Marulla
Marulla

Kaakeleiden pinnoitus / WC ennen ja jälkeen

Tämä viikko on vierähtänyt tiiviisti pienen wc:n remontin parissa ja etenkin instagramin seuraajat ovat päässeet kurkistamaan projektin eri työvaiheisiin.

Lähtötilanne näkyy alla; 2000 -luvun alulle tyypilliset siniset kaakelit olivat vierasvessan kauhistus, eikä allaskaluste ollut kovin toimiva. Rumakin vielä.

Päätin toteuttaa pienen budjetin remontin itse, piilottamalla kaakelit laastin alle. Vieras wc on kuiva tila, joten pinnoittaminen oli mahdollista (en suosittele tekniikkaa kylpyhuoneeseen). Kaakelimaali olisi ollut myös hyvä vaihtoehto, mutta halusin ehdottomasti keskellä kulkevan kohoboordin piiloon ja jotta remontti olisi mahdollista toteuttaa omilla remppaustaidoilla, jäi pinnoittaminen ainoaksi vaihtoehdoksi. Eikä lainkaan huonoksi sellaiseksi!

Kokosin tähän postaukseen työohjeet ja tarvikkeet sekä avaan hieman työn varsinaisia kustannuksia.

WC ennen
WC jälkeen
WC ennen
WC jälkeen
WC jälkeen

Tarvikkeet:

 • maalipesu + liina puhdistukseen
 • maalarinteippi suojaukseen
 • suojapaperia lattiaan
 • tasoituslasta
 • saneerauslaasti 5kg (riittää pieneen vessaan)
 • käsikipsilaasti 20kg (riittää pieneen vessaan)
 • Tikkurila Luja maali pintamaalaukseen + pari erikokoista pensseliä
 • Saniteettisilikoni
 • Otex tartuntapohjamaali (lattian maalaukseen)
 • Helmi kalustemaali (lattian maalaukseen)
 • Pieni tela

+ kalusteet

Saneerauslaastihuntu ensimmäisen laastikerroksen jälkeen.

Työvaiheet

1. puhdistus ja suojaus

Irroita vanhat kalusteet (suosittelen myös pöntön irroitusta). Puhdista kaikki pinnat maalipesulla (suosin usein itse Teknosta, jota ei tarvitse huuhdella pinnalta) ja irroita silikonit niin hyvin kuin suihkin kykenet. Lian ja rasvan irroittaminen on tärkeää, jotta laasti tarttuu seinään kiinni. Suojaa lattia ja sisäkatto.

2. saneerauslaastin levitys pensselillä

Levitin ensimmäisen saneerauslaastikerroksen pensselillä. Ensimmäinen kerros tekee pintaan ikään kuin tartuntapinnan, jotta seuraavat laastikerrokset jäävät pintaan jämäkästi. Erityisesti kiinnitin jo tässä vaiheessa huomiota saumakohtiin joihin levitin laastia hieman runsaammin. Käyttämäni saneerauslaasti Kiillon Flexflix ja meidän vessaan riitti 5kg säkki (myydään sangossa). Kuivata.

Saneeraus-/kipsilaasti sekoitetaan veteen ja sekoituksessa kannattaa käyttää poraan kiinnitettävää vispilää. Koostumukseltaan sopiva laasti muistuttaa paksua puuroa.

Toinen saneerauslaastikerros, joka on levitetty tasoituslastalla. Vaaleat kohdat kuivunutta laastia.

3. saneerauslaastin levitys liipalla

Toinen saneerauslaastikierros vedetään tasoituslastalla (itse tykkäsin käyttää tätä pientä mallia) ja pinta tehdään aavistuksen paksumpana. Tässä vaiheessa keskellä kulkeva boordi alkaa pikkuhiljaa tasoittua samaan tasoon laatan kanssa. Kuivata.

4. saneerauslaastipinnan hionta

Hio kuivunut saneerauslaastipinta, jotta suurimmat rokamat tasoittuu.

Käsikipsilaasti
Käsikipsilaasti kuivuneena ja hiottuna

5. käsikipsilaastin levitys

Seuraavaksi hiotun saneerauslaastipinnan päälle levitetään käsikipsilaasti. Käytin Knaufin laastia ja ostin työtä varten 20kg säkin. Käsikipsilaastin levitin niin ikään pienellä tasoituslastalla. Isompi lasta tekee pinnasta vielä tasaisemman ja laastilla on mahdollisuus saada ihan tasaista pintaa. Halusin itse kuitenkin jättää pinnasta hieman epätasaisen, betonimaisen lopputuloksen. Käsikipsilaastia riittää saneerauslaastikerrosten päälle yksi kerros. Anna kuivua kunnolla ja hio pinta. Käsikipsilaasti on kaunis sellaisenaan ja jos pinnan haluaa jättää kipsilaastin väriseksi, niin pinnan voi myös lakata mattalakalla tai käsitellä värittömällä saunasuojalla.

Vaalea pinta maalattu, rinnalla käsikipsilaastin luonnollinen sävy.

6. maalaus

Maalaa hiottu kipsilaastipinta. Itse käytin Tikkurilan Joker maalia (Luja maali oli loppunut kaupasta, joten siksi Joker. Luja maalissa homeenestoaine), sävy Pro Grey värikartasta 1943. Kiiltoaste matta.

7. kaakelilattian maalaus

Seuraavat ohjeet eivät ole virallisia lattian maalausohjeita, joten omalla vastuulla testiin. Pysyvyydestä ei takeita, mutta omaan kokemukseen pohjaten voin olla itse luottavaisin mielin. Käytin tikkurilan Otex + Helmi kalustemaali yhdistelmää, sillä minulla ei ole järin hyviä kokemuksia V33 lattiakaakelimaalin tarttuvuudesta silikonipintaan. Lattiaan oli tohrittu rakennusvaiheessa etenkin vanhan kalusteen alle melkoisesti silikonia, joita en saanut kokonaan poistettua. Otex tartuntapohjamaali tarttui silikoniin V33 paremmin, joten sen vuoksi päätin kokeilla ko. yhdistelmää. Vedin pintaan 4krs. kalustemaalia ja annoin välissä kuivua. Toistaiseksi tuntuu kestävältä, mutta tarvittaessa pinta on helppo uusia jos siihen tulee rokamia.

 1. Puhdista lattia maalipesulla.
 2. Levitä pintaan otex tartuntapohjamaali (saumoissa käytin pensseliä, muutoin vedin telalla). Kuivata kunnolla.
 3. Levitä kuivuneen otexin päälle Helmi kalustemaali. Kuivata välillä kunnolla. Itse laitoin pintaan 4krs. Sävynä Laasti X487, jota sattui olemaan vielä melko suuri pönttö porrasmaalauksen jäljiltä varastossa.

8. kalusteiden kiinnitys ja viimeistely

Kun maali on kuivunut, kiinnitä kalusteet paikoilleen. Lopuksi viimeistele silikonilla.

Kustannukset

Ajallisesti remontti kesti neljä, melko tehokasta työpäivää. Kustannuksiin arvioitu sähkömiehen sekä putkimiehen palkkio (laskua odotellessa).

 • Materiaalit maksoivat noin 150€ (maalit, laastit yms)
 • Kalusteet tuli kustantamaan noin 300€. Allaskaluste, taso sekä allas Ikeasta. Vanha hana jätettiin säästösyistä.
 • Peili tilattu Lasilinkiltä ja hinta noin 60€
 • Uusi valaisin (Cello) 35€
 • Putki-/sähkötyöt 300€

Yhteensä n. 850€

Jos työn olisi ostanut ammattilaiselta (piikkaus, seinien levytys ja uusien laattojen asennus + saumaus yms.) olisi pelkät työkustannukset vessaremontin kohdalla ollut 53€ tuntipalkalla kutakuinkin 2 544€ (6 päivän työ). Jos tilassa olisi lattiakaivo, tällöin se lasketaan kosteaksi tilaksi ja työ vaatii vedeneristeen, tällöin työkustannuksiin tulisi yksi työpäivä lisää. Kyseinen hinta-arvio pyydetty rakennusalan ammattilaiselta.

Lopputuloksesta tuli erittäin kiva ja jopa kohoboordi meni tällä tekniikalla hyvin peittoon. Suosittelen! Mieluusti vastailen teidän kysymyksiin, jos sellaisia ohjeiden tai tekniikan tiimoilta herää.

-Maru

Kommentit (20)

 1. M

  Tulipa nätti vessa! Pakko kysyä, että mistä wc:n matto on?

  1. maru

   Kiitos! Sokokselta n. 15€ 🙂

  2. Jaana Karhu

   Ihan mahtava muutos! Nämä tällaiset projektit on juuri parhaita..!

   1. maru

    Voi kiitos Jaana! <3 Ihana tehdä itse, kun näkee työnjäljen ja sitä osaa myös ihan eri tavalla arvostaa. 🙂

   Vastaa

   Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *