Blogit
Lunni leipoo

Ystävänpäivän söpöimmät vaniljatäytekeksit

Kuten vaaleanpunaisista sävyistä ja sydämenmuotoisista kekseistä saattaakin päätellä, nyt otettiin pieni varaslähtö ystävänpäivään, jonne on vielä muutama viikko aikaa. Mutta hei, kerrankin olen ajoissa jonkin juhlapyhän kanssa! Vaikka kaikki Suomeen rantautuneet tai rantautumista kovasti yrittävät juhlapyhät ovat ehkä vähän jopa ärsyttäviä, minä otan mieluusti vastaan jokaisen mahdollisen tekosyyn leipoa ja tarttua johonkin teemaan. Sain vielä kaksi kärpästä napattua yhdellä iskulla, kun pääsin testaamaan vaniljamyllyä, josta kirjoittelin aikaisemmin tällä viikolla.

Näin täällä kivan näköisen ohjeen ja sain heti tietynlaisen käsityksen siitä, miltä kuvan keksit maistuvat. Aika usein käy niin, että kuvittelee jonkin leivonnaisen maistuvan aivan eriltä kuin mitä pelkän ulkonäön perusteella voisi kuvitella (muistan esimerkiksi sen ihmetyksen, kun vuosia sitten maistoin macaron-leivoksia ensimmäistä kertaa), mutta näiden keksien kohdalla ulkonäkö enteili makua täysin. Keksit ovat yhtä mureita ja voisia kuin miltä ne näyttävätkin, ihan täydellisen hempeitä siis vaikka näin ystävänpäivän alla.

Täytteen pursottaminen saattaa tuntua piipertelyltä, mutta itseasiassa täyte on paljon kätevämpi levittää pursottamalla. Reunoistakin tulee siinä samalla tarkemmat!

Vaniljatäytekeksit

Ainekset

225 g
voita
3/4 dl
kuohukermaa
300 g
vehnäjauhoja (n. 4 1/2 dl)
1/4 tl
vaniljaa myllystä (tai 1/2 vaniljatanko)
1 dl
sokeria
Täyte
115 g
voita
3 1/2 dl
tomusokeria
1/4 tl
vaniljaa myllystä (tai 1/2 vaniljatanko)
0
punaista elintarvikeväriä (geelimäistä)
Muut ainesosat

Tee näin:

Valmista ensin keksitaikina.

Ota voi ja kerma ajoissa huoneenlämpöön. Sekoita pehmeä voi jauhojen, kerman ja vaniljan kanssa kulhossa tasaiseksi. Painele taikina kasaan, kääräise se kelmuun ja litistä. Laita kylmään jähmettymään n. 30-60 minuutiksi. 

Ota taikina kylmästä ja jaa se kahtia. Ota ensin yksi puolisko käsittelyyn, anna toisen odottaa jääkaapissa jotta taikina ei lämpene liikaa. Kauli taikina kevyesti jauhotetulla alustalla muutaman millin paksuiseksi levyksi ja leikkaa taikinasta halkaisijaltaan muutaman sentin kokoisella keksimuotilla paloja. 

Laita uuni lämpenemään 190 asteeseen.

Sirottele lautaselle sokeria. Nosta keksit veitsen avulla varovaisesti lautaselle, painele sokeriin molemmilta puolilta. Aseta uuninpellille, kekseille ei tarvitse jättää kohoamisvaraa.

Paista keksejä uunissa n. 8 minuutin ajan. Keksien tulee näyttää kypsiltä mutta ne eivät saa ruskistua. Kun ensimmäinen satsi on uunissa, ota toinen taikinapuolisko käsittelyyn.

Anna keksien jäähtyä ritilällä täysin, säilytä ne sitten huoneenlämmössä ilmatiiviisti mikäli et täytä niitä heti.

Valmista keksien täyte vaahdottamalla pehmeä voi tomusokerin ja vaniljan kanssa kuohkeaksi. Lisää lopuksi halutessasi muutama tippa punaista geelimäistä elintarvikeväriä ja sekoita tasaiseksi.

Pursota tai levitä kreemi yhdelle keksinpuolikkaale, aseta toinen puolikas päälle. Säilytä valmiita keksejä ilmatiiviisti kylmässä. 

Kommentit (2)

  1. Merija

    Mitähän tarkoittaa ilmatiiviisti kylmässä? Jääkaappi? Kostuvatko keksit? Peltirasiassa jäääkaapissa? Yhden yön yli pitäisi säilyttä ihana rapeus 🙂

  2. annamaria

    Merija: Minä säilytin muovirasiassa jääkaapissa ja otin huoneenlämpöön hetkeä ennen tarjoamista. Keksit eivät kostu ollenkaan jääkaapissa, peltirasiakin on ihan mainio!

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *