Hyvän kodin salaisuus ei ole tyyli

Avotakkaan omaa kolumnia kirjoittava muotoilun asiantuntija Kaj Kalin osuu kirjoituksissaan poikkeuksetta asumisen ytimeen ja sen ajankohtaisiin teemoihin. Olen elämäni aikana ehtinyt pohtimaan asumista valtavan paljon ja tullut samaan johtopäätökseen kuin mitä Kaj tämän kuukauden kirjoituksessaan, jossa kertoi Jätkäsaaren uudesta Sukupolven korttelista.

Hyvän kodin salaisuus ei ole tyyli. 

Osa teistä tietää, että työni ei ole aina ollut sisustussuunnittelua, vaan ehdin olemaan melkein kymmenen vuotta lastensuojelun parissa ja sitä ennen sekalaisissa hoitotöissä pikkuvauvoista vanhuksiin.

Se että on ollut vastaanottamassa poliisin ojentamaa vauvaa, antaa perspektiiviä asumisen ja kodin merkitykseen. Turvallinen ympäristö on mittaamattoman arvokas ja kodissa vietetty aika antaa lapsen kehitykselle tärkeät suuntaviivat.

Sohvatyynyjen sijaan muistamme lapsuudesta erityisen ihanat pullantuoksuiset keskiviikot, jolloin kotona odotti Aku Ankan lisäksi marimekkoessuinen äiti. Meidän vanhempien mielestä mitättömältäkin tuntuvat hetket ovat lapsille täynnä turvallista, kiireetöntä ja ennen kaikkea pyyteetöntä rakkautta. Kodin sydän on siellä, missä oikeat sydämet sijaitsee.

Vanhusten palvelutalossa, kolkkojen käytävien varrella, vierailin päivittäin yksinäisten vanhusten huoneistoissa, jotka oli ikään kuin täytetty vanhan kodin tavaroilla. Näytti siltä, kuin mikään ei olisi paikoillaan, vaan puolihuolimattomasti siirretty sijoilleen – huoneissa kaikui yksinäisyys ja asukkaiden puheissa koti-ikävä. Postaus jatkuu mainoksen jälkeen..

Oikean kodin sielua ei voi aina siirtää tavaroiden mukana. Muuton myötä elämästä katoaa yhdenlainen yhteisö ja tapa toimia. Arki muuttuu muuton myötä väistämättä, mutta toisinaan muutos on tehtävä juuri asukkaan arkisen toimivuuden takaamiseksi. Kodin täytyy toimia ja sitä pitää pystyä hoitamaan. Jos koti ei voi hyvin, niin ei myöskään sen asukkaat.

 

Sisustaminen on ymmärrystä kodin asukkaista. Heidän tavoista elää, mieltymysten kohteista ja yhdessäolon keskuksista. Asuminen muovautuu meidän mukana ja siitä kertoo esimerkiksi avokeittiöiden ja kaupunkiasumisen suosio. Halutaan olla siellä missä muutkin ja viettää aikaa mahdollisimman paljon yhdessä. Tähän tarpeeseen on tehty niin ikää Jätkäsaaren uusi Sukupolvien kortteli.

Tyyliseikat ovat toissijaisia etenkin silloin, jos kauneutta ei ole jakamassa kanssasi kukaan. Sinkkuihmiset sisustavat ystäviä varten ja panostavat oleskelutiloihin perheellisiä enemmän. Keskiössä kuitenkin on aina ne kaikkein tärkeimmät ihmiset. Yksinäisiltä ihmiset puuttuvat ja kodin kauneus menettää helposti merkityksensä.

Toiset elävät estetiikasta ja itse lukeudun niihin (ehkä hieman turhamaisiin tyyppeihin), jotka eivät pysty keskittymään yhdessäoloon, jos ympärillä vallitsee kaaos. Toiset meistä nauttivat minimalismista, toiset boheemista elämäntyylistä. Hyvästä kodista ei kuitenkaan kerro tyyliseikat vaan seinien sisällä kaikuvat naurut, itkut ja sotkut.

Ihanaa uutta viikkoa!

-Maru

Kommentit (9)
  1. Aivan mahtava kirjoitus ❤

    1. Voi kiitos Heli! <3

  2. https://tuuletuksiajantunen.blogspot.fi/
    19.3.2018, 20:48

    Näin se on, että vaikka kaikki materia kotine päivineen katoisi ympäriltä, tärkein säilyy, kun ihmiset ovat tallella.

    1. Hyvin sanottu – se on juurikin näin. <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *