Blogit
Lunni leipoo

Vierasvara: Keväinen sitruunapitko

Olen oikein ilokseni huomannut, että sitruunareseptit saavat yleensä lämpimän vastaanoton, ja minähän voisin leipoa sitruunasta ihan loputtomasti! Näin kevään tullen kaikki keltainen, kirpeä ja pirtsakka viehättää, ja tein viikonlopuksi vaivattoman sitruunapitkon. Sitruunapitkoon tarvitset vain voitaikinaa, lemon curdia (löytyy minulta aina kaapista), tuorejuustoa, tomusokeria ja perunajauhoja. Jos kaapissa on vielä munaa voiteluun ja raesokeria viimeistelyyn, vielä parempi!

Sitruunapitko on oikein makeaa, ja siitä tarjoilee kahvin lisuketta isommallekin porukalle yllätysvieraita. Ottakaa ohje ylös yllätysvieraita varten!

Tällä samalla pitkotekniikalla voi tehdä voitaikinasta tai pullasta vaikka minkälaisia luomuksia: kokeile maustetulla tuorejuustolla, Nutellalla, paistonkestävällä hillolla… Mielikuvitus on rajana!

Sitruunapitko

Ainekset

400 g
voitaikinaa (kokonainen lehtitaikinalevy)
100 g
sitruunatahnaa (lemon curd)
150 g
tuorejuustoa
2 rkl
tomusokeria
1/2 rkl
perunajauhoja
0
kanamunaa voiteluun
0
raesokeria
Muut ainesosat

Tee näin:

Ota levytaikina ajoissa sulamaan huoneenlämpöön.

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.

Kauli levytaikina hieman uuninpeltiä pienemmäksi, parin millin paksuiseksi suorakulmioksi.

Viillä taikinaan veitsellä kevyet viillot jakaen suorakulmion kolmeen samankokoiseen osaan pituussuunnassa (katso vaihekuvat). 

Vatkaa tuorejuuston kanssa tomusokeri ja perunajauhot keskenään.

Levitä taikinalevyn keskelle lemon curd ja sen päälle tuorejuusto. Viillä suorakulmion reunat kuvanmukaisiin suikaleisiin (katso vaihekuvat). Käännä suikaleet pitkon täytteen päälle vuorotellen (ensin vasemmalta puolelta, sen jälkeen samaan linjaan oikealta puolelta, edellisen suiron viereen). 

Voitele pitko munalla ja ripottele pinnalle raesokeria. 

Paista uunin keskitasolla n. 25 minuuttia tai kunnes taikina on kohonnut ja saanut väriä.

Anna jäähtyä hetken uuninpellillä, irrota leivinpaperilta ja leikkaa paloiksi. 

Kommentit (2)

  1. Satu, hyvää ruokaa

    Näyttää todella hyvältä. Maistan melkein suussani makean ja kirpeän. Ja raaka-ainelistakin on yllättävän lyhyt.

  2. Timo

    Päivää
    Mielenkiintoinen tekniikka. Reseptissä mainittu puukolla veitsellä. Viillot nopeammin.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *