Kokemuksia yläkaapittomasta keittiöstä

Kun lähdin suunnittelemaan keittiötämme, halusin siitä ehdottomasti yläkaapittoman. Kahvilamainen tunnelma houkutteli ja olohuoneesta avautuva näkymä keittiöön ei ole niin yläkaapittoman ilmeen vuoksi niin keittiömäinen.

Muutamat tuttavat ovat kyselleet, että kuinka olemme pärjänneet ilman yläkaappeja ja ajattelin vastata siihen näin postauksen muodossa sillä uskon, että myös sieltä ruudun takaa löytyy lukijoita jotka ovat kiinnostuneet yläkaapittomasta elämästä.

Hankkiuduin muuton yhteydessä eroon turhista keittiötarvikkeista, vanhoista nokkamukeista ja muista tarpeettomista kipoista ja kupeista. Toiveena olisi saada haalittua yksi arjessa ja juhlassa käytössä oleva astiasto ja enempää emme oikeastaan kaipaa. Mitä vähemmän on tilaa, sitä vähemmän siellä säilyttää tarpeetonta tavaraa.

Laatikostoja on metrimääräisesti mitattuna lähes viisi ja ne kätkee kätevästi sisäänsä niin lautaset, kupit kuin myös kattilat. Myös kaikki kuiva-aineet on laatikoissa ja ne saa kätevästi esille samanaikaisesti eikä tällöin pussinpohjat pääse unohtumaan kaapin perukoille.

Meillä ei ole myöskään tiskialtaan päälle sijoitettavaa valutuskaappia. Edellisessä asunnossa valutuskaappiin kerääntyi lähinnä ne astiat ja muovikulhot, joilla ei ollut kaapistoissa varsinaista paikkaa. Kuivauskaappi täyttyi siis lähinnä tyhjistä pakastepakkauksista.

Kuivaan nykyisin pyyhkeeseen ne astiat/keittiövälineet, joita ei voi laittaa tiskikoneeseen – vaihtoehtona on myös tason päälle aseteltava brittiläiskodeista tuttu kuivausteline, mutta en erityisemmin itse välitä siitä, että tiskit jäävät kuivumaan näkyville. Keittiöpyyhkeellä kuivaaminen on todettu meidän taloudessa erittäin näppäräksi vaihtoehdoksi.

Yläkaapittomassa keittiössä on tilan tunnun lisäksi muutakin positiivista. Yläkaapit eivät varjosta tasotilaa, joten valo pääsee kulkemaan tilassa vapaasti. Tiskialtaan päälle upotimme kotelon sisään kaksi led-valoa ja toisella seinustalla valaistuksena toimii liesituulettimen valot. Pistokepaikkoja löytyy tason päältä kahdelle valaisimelle ja niihin näin pimeään vuoden aikaan huomaan kaipaavani valonlähteitä. Sopivia ei vain tunnu löytyvä, sillä ruokapöydän päällä sijaitseva valaisin on aika hallitseva ja valaiseekin myös työtasoa aika mukavasti. Hyviä ja siroja valaisinvinkkejä otetaan vastaan!

Täytyy myöntää, että en ole päivääkään katunut yläkaapitonta valintaa ja jos jälkeenpäin iskee katumus, yläkaapit on helppo lisätä avohyllyn tilalle. Tykkään tilan avoimuudesta, selkeydestä ja vaaleasta kahvilamaisesta tunnelmasta.

Oletko sinä yläkaappien vannoutunut kannattaja vai pärjäisitkö ilman?

 

Kommentit (12)
 1. Tällä hetkellä yläkaapit, mutta voisin oikein hyvin elää ilman. Nyt meillä myös kaikki kuivaruokatuotteet laatikossa ja ehdottomasti parempi, kuin hyllyllä. Myös lautaset ja mausteet laittaisin mielummin laatikoihin, jos olisi tarpeeksi laatikkotilaa. Jos joskus remontoimme keittiön (nyt vuodelta 2011), niin haluaisin ehdottomasti aamiaiskaspin, ettei aina tarvitse nostaa erikseen leivänpaahtimia ja vedenkeitintä pöydälle. En halua että ovat näkyvillä, joten nyt aina saa pakata laatikkoon säilöön käytön jäliltä.

  1. Mausteetkin on muuten super-näppärät laatikoissa, kun ne saa heti esille! Meillä on näissä juuri sopivasti sisälaatikoita, joihin menee hyvin mausteet, kapustat ja muut pienemmät. Aamiaiskaappi on ehdottomasti asia josta en suostu enää koskaan luopumaan – luulen, että se on keittiötrendeijä ajatellen tullut jäädäkseen. 🙂

   1. Mitä noissa sivukaapeissa on?
    Niissähän on todella paljon säilytystilaa.

    Kysäisee Ritu

    1. Moikka Ritu!
     Sivukaapeissa on aamiaiskaapit 2kpl ja kylmälaitteet (korkea pakastin sekä jääviileäkaappi). Aamiaiskaapeissa on mikro, kahvinkeitin, leivät ja muuta rompetta – kuten keittiön siivousvälineitä.

 2. Jossu / Maailman Paras Paikka
  28.9.2017, 09:42

  Mä niin haaveilen keittiöremontista ja yläkaapittomasta keittiöstä! Mies on luvannut jossakin vaiheessa sen remontin (jahka nyt valmistuisin ensin), mutta yläkaapeista ei kuulemma ole valmis luopumaan 🙂 Ja suurin syy siihen on juurikin se tiskikaappi, mies kun ei ymmärrä sitä, että astiat kuivataan saman tien 😀 Täytyy varmaan aloittaa väsytystaistelu jo hyvissä ajoin tai ainakin jonkinlaisen kompromissin suunnittelu…

  1. Väsymystaistelutaktiikka on juurikin hyvä! Astioiden kuivaaminen saman tien on asia, josta en enää suostuisi luopumaan. Kuinka ihanaa on se, että ne saa heti kaappiin omalle paikalleen. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *