Kesävierailu tapettitehtaalle

Mitä tekee sisustussuunnittelija kesälomareissullaan? No tietenkin houkuttelee koko perheen Toijalaan ja suuntaa pikkupoikien ja miehen kera tapettitehtaaseen sekä sen museoon. Kesään kuuluu ehdottomasti ripaus historian havinaa, perinteitä ja sellaisia paikkoja, joihin ei muuten tulisi mentyä. Juuri se tekee lomailusta kiireetöntä ja mukavan spontaania!

Ensimmäinen Pihlgren ja Ritola Osakeyhtiön tapettimallisto näki päivänvalon vuonna 1930. Vuonna 1937 tehdas muutti nykyisiin tiloihinsa Toijalan Satamatielle, jossa tapetit edelleen valmistetaan – alusta loppuun. Varsinaisessa tapettitehtaassa emme käyneet, vaan sen vieressä sijaitsevassa museossa ja päärakennuksen myymälässä.

Vanha punatiilinen tehdasrakennus on viimeisiä edelleen toiminnassa olevia tapettitehtaita Suomessa. Pihlgren ja Ritolan tapettimallit ovat ehdottomasti osa suomalaista kulttuuriperintöä ja uusia malleja ei ole valmistettu sitten 80-luvun. Vanhaa taloa asuttavat löytävät taatusti talon aikakauteen sopivat tapetit täältä ja uudisrakentajienkaan ei kannata suotta pelätä tapettitehtaan mallistoja, sillä mallit ovat lähes poikkeuksetta ajattomia.

Värit

Tehtaassa käytetään edelleen samaa, liimaväreihin perustuvaa rotaatiopainomenetelmää kuin tehtaan alkuaikoina. Rotaatiopainossa kuvio painetaan rullapaperiin pyörivän sylinterin avulla. Tällä perinteisellä menetelmällä syntyvät tapetteihin tunnusomaiset pehmeät värit, elävä painojälki ja kaunis himmeä pinta.

Tapettien väripigmentteinä käytetään pääasiassa maavärejä, kuten sienaa ja okraa. Painoväri sekoitetaan yhdessä väripigmenttien, liitu- tai litoponijauheen, veden ja perunajauholiiman kanssa, joka toimii samalla värin sideaineena. Ajatella, että vielä 2000 -luvun alussa värien sidosaineena käytettiin myrkyllistä rikkihappoa, mutta siitä on tietenkin nykypäivänä luovuttu kokonaan.

Etenkin sunnittelijoiden kannattaa huomioida se seikka, että tapettitehtaan tehdaserät saattavat poiketa tapettikaupoista löytyvistä mallikirjoista. Jokainen pigmenttierä sävytetään erikseen, joten pienet sävyerot ovat mahdollisia. Kannattaa siis tilata olemassa oleva tehdaserä suoraan tapettitehtaalta, jotta ikäviltä sävy-yllätyksiltä vältyttäisiin.

Pihlgren & Ritola on pysynyt koko olemassaolon ajan perheyhtiönä. Akaasta löytyy myös toinen tapettitehdas Sandudd, joka poikeaa Philgren & Ritolan paperitapettivalikoimasta nykyaikaisemmalla tyylillään. Sandudd on valmistanut tapetteja muun muassa Vallilan printtien mukaan.

Pihlgren & Ritolan tehtaanmyymälästä voi ostaa valikoituja 2 laadun tapetteja edullisemmin, joten jos pienet pigmenttierot eivät häiritse, niin tapettihankinnat voi yhdistää kesäreissun yhteyteen. Tapettitehtaan paperitapettimallistoon pääset tutustumaan esimerkiksi Värisilmä -myymälöissä tai tapetteihin erikoistuneissa liikkeissä. Vahva suositus!

Paperitapettien kiinnityksessä käytettään perinteistä tapetointitekniikkaa, mutta myymälästä rohkaistiin, että tapetointi ei ole lainkaan niin hankalaa, kuin mitä pelätään. Rohkeasti siis testaamaan (esimerkiksi alkuun sillä kakkoslaadun tapetilla).

Rentouttavaa sunnuntaita!

Maru

 

Kommentit (2)
  1. Voi miten kauniita tapetteja. Itse muistan kuinka lapsena kesälomamme suuntautui aina siihen suuntaan Suomea jossa asuntomessut olivat, isäni työn puolesta kävimme. Ei huono, koska olen vieraillut hyvin monessa kaupungissa ja sen nähtävyyksissä. Tuskin muuten olisi niin paljon Suomea tullut kierrettyä. 🙂

    1. Nämä on kyllä hurjan kauniita! Asuntomessuja kiertämällä näkee tosiaan ihanasti Suomea – hyvä idea yhdistää suomi tour aina messujen yhteyteeen. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *