Marulla
Marulla

Kaakelimaali lattialle // ohjeet

Sain ennen juhannusta maalattua keittiön nurkkauksen lattioille tarkoitetulla V33 kaakelimaalilla. Tarkoitus on maalata keittiöön vielä tummanharmaa ruudukko, joten ruudukkomaalauksesta teen ohjeet vielä erikseen. Yksivärinen maalaus (joka ruudukkomaalauksessakin tehdään samalla tavalla) toteutetaan näin:
Tarvitset:
Maalarinpesu
V33 esikäsittelyaine lattiakaakeleille
Karkea harja (esim. juuriharja. Itse käytin myös hankaussientä ja saumaharjaa)
Kumihanskat
V33 kaakelimaali lattialle 
Maalarinteippi
Sekoitustikku
Nukkapintainen tela
Pensseli
Esikäsittely on todella tärkeää, joten älä oikaise tässä vaiheessa! Pese lattia huolellisesti maalarinpesulla, jotta rasva ja lika irtoavat. Ole tarkka etenkin nurkissa ja saumoissa, johon lika tarttuu herkimmin. Itse pesin pinnat karkeapintaisella sienellä ja juuriharjalla. Käytin saumojen pesuun myös saumaharhaa.
Huolellisen pesun jälkeen levitin lattialle esikäsittelyaineen, joka harjattiin pintaan juuriharjalla. Esikäsittelyaine puhdistaa pintaa entisestään ja edistaa maalin tarttuvuutta. Aine annetaan vaikuttaa 30min. jonka jälkeen se pestään pois. Esikäsittelyaineen pesun jälkeen pinnan annetaan olla aloillaan vielä vähintään 24h, jonka jälkeen maalaus voidaan aloittaa.
Maalaus aloitetaan reunoista, jotka maalataan pensselillä. Muista teipata reunat. Maalasin pensselillä myös laattojen väliset saumat. Omasta mielestäni tämä oli helpompaa, vaikka ohjeen mukaan maalaus suoritettaisiin saumojenkin osalta telalla. Kannattaa kuitenkin varmistaa, että maalauksesta tulee tasainen. Häivytä maalia, jotta siihen ei jää ”jyrkkiä” värieroja. Maalasin aina muutaman laatan kerrallaan, ristikkäisin (ensin pitkittäin ja sitten poikittain) vedoin. Jätä telausjälki aina saumakohtaan, jotta pinnasta tulee jo ensimmäisellä maalauskerralla mahdollisimman tasainen. 
Ensimmäisen maalauskerran jälkeen lattia näytti tältä. Kannattaa irroittaa teipit heti myös ensimmäisen maalauskerroksen jälkeen, jotta maali ei lähde sen kuivuttua teippien irroituksen yhteydessä repeämään. Uudelleenmaalaus voidaan suorittaa 3h ensimmäisen maalauskerran jälkeen. Maalatun pinnan päällä kärsi jo kävellä varovasti heti 3h ensimmäisen maalauskerran jälkeen, joten toisen kerroksen maalaus sujui tämän osalta huoletta. 
Varpaiden kynsilakka tosin jäi polvi-istunnassa pintaan kiinni, joten kantsii olla varovainen kynsilakkojen kanssa. Maalikerros kuitenkin peitti hyvin pienet kynsilakkasutut. 🙂
Toisen maalikerroksen jälkeen tulos oli tämä! Maali tasoittui erinomaisesti ja lopputulos on loistava. Itse maalaus oli todella helppoa ja nopeaa. Suuremman vaivan vei esikäsittely, joka sekin onnistui hyvin helposti. Lattian päällä voi kävellä jo 12h maalauksesta ja sain suoritettua maalauksen lasten ollessa unilla. Olin yllättynyt siitä, että maalista ei lähtenyt kovinkaa pahaa hajua. Aikaisemmin käyttämäni kaakelimaali oli huomattavasti voimakkaamman hajuista. 
Nyt annan maalin kovettua 14vrk jonka jälkeen voin toteuttaa pinnalle vielä tummanharmaan ruudukkomaalauksen. Yksivärisen maalauksen toteutan myös meidän eteiseen, jossa on samanlaista kaakelia, kuin mitä tässä keittiönurkkauksessa oli. Eteiseen tosin tulee tummempi (värikartta harmaa) värisävy. Tässä keittiönurkkauksessa värisävy oli vaaleanharmaa, joka mielestäni on tosi lähellä valkoista. En vielä osaa antaa tämän kummempia käyttökokemuksia, sillä maali ei ole ollut lattiassa kuin pari päivää ja me lähdimme kotoa juhannuksen viettoon. Tämän perusteella voi kuitenkin ehdottomasti suositella! V33 maaleja ja tuotteita myy K-raudat ja hintakin on melko huokea (750ml n. 40€).
Postaus toteutettu yhteistyössä Colornova ja V33 kanssa. Postausta vastaan olen saanut tuotteita käyttööni. 
Sisällön tuotan itsenäisesti. 

Kommentit (46)

 1. Aukusti

  Laitetaanpa tänne kommenttipalstalle omia kokemuksia, kun tätä blogia itsekin luin ennen ko. kaakelimaalin käyttämistä. Tässä puolueetonta mielipidettä (ei ole kytköksiä maalin maahantuojaan/myyjiin tai muihinkaan alan toimijoihin).
  Nyt alkaa olla hiukan pitkäaikaiskokemusta, tein oman lattiani maalauksen elokuun loppupuolella, ja olin hiukan epäröivä kun olin juuri lukenut tuon 20.8. kommentin kovettumattomasta maalista. Eli nyt on reilut 6 kk takana lattian uudistamisen jälkeen.

  Kohteena oli vanhan kylpyhuoneen lattia jossa klassinen 6-kulmainen Pukkilan laatta. Isoin alkusysäys itselläni oli muutamassa kohdassa olleet varsin näkyvät värjäymät ja laattojen lähietäisyydellä erottuva kuluneisuus ja naarmut/pinttymät.
  Omia havaintoja ja kokemuksia:
  -esikäsittelyaine on yllättävän tehokas, laattojen värjäymät hävisivät käytännössä kokonaan siinä yhteydessä (aiemmin olin kokeillut mm. etikkaa, sitruunahappoa, ym.) ja mietin jo hetken jätänkö maalaamatta kun pinta alkoi olla laikuton… no en jättänyt

  -koska kyseessä oli kylppärin lattia kallistuksineen ja 6-kulmainen laatta, telaamiseen saikin kiinnittää vähän enemmän huomiota kuin suorassa pinnassa 4-kulmaisilla. Itselläni oli melko kapea pieninukkainen tela joka mielestäni oli ok valinta, leveämmällä olisi ollut nopeampaa mutta kallistusten vuoksi kerrospaksuus olisi varmasti vaihdellut ja sen myötä väri olisi ollut epätasainen.

  -omassa erässäni kovettuminen oli sellainen kuin ohjeissa luvattiin. KOROSTAN maalarinteippien poistamisen tärkeyttä HETI ensimmäisen kerroksen jälkeen (kuten blogisti kirjoittikin); itsellä ehti yksi reuna alkaa kovettua niin että teippiä irrottaessa irtosi pieneltä alueelta lattian maalia teipin mukaan; sain tämän kuitenkin fiksattua siistiksi: vanha maali "suli" uuteen kiinni kohtuullisen hyvin kun seuraavana päivänä paikkasin. Ja ennen maalauksen aloittamista kovete tuli sekoiteltua huolella maalin sekaan, se tuntui kyllä pitkään lilluvan pinnassa mutta pidemmällä veivaamisella aine tasaantui.

  -pieniä pintavirheitä lattiaan jäi muutamaan kohtaan, mm. maalikaukalon "kippaamisen" vuoksi (maalausurakka venyi kesäloman tuoksinassa yön puolelle, jolloin ei ihan skarpeimmillaan ollut :-] eli suosittelen tekemään virkeänä). Siitä huolimatta olen tyytyväinen jälkeen, virheet ovat lieviä ja erottuvat vain läheltä, harvemmin sitä lattiaa niin läheltä syynää :-). Oman apunsa varmaankin tuo maalin kiiltoaste joka on sen verran puolihimmeä(?) ettei virheet loista silmään. Mielestäni oikein sopiva kph:n lattiaan.

  -Kaiken kaikkiaan maalista en omalta kohdalta löydä moitittavaa, on ollut tähän saakka lupausten mukainen

  -Liukkaudesta: siinäkin suhteessa tuntuu olevan sopiva kylpyhuoneeseen, tuntuma jalan alla on melko sama kuin ennen maalausta, en siis ole huomannut minkäänlaista liukkauden lisääntymistä

  -puhtaanapito helpottui verrattuna kulahtaneeseen laattapintaan.

  -ja ehkä kanssaihmisille kiinnostavin osuus: pitkäaikaiskestävyys tähän asti ollut moitteeton, muutamia kertoja olen hiekkaisilla kengilläkin kävellyt, maali ei ole irronnut enkä ole huomannut että olisi naarmuja tullut mihinkään. Pesukonetta itselläni ei lattialla ole (taloyhtiössä pyykkitupa), joten siitä ei ole kokemusta, muuta arjen kulutusta ainakin sietää hyvin. Jos kone olisi, laittaisin ehkä varmuuden vuoksi alle pehmusteeksi muovimaton. Ensimmäisen 2 viikkoa olin varovainen, silloin ei ulkokengillä maalatulla pinnalla kävelty tietenkään.

  • maru

   Kiitos kovasti tosi kattavasta vastauksesta! Uskon, että tästä on monelle apua. 🙂 Meillä on eteisessä tullut lattian maalipintaan naarmuja, mutta siinä pinta onkin toooodella kovalla kulutuksellä hiekkakenkien yms. vuoksi. Onneksi maalia saa myöhemmin lisättyä päälle lisää. Uskoisin, että lattiakaakelimaali sopii parhaiten tiloihin, joissa ei kuljeta ulkokengillä, jotta pinnalle ei kulkeudu hiekkaa ja täten "hierrä" pintaa rikki. Ihan loistavaa, että maali on toiminut teillä erinomaisesti! Itsekään en tekisi toisin, vaikka pinta onkin saanut kengistä naarmuja – ei tullut itselle yllätyksenä.

 2. Marko

  Itse on tarkoitus maalata kylpyhuoneen 90-luvun vihreä lattia harmaaksi. Tärkeäähän tässä olisi tietää, miten kestää pidempiaikaista kulutusta esim. 2 vuotta.

  • maru

   Moi! Meillä ei ole vielä ollut lattiamaali paikoillaan kahta vuotta. Jos pinta saa kolhua, niin kuluu. Keittiössä ja eteisessä kulumaa on tullut melko paljon. Eteisessä hiekkaisista kengistä ja keittiössä pudonneista kattiloista. Ainahan sen voi sitten uudestaan maalata. 🙂

 3. maria aaltonen

  Hei, miten on keittiön lattia kestänyt? Mietin olohuone/avokeittiö lattian maalausta, lähtökohta samanlainen kuin teillä. Meillä in mahdollista antaa lattian kuivua 2vkoa rauhassa, ilman mitään käyttöä. Auttaakohan tämä kestävyydessä?

 4. maria aaltonen

  Hei, miten on keittiön lattia kestänyt? Mietin olohuone/avokeittiö lattian maalausta, lähtökohta samanlainen kuin teillä. Meillä in mahdollista antaa lattian kuivua 2vkoa rauhassa, ilman mitään käyttöä. Auttaakohan tämä kestävyydessä?

 5. Leena Paajanen

  Esikäsittely vei jonkin verran aikaa. Maalaaminen oli tosi helppoa. Sattui kyllä pieni moka; se pieni lisäaine jotenkin vain unohtui ja siis jäi pois! Mihin se mahtaa vaikuttaa? Pitäiskö ostaa uusi satsi maalia ja sekoittaa se mystinen lisäaine siihen ja vetää vielä yksi kerros?

  • maru

   Hmm. En osaa kyllä sanoa, että minkä vuosi ko. aine maaliin lisätään. Kannattaa odottaa ja katsoa mitä tapahtuu tai soittaa suoraan maahantuojalle (coloria).

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *