Kotiseuturakkaudesta

Olen varmaan joskus kertonut, että olen kotoisin Rautalammilta n. 3000 asukkaan pitäjästä, jota on useissa yhteyksissä emäpitäjäksikin kutsuttu. Olen tavattoman ylpeä juuristani ja edelleen vietän paljon aikaa omissa lapsuusmaisemissani.
Yksi kylän parhaita puolia on yhteisöllisyys, jota pääsin itsekin todistamaan lauantaina, kun minua pyydettiin yritykseni puitteissa mukaan Rakkautta Rautalammille -talkootapahtumaan. Tapahtuma keräsi yli 200 vapaaehtoista talkoolaista (ja se on paljon tämän kokoisessa pitäjässä). Talkoovoimin koko kylä laitettiin kuntoon muun muassa istuttamalla omenapuita kaikkien saataville, raivaamalla helppokulkuisempia reittejä kansallispuistoon ja tekemällä useita muita koko kylää ilahduttavia ehostustöitä. Oma roolini talkootapahtumassa oli rautalampilaisen huonekaluvalmistajan Sepon Kalusteen näyteikkunan somistus. Sain mukaan projektiin myös pari muuta upeaa rautalampilaista yritystä: muun muassa marimekkoa myyvän Arttelin ja Myllyni -puodin, jonka valikoimiin kuuluu esimerkiksi TineK ja LaBruket. Voit käydä lukemassa projektista tarkemmin sisustusRIEMU -blogista.
Yksi syy pienen pitäjän erityisyyteen lienee se, että kuntalaiset pitävät tärkeänä myös meitä muualla asuvia entisiä rautalampilaisia. Meidän tekemää työtä arvostetaan ja osaamista halutaan hyödyntää myös oman kunnan viihtyvyyttä lisäävänä tekijänä. Aika moni paikkakunnalta pois muuttanut nuori on palannut juurilleen juuri yhteisöllisyyden vuoksi ja aika moni muuttaisi, jos työtilanne olisi toinen. Nykyisten rautalampilaisten toimeliasuudesta voisi ottaa oppia muutkin pienet muuttotappiota kärsivät paikkakunnat. Mikäpä sen upeampi oman kunnan markkinointikeino, kun huolehtia meistä aikoinaan nuorena pois muuttaneista, tehdä olomme tärkeäksi ja pikkuhiljaa, salakavalasti houkutella takaisin kotikonnuille. Sanoinpa minäkin miehelle talkoopäivän, metsälenkin, rantasaunan ja talviturkin heittämisen päätteksi, että ”mitäpä jos sittenkin rakennettaisiin talo tänne.”
Se minun piti vielä sanoa, että seuraavasta Rautalampilehden numerosta alkaen kirjoitan lehteen sisustusaiheista kolumnia, josta voit bongailla täällä blogissa julkaisemattomia tee-se-itse -tärppejä. Lehti ilmestyy Rautalammin lisäksi ilmaisjakeluna myös Konnevedellä, Tervossa ja Vesannolla.

Kommentit (15)
  1. Susanna Uusitalo
    18.5.2015, 11:00

    Kuulostaa hyvältä, Onnea kolumnistille! terkuin Suska koivuladesignesta.

    1. Voi kiitos Suska! 🙂

  2. Vau, sinullahan on kivoja juttuja meneillään! 🙂

    1. Hih, niin minustakin! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *