uusia?
  En halunnut tilalle enää yhtään ”melkein hyvää ratkaisua”, vaan täydellisen.
  Ulkotavararoissa kun on se ärsyttävä juttu, että kevään puutarhavimmassa tulee liian helposti ostettua sellaista, joka ei lopulta kestä aikaa ja silmää. Syntyy kamalasti jätettä ja kerääntyy tavaraa, jolle ei lopulta ole oikein paikkaa.
  Tällä kertaa onneksi maltoin. Vuosia. Suunnittelin tarkkaan toimintoja, mittasuhteita ja materiaaleja. Joku toinen olisi tehnyt nopeammin, minulla täydellisen kokonaisuuden rakentamiseen meni kahdeksan vuotta.

  Nyt voin tyytyväisenä sanoa, että onneksi en tyytynyt mihin tahansa. Rakansin lopulta itse, kun ei kaupallinen tarjonta vuodesta toiseen vaan miellyttänyt. Keräsin. Ja kerrankin maltoin. Sillä kanalintahan kaikessa oli sen keskeneräisyyden sietäminen.

  1. Moikka ja kiitos kommentista! Tosi hyvään ratkaisuun olette päätyneet ja se on juurikin totta, että puolivillaisesti ei pitäisi tehdä mitään – ja ehkä kaikkein vähiten ulkotilan ratkaisuja, sillä ne joutuvat olemaan kovimmalla kulutuksella ja kestämään aikaa. Juttelin tässä hiljattain erään ihmisen kanssa, joka rakentaa pihaa täydelliseksi pikkuhiljaa. Joka vuosi tehdään jotain ja ilman lainaa. Se tosiaan vaatii tekijältään keskeneräisyyden sietämistä, mutta lopputulemasta nauttii lopulta taatusti ”hetivalmista” ratkaisua pidempään. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *