Kodikas koti

Pienellä sisustusbloggaajaporukalla kiertää haaste, jossa tarkoitus on esitellä ”kodin kotoisin nurkka” ja haasteen heitti ilmoille hurmaava Suvi Valkoinen Harmaja -blogista. Kodikkuus tarkoittaa eri ihmisille eri asioita ja päätinpä tarttua tähän varsin mielenkiintoiseen aiheeseen ja avata hieman sitä, että mitä kodikkuus minulle merkitsee. 
Mikä tekee kodistamme kodikkaan? 
Kodin kotoisinta nurkkaa oli vaikea valita, mutta päädyin nyt tähän mustaan nurkkaukseen, joka löytyy olohuoneestamme. Vaikka nurkkaus ei ole vielä valmis, kiteytyy siihen hyvin näkemykseni kotimme kodikkuudesta. Keskeneräisyys lienee yksi osatekijä, joka luo kodikkuutta. Aina ei tarvitse olla niin viimeisen päälle ja en pelkää esitellä keskeneräisyyttä myös julkisesti täällä blogissa. Liiallinen täydellisyys on mielestäni tylsää, vaikka se esteettisessä mielessä olisikin kaunista. Tilat elävät ihmisten mukana ja tavarat kertovat tarinaa. Vaikka jokin tavara ei esteettisessä mielessä täysin sopisi paikalleen, niin voi sen olemassaololla olla jokin muu merkitys. 
Pienet ristiriitaisuudet luovat kodikkuutta.

Tavaroiden kierrättäminen on minulle tärkeää ja viehätyn kovasti 50-60 -luvun huonekalujen muotokielestä. Rakastan skandinaavisen selkeitä linjoja ja graafisia kuvioita. Kaipaan tällä hetkellä kotiimme enemmän väriä, vaikka löytyy sitä ihan mukavasti tälläkin hetkellä. Pehmeät pastelliset sävyt ja voimakkaat perusvärit ovat mun juttu. Vaatteissa tykkään ennemmin murretuista sävyistä, mutta kodin sisustukseen niitä eksyy harvoin. Etenkin mies on värien perään ja ilahtuu, jos valitsen kotiin jotain muuta kuin mustavalkoista. Olen huomannut, että rohkeat valinnat kestävät enemmän aikaa, vaikka melko usein ajatellaan toisin. 
Värit tuovat kotiin lämmintä tunnelmaa ja ennen kaikkea iloa.
Olen vähän sellainen huithapeli, enkä oikeastaan ollenkaan sellainen pikkutarkka sipistelijä. Kodissamme on melko harvoin millintarkkoja asetelmia. Olen suurien linjojen nainen! Tavarat ja huonekalut toki saattavat vaihdella paikkaa usein ja niiden sijoittelu tekee kodista toimivan.  Lapsilla pitää olla tilaa temmeltää, mutta myös paikka missä rauhoittua.
Kodikkuutta luo ilmapiiri, jossa jokainen perheenjäsen kokee olonsa turvalliseksi. Turvallisuutta voi tuoda ihmiset, perintöviltti tai oma lukunurkkaus, johon voi käpertyä lukemaan.

Olen huomannut, että ajattelen nykyisin paljon enemmän myös perheemme miesten mielipiteitä kotiin liittyen. Totuushan on se, että minä en asu täällä yksin, vaan kodin jakaa kolme muuta, joilla on vaikutusvaltaa kodin tunnelmaa ajatellen aivan yhtä paljon kuin minulla. Vaikka saan varmasti jatkossakin sisustaa kotiamme melko vapaalla kädellä, niin mietin nykyisin kodin toimivuutta huimasti entistä enemmän. 
Luotan siihen, että aikaa kestävät ratkaisut ja tarpeeseen hankitut tavarat luovat kodikkuuden ympärilleen. Ne on hankittu juuri meille, juuri meitä varten.

Mitä kodikkuus sinulle merkitsee? Millainen koti on mielestäsi kodikas?
Kommentit (12)
 1. tunne tilat
  22.6.2016, 14:14

  Aika hyvin sanoitit munkin ajatukset. Omat, persoonalliset ja vahvatkin valinnat elävät paljon pitempään kuin ne mitään sanomattomat varman päälle valinnat, jotka kyllästyttävät jo alusta alkaen. Tai niihin ei kiinny, kun ne ei tunnu miltään.

  Värit, materiaalit ja niiden "tunnut" ovat ehdottomasti itselläkin niitä, jotka luo tunnelmaa. Ja esineet joilla on tarina 🙂

  1. No juurikin näin! Jos mikään ei tunnu miltään, niin eihän sellaisessa kodissa ole kiva asua. Pääasia, että itse viihtyy ja koti tuntuu omalta. 🙂

 2. Marika - Kotini on helmeni
  22.6.2016, 15:16

  Tuo mitä kerroit, on juuri syy siihen, miksi tykkään blogiasi lukea. : ) Ihanaa kekseliäisyyttä, oma tyyli ja vanhasta luodaan uutta jne. Minusta kodikkuuden luo materiaalit, siihen tilaan oikein valitut huonekalut sekä värien, muotojen ja materiaalien tasapaino. Asukkaan näköinen koti, persoonallinen.

  1. Voi että, ihana kuulla. Siis ihan häkellyttävän ihana kuulla. Kiitos! <3
   Ja kyllä, ehdottomasti myös tuo materiaaliaspekti on tärkeä. Kukapa viihtyisi kodissa, jossa fyysisesti tuntuisi kurjalta olla ja elää. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *