Blogit
Marulla

Kotiseuturakkaudesta

Olen varmaan joskus kertonut, että olen kotoisin Rautalammilta n. 3000 asukkaan pitäjästä, jota on useissa yhteyksissä emäpitäjäksikin kutsuttu. Olen tavattoman ylpeä juuristani ja edelleen vietän paljon aikaa omissa lapsuusmaisemissani.
Yksi kylän parhaita puolia on yhteisöllisyys, jota pääsin itsekin todistamaan lauantaina, kun minua pyydettiin yritykseni puitteissa mukaan Rakkautta Rautalammille -talkootapahtumaan. Tapahtuma keräsi yli 200 vapaaehtoista talkoolaista (ja se on paljon tämän kokoisessa pitäjässä). Talkoovoimin koko kylä laitettiin kuntoon muun muassa istuttamalla omenapuita kaikkien saataville, raivaamalla helppokulkuisempia reittejä kansallispuistoon ja tekemällä useita muita koko kylää ilahduttavia ehostustöitä. Oma roolini talkootapahtumassa oli rautalampilaisen huonekaluvalmistajan Sepon Kalusteen näyteikkunan somistus. Sain mukaan projektiin myös pari muuta upeaa rautalampilaista yritystä: muun muassa marimekkoa myyvän Arttelin ja Myllyni -puodin, jonka valikoimiin kuuluu esimerkiksi TineK ja LaBruket. Voit käydä lukemassa projektista tarkemmin sisustusRIEMU -blogista.
Yksi syy pienen pitäjän erityisyyteen lienee se, että kuntalaiset pitävät tärkeänä myös meitä muualla asuvia entisiä rautalampilaisia. Meidän tekemää työtä arvostetaan ja osaamista halutaan hyödyntää myös oman kunnan viihtyvyyttä lisäävänä tekijänä. Aika moni paikkakunnalta pois muuttanut nuori on palannut juurilleen juuri yhteisöllisyyden vuoksi ja aika moni muuttaisi, jos työtilanne olisi toinen. Nykyisten rautalampilaisten toimeliasuudesta voisi ottaa oppia muutkin pienet muuttotappiota kärsivät paikkakunnat. Mikäpä sen upeampi oman kunnan markkinointikeino, kun huolehtia meistä aikoinaan nuorena pois muuttaneista, tehdä olomme tärkeäksi ja pikkuhiljaa, salakavalasti houkutella takaisin kotikonnuille. Sanoinpa minäkin miehelle talkoopäivän, metsälenkin, rantasaunan ja talviturkin heittämisen päätteksi, että ”mitäpä jos sittenkin rakennettaisiin talo tänne.”
Se minun piti vielä sanoa, että seuraavasta Rautalampilehden numerosta alkaen kirjoitan lehteen sisustusaiheista kolumnia, josta voit bongailla täällä blogissa julkaisemattomia tee-se-itse -tärppejä. Lehti ilmestyy Rautalammin lisäksi ilmaisjakeluna myös Konnevedellä, Tervossa ja Vesannolla.

Kommentit (15)

 1. Kristiina / Deko 133 -blogi

  Oi, kuulostaa niin huipulta! 🙂 Täytyy myöntää, että itselläkin on juuret kotiseudun pikkupitäjässä niin syvällä, että vaikka asunkin Iisalmessa, tunnen oikeasti olevani rautavaaralainen. 😀

  • maru

   On kyllä ollut ihan huippu-kivoja juttuja viimeaikoina. <3
   Ja kyllä minäkin ennemmin rautalampilainen olen. Savosta enivei. 😉

 2. Little Mrs Finland

  Minusta on niin ihanaa kun jonkun huonekaluliikkeen nimi on Sepon kaluste. Meinaa tehdä mieli mennä tuonne liikkeeseen jo pelkästään nimen takia! Upealta näyttää ja muutenkin hyvän mielen postaus! Mahtavaa yhteisöllisyyttä! Tätä enemmän!

  • maru

   :DD Totta! Sun kannattaa ehdottomasti poiketa. Niillä on kyllä tosi ihania tuotteita! Muun muassa tuo luca -sohva, emilia sarjan tuotteet, onni -keinu yms.. 🙂

 3. Satu // The little village

  Tiedän tunteen näistä pikku kylistä. Juuri järjestin itse tapahtuman ja se toi ihmisiä kaukaakin meille pikku pitäjään! Ja onnea kolumnistille, hieno homma!

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *