Blogit
Marulla

Mikrosementti kaakelin päälle

Kylpyhuoneen remontti (klik!) toteutettiin mikrosementillä, joka pinnoitettiin vanhojen sinisten kaakeleiden päälle. Tässä lupaamaani postausta mikrosementoinnista, jonka toteutti Kotipetraamon (klik!) Petra Rautaparta. Postauksen teossa olen konsultoinut Petraa, joten toivon, että mahdollisiman monelta asiavirheeltä vältytään. Koska itse en ollut aina paikalla, pyysin Petraa räpsimään kuvia eri työvaihesta omalla puhelimellaan. 
Mikrosementillä voi pinnoittaa lähestulkoon kaikkia kodin pintoja. Kylpyhuoneeseen pinnoituksen voi vanhojen kaakeleiden päälle tehdä, jos vesieristykset ovat kunnossa. Mikrosementoinnin voi tehdä myös itse, mutta itse koin/koimme järkeväksi palkata töihin ammattilainen. 
Työmäärä on melkoinen ja en usko, että itse olisimme saaneet sementtiä levitettyä läheskään yhtä siististi. Myöskään tarvittavia työvälineitä ei olisi meiltä löytynyt. Mikrosementti kun ei kuitenkaan ole materiaalina halvimmasta päästä, joten tahdoin minimoida epäonnistumisen riskit. Tämän postauksen myötä myös eri vaiheet ja niiden vaativa työmäärä käy hyvin ilmi. 
1. Kaikki laattapinnat puhdistettiin huolellisesti vahvasti emäksisellä pesuaineella 
2. Kylpyhuoneen sekä saunan kalusteet irroitettiin.
3. Kylpyhuoneessa oleva lasitiiseinä purettiin.
4. Pinnat tasoitettiin betonihiomakoneella. 
5. Saumat Primeroitiin.
6. Saneerauslaastin levitys saumoihin ja seiniin (useampi kerros).
7. Lattiaan Grueso.
8. Mikrosementointi (useampi kerros).
9. 9-päivän kuivumisaika.
10. Lakkaus (useampi kerrros). 
11. Silikonilla saumaus (lattian ja seinän väli, sekä allaskaivon ympäristö).
12. Kalusteiden kiinnitys (ja kyllä, pielikaappi on edelleen päin p******ä).
Kylpyhuoneessa olevat kohokuviot hiottiin huolellisesti betonihiomakoneella. Meriaiheista tehostelaattaa oli siellä täällä. Seinän puolenvälin tienoolla, sekä ylhäällä kulki hopeinen koholla oleva boordi. Saumat primeroitiin (tartunta-aine) ja täytettiin saneerauslaastilla, jonka jälleen myös pinta vedettiin ”luilleen” saneerauslaastilla. 
Saneerauslaastin ensimmäisen kerroksen jälkeen kuviolaatta kuultaa vielä hieman laastin alta. 
Lattiaan, saneerauslaastin päälle laitettiin Grueso -pinnoite (näkyy kuvassa valkoisena), jonka päälle mikrosementti levitetään. Grueso edistää saneerauslaastin pysyvyyttä lattiapinnassa. Seiniin tätä gruesoa ei tarvitse laittaa.
Grueso on melko rouheaa ja kuivuttuaan erittäin kovaa pinnoitetta. Gruesolla voi pinnoittaa esimerkiksi myös keittiön välitilan, jos haluaa rouheaa pintaa. Taatusti pysyy!
Seinäpinnat vedetty saneerauslaastilla toiseen kertaan. Pinta vielä kuivumassa, joten siksi saumat kuultavat vielä läpi. Lattiassa Grueso, jonka päälle valkoinen (Blanco) mikrosementti levitettiin. 
Seinissä kuivunut ja hiottu saneerauslaastipinta. 
Lähikuvaa hiotusta pinnasta. 
Mikrosementti laitettu toiseen kertaan. Seinissä savy Plata.
Tarkkasilmäisimmät saattavat löytää kuvasta listalaatan kuultavan mikrosementtipinnan läpi. Seiniin laitettiin osittain kolme kerrosta mikrosementtiä. Lattian kerroksia tuli enemmän, sillä vaaleasta pinnasta saumakohdat näkyivät selvemmin. Mikrosementtikerros itsessään on muutaman millin paksuinen. Mikrosementti hiotaan ja lopuksi lakataan useaan kertaan, jolloin pinta ei jää karheaksi. Tätä monet meillä käyneet ovat hämmästelleet, että pinta onkin karhean sijaan sileä. Pintaa voi käyttää ja kuluttaa laattapinnan tavoin. Pinta on melko liukas, mutta niin oli meidän kylpyhuoneen lattiakaakelikin, joten muutosta liukkauteen ei ole juurikaan havaittavissa. 
Lattia ei ole aivan valkoinen, vaan siihen on mikrosementin levitykseen käytettävällä lastalla poltettu mustanharmaata ”viivaa”. Kuvion kanssa voi vähän kikkailla – mitä enemmän mustaa haluaa, sitä enemmän pintaa voi lastalla polttaa. Alimmassa kuvassa pinnan sävyerot ovat aavistuksen nähtävillä.
Remontti aloitettiin 26.7. ja se oli täysin valmis 10.8. Remontti kesti kaikkinensa kutakuinkin 2 viikkoa. 
Laita ihmeessä viestiä kommenttikenttään tai s-postiin, jos kysyttävää herää. 

Kommentit (33)

 1. Elina

  Hei! Kiinnostaisi tietää miten tuo mikrosementti käyttäytyy suihkun alla? Kuivuuko lattia hitaasti? Oletteko huomanneet käytössä jotain värjäytymää? Onko esimerkiksi mahdollista että vesi / saippua värjäyttäisi lattian laikulliseksi?

  • maru

   Moikka! Ei kuivu hitaasti – aivan kuten kaakelikin. Värjäytymää tuli lattialle unohtuneesta vaippapaketista, joka oli lojunut penkin alla paikallaan kuukauden verran. Ilmeisesti paketti oli liuottanut muovista väriä ja valkoinen mikrosementti lattialämmityksen takia oli ilmaissut muovin itseensä. En ole vielä yrittänyt putsata. Muita värjäymiä ei ole tullut. 🙂 Ollaan oltu super-tyytyväisiä!

  • Elina Nurmi

   Kiitos vastauksestasi. Taidan itsekkin siis kallistua mikrosementtiin kun remontti alkaa 🙂

  • Anonyymi

   Hei,
   onko tuo lattia erisävyinen kuin seinät? Voiko tuota mikrosementtiä värjätä tai onko sitä eri väreissä?

 2. Juulia S.

  Ollaan miehen kanssa suunniteltu mikrosementtiä tulevan kotimme kylppäriin, joten ajattelinkin kysellä, kuinka tuo lattia on kestänyt teillä käyttöä? Olen ymmärtänyt, että mikrosementti on kestävämpi vaihtoehto kuin esimerkiksi kaakeleiden maalaaminen, pitääkö tämä paikkansa?

  • maru

   Mikrosementti on kestänyt tosi hyvin! Ei siis moitteen sanaa – ehdottomasti parempi vaihtoehto kuin kaakeleiden maalaaminen. 🙂

 3. Anonyymi

  Minäkin olisin kiinnostunut kuulemaan onko kestänyt lattiassa ilman ongelmia, onko tullut lohkeamia/naarmuja?

  • maru

   Ei ole tullut lohkeemia, naarmuja tai mitään muutakaan. 🙂 Ollaan oltu hurjan tyytyväisiä pintaan! Puhtaanapitoon, ulkonäköön ja käytettävyyteen kaikkinensa. Voin suositella lämpimästi! Mikrosementti "tägin" alta löytyy blogista myös käyttökokemuksia enemmän. Tägit löydät blogista oikealta. 🙂

 4. Anonyymi

  Hei. Itsellä mietinnässä mikrosementti. Minkä "merkkistä" tämä mikrosementti on, kuka maahantuoja,ym.?? Kuullut joitain epäonnistuneita niin mikähän tämä on ku ainakin erityylillä tehty..

  • maru

   Moikka! Tämä kyseinen on Suomen Betonileimasimen mikrosementti. Suosittelen tätä ehdottomasti kylpyhuoneeseen. On tiiviimpää kuin minkään muun valmistajan. Muihin tiloihin esim. ecolanic on ihan hyvä. Suomen Betonileimasin maahantuo tätä ja nettisivuilta löytyy myös asentajat. Meidän RIEMU yritys tekee Pohjois-Savon alueella. Kannattaa tosiaan ottaa selvää tekijästä ja tarkastaa käden jälki. Kukin tekee omalla tyylillään ja tekijällä on näissä hommissa suuri merkitys. Sementoinnin voi myös pilata useassa eri työvaiheessa, joten ammattiasentaja hommiin! Kaikki SBL:n kouluttamat asentajat löytyy tosiaan sieltä heidän verkkosivuilta. 🙂

 5. Tiina Salovius

  Moi, onko teille laitettu nurkkiin mitään silikonia yms? Ja onko lattia-seinä väliin myös laitettu jotain? Viitsisitkö littaa kuvaa? Kiinnostaisi nähdä. Näyttään kuvissa todella hyvältä! Meillä remontti loppusuoralla ja silikonia laitettu, mutta en ole nyt ihan varma oliko hyvä juttu…

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *