Marulla
Marulla

Heinäkasvit ruukussa

Olemme saaneet toden teolla kylpeä auringossa! Tuntuu uskomattomalta, että pari viikkoa sitten vietimme lähes syksyisissä tunnelmissa ja nyt täällä on kesä. Nautin.

Monet ovat puuhailleet puutarhanhoidon parissa, mutta koska meiltä ei sellaista löydy, hurautin pyörällä Viherlandiaan heinäostoksille ja taltuttamaan pahinta puutarhanhoitokaipuuta. En ole mikään kesäkukkaihminen ja viimekin kesänä parvekkeella viihtyi parhaiten viherkasvit, jotka nostin loppukesästä sisälle. Kesäkukkien herkät kukinnot ottavat helposti itseensä lasitetun parvekkeen kuumuudesta ja eivät kestä pientäkään poissaoloa. Vahvalehtisemmät vihreät eivät nuupahda yhden yön mökkireissusta.

Viherlandiasta kerrottiin, että läheskään kaikki kesäkukat eivät vielä kestä viileitä öitä, joten ne kannattaa toistaiseksi nostella yöksi sisälle.

Pieni ja pyöreälehtinen on nimeltään nauhapensas. Se viihtyy hyvin amppelissa kuin myös kesäkukkien seassa ja tuuheudellaan tuo mukavasti väriä istutukseen. Näitä pitää ehdottomasti käydä hommaamassa vielä muutama pikkuruisiin amppeleihin ja ruukkuihin.

Tarkoitus on tehdä parvekkeesta pikkuhiljaa vihreämpi ja loppukesästä haaveilen istuvani melko vehreässä viherhuoneessa. Kesäkukkiin ja kasveihin saa laitettua sievoisen summan rahaa, joten ajattelin täyttää tilaa hiljalleen..

Heinämäinen kasvi kantaa nimeä viiruhelpi.

Viiruhelpi leviää puutarhassa, kestää kuivahkoa ja märkää maata sekä viihtyy hyvin auringossa. Minulle on vieläkin hieman epäselvää, että mikä on kasveille sopiva määrä vettä ja mikä ei. Jokapaikan kasvin ominaisuudessa viiruhelpi lienee juuri sopiva kasvi juuri meille.

Istutin kasvit laakeahkoon ruukkuun, jonka pohjassa on pieni ”ritilä” estämässä juurien mädäntymistä jos vettä sattuu lurahtamaan liikaa. Jos tätä ominaisuutta ei ruukusta löydy, kannattaa pohjalle laittaa kevytsoraa. Laita korkea heinäkasvi taakse ja matalammat eteen. Suuremmassa ruukussa voit myös kehystää matalilla kasveilla korkeamman tai sekoittaa yhteen vaikka erivärisiä heiniä.

Kolmelle kasville ja ruukulle tuli hintaa yhteensä 37€.

Kumma kyllä en ole sen kummemmin kaipaillut puutarhan kuopsuttelua. Pyörin kukkakaupoilla tunnin verran ja sain saaliiksi kokonaiset kolme kasvia. Juuri nyt tuntuu hirvittävän hyvältä, että minun ei tarvitse miettiä kokonaisen pihan istutuksia rikkaruohoineen, vaan pääsen valitsemaan kunkin kauden lempparit ruukkuihin.

Tuskastellaanko teillä istutusten parissa vai onko pihan-/parvekkeen laitto silkkaa nautintoa?

-Maru

Kommentit (3)

 1. Sandra

  Kaunis istutus. Kasvin nimi taitaa olla kuitenkin viiruhelpi. 😅

  • maru

   No sehän se! Luulinkin niin kirjoittavani, mutta jokin katkos pään ja näppäimistön välillä tapahtui. Onneksi on teitä tarkkasilmäisiä! 🙂

 2. Kaisa

  Kiva istutus ja itseasiassa juurikin sellainen kuin suunnittelin meidän terassille. Tuollainen korkeampi ruukku vaan on vielä etsinnässä. Mutta, kaipa löydän sen vielä, muutenkin istutukset ovat vielä aika vaiheessa.
  Mutta, vinkkiäsi tuosta laverista mukaillen, sellainen löytyy nyt myös meiltä. Patjaa odottelen postista. Eli, kiitos ideasta!
  Aurinkoista viikonloppua!

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *