Marulla
Marulla

Ammattilaisen värikartat

Kaupallinen yhteistyö: Tikkurila Oyj

Olette kovasti toivoneet postauksia suunnittelijan työstä, joten lienee paikallaan raapustella tekstiä pitkästä aikaa aiheen tiimoilta. Kevät on ollut töiden tiimoilta elämäni kiireisin, joten postausaiheita on kertynyt mukavasti rauhallisempaa työajankohtaa ajatellen. Niitä päiviä odotellessa..

Materiaali-/värimallit sisustussuunnittelijan työssä

Kevään mittaa olen pikkuhiljaa lisäillyt toimiston materiaalimallivalikoimaa, jolloin työn tehokkuusaste nousee merkittävästi. Toimistolta poistuminen vie työpäivästä huomattava siivun – verrattuna etenkin siihen, että perusvalikoima olisi välittömästi käden ulottuvilla. Työn tehokkuutta on pakko pohtia varsinkin yhden hengen yrityksessä, jossa työt helposti kasaantuvat.

Viuhkat, kirjat, mallipalat sekä esitteet ovat päivittäin käytössä ja etenkin maalisävyvalikoima on suunnittelijan tärkein työkalu päivittäisessä työskentelyssä.

Symphony värikartta

Tikkurilan Symphony on markkinoiden laajin ja nykyaikaisin värijärjestelmä. Symphony -värijärjestelmää käyttäessä voi luottaa siihen, että maalattu kohde on tarkalleen värisuunnitelman mukainen. Melko oleellista on se, että värit toistuvat maalatulla seinäpinnalla värimallin mukaan. Väriviuhka on oiva työkalu myös aktiiviselle sisustusmaalailijalle kotikäyttöönkin, mutta suunnittelijana sitä kaipaa viuhkan lisäksi suurempaa mallipalaa.

Teen usein niin, että valitsen sopivan sävyn viuhkasta, jonka jälkeen etsin vastaavan sävyn A5 kokoisesta Symphony mallikirjasta. Mallikirjoja on useampi, joten sävyn etsiminen ensin Symphony -viuhkasta käy kirjojen selailua näppärämmin. Avattavien kierteiden ansiosta A5 kokoiset mallipalat on helppo irroittaa mukaa asiakaskäynnille ja suunnitelmien presentaatioon, jossa käydään asiakkaan kanssa läpi suunnitelmat; sävyt ja materiaalit.

Suurempi A5 kokoinen mallipala on ehdoton sävyjen tarkasteluun, sillä viuhkan pienestä mallipalasta on lähes mahdoton vertailla sävyjen selkeitä vivahde-eroja.

RAL -värit

Symphony värikartan ohella lähes yhtä tärkeä suunnittelijan värityökalu on RAL -väriviuhka. RAL on rakentajien ja teollisuuden käyttämä värikartta ja maailmanlaajuinen värijärjestelmä. Käytännössä RAL värikarttaa tarvitaan silloin, jos esimerkiksi maalautan asiakkaalle teollisessa maalaamossa metallihyllyjä, ovia tms.

Tikkurilan RAL Classic väriviuhka sisältää 213 RAL väriä. RAL Classic kattaa myös varoitusvärit, turvavärit sekä metallivärit. Näillä pärjää jo pitkälle, mutta aktiivisesti RAL värien parissa työskentelevien on syytä hommata tämän Classic kartan lisäksi vielä laajempi RAL värijärjestelmä. Jostain on kuitenkin hyvä aloittaa ja hieman myös tunnustella tarpeellisen välineistön käyttöönottoa.

Tänään kuitenkin suljen värikansiot sekä viuhkat viikoksi ja suuntaan perheen kera Kreikan auringon alle. Luulenpa, että Välimeren pikkukylistä löytyy roppakaupalla väri-inspiraatiota tulevan kesän projekteihin!

Ihanaa loppuviikkoa ja toivottavasti aurinko jaksaa paistaa myös tänne Suomeen.

-Maru

Kommentit (2)

 1. Värihullu

  Oman kokemukseni mukaan Teknoksen lastut vastaavat paremmin todellista sävyä.

  1. maru

   Teknoksen lastut ovat niin ikään oikein hyviä ja monet käyttävät myös niitä. Itsekin käytän työssä Tikkurilan lisäksi toisinaan myös Teknosta, mutta omaan käteen Tikkurila tuntuu näppärämmältä ja värijärjestelmä tutummalta. 🙂

  Vastaa

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *