Blogit
Lunni leipoo

Varaslähtö vappuun: Hillolla täytetyt munkit

Vappuun on enää alle viikko, miten mahtavaa! Vappu merkkaa opiskelijoille aina lukukauden päättymistä, tai ainakin yliopistolla vedetään yleensä vapun tienoilla aika lailla viimeisiä suorituksia tenttien ja esseiden muodossa. Vappuna tulee aina vietettyä aikaa kavereiden kanssa, kelien salliessa käytyä terassilla ja vapputorilla ostamassa metrilakua. Mistään ei kuitenkaan tule yhtä paljon vappuolo kuin munkeista – ja juuri paistettujen munkkien tuoksusta.

Täytyy kyllä sanoa, että munkkien paistosta lähtevä käry ja pieni yksiö ei ole ehkä toimivin yhdistelmä, ja saatoin itsekin tuoksua aika vappuiselta tänään koulussa pyörähtäessäni. Munkeista tuli kuitenkin tosi maistuvia, ja tykkään itse enemmän näistä täytetyistä, pyöreistä munkeista kuin perinteisistä munkkirinkilöistä. Joskus munkeistani tuli kovia, mutta salaisuus on varmaankin oikeanlaisessa taikinaohjeessa, riittävässä vaivaamisessa ja paistamisessa: munkkeja ei saa paistaa kuiviksi! Paistamisen suhteen minulla on vielä hiomista, sillä tuntui että öljy ei pysynyt halutussa lämpötilassa ollenkaan! (Katso alla oleva kuva, pientä värikirjoa havaittavissa.) Öljy alkoi kuumeta kauhean nopeasti melkein 200-asteiseksi, vaikka levy ei ollut kovalla teholla, ja välillä jouduin ottamaan öljyn ihan kokonaan pois levyltä jäähtymään. Mittari auttaa munkkeja paistaessa, mutta sopivan kypsyyden voi testata myös leipäpalalla. Jos leipäpala vajoaa öljyyn eikä ala heti paistua, öljy on liian viileää. Jos se taas ruskistuu tai mustuu liian nopeasti (alle parissa minuutissa), öljy on liian kuumaa.

Urakoimme tänään kaverin kanssa lenkin ja saunan jälkeen ja söimme yhteensä kuusi munkkia! Oli ihan pakko, koska munkithan ovat parhaita samana paistopäivänä.

Käy täältä lukemassa vinkit, joiden avulla onnistut munkkien valmistamisessa ja paistamisessa varmasti!

HUOM! Nyt teillä on mahdollisuus olla gradua kirjoittavan apuna ja ennen kaikkea mahdollisuus olla osallisina tärkeään tutkimukseen. 🙂 Jasmin Latva-Koivisto tekee graduaan kotitaloustieteeseen ruokablogien seuraamisesta, ja olisi kiva jos mahdollisimman moni voisi käydä täyttämässä lomakkeen täällä: https://elomake.helsinki.fi/lomakkeet/59266/lomake.html

Vastaaminen ei vie paljoa aikaa, ja halutessaan voi osallistua VEGE!-kirjan arvontaan.

Hillolla täytetyt munkit

Ainekset

2 1/2 dl
maitoa
1 kpl
munaa
25 g
tuorehiivaa (tai 1 pss kuivahiivaa)
3/4 dl
sokeria
1/2 tl
suolaa
1/2 tl
kardemummaa (tai 1/4 tl muskottipähkinää)
6 1/2 dl
vehnäjauhoja
Lisäksi
10 dl
rypsyöljyä
1 dl
kuningatarhilloa
Muut ainesosat

Tee näin:

Lämmitä maito hieman kädenlämpöistä lämpöisemmäksi, lisää muna ja murenna tuorehiiva joukkoon. Lisää sokeri, suola ja kardemumma tai muskottipähkinä. Jos käytät kuivahiivaa, sekoita se jauhojen joukkoon.

Lisää ensin noin puolet jauhoista ja sekoita puuhaarukalla voimakkaasti vatkaten. Lisää öljy. Alusta sitten loput jauhot joukkoon käsin vaivaten, kunnes taikina on kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoilta ja käsistä. 

Peitä taikina ja anna sen kohota vedottomassa paikassa n. 30 minuuttia. 

Ota kohonnut taikina leivinalustalle ja vaivaa se vielä kimmoisaksi. Rullaa taikina pötköksi ja leikkaa 10 samankokoiseen palaan. Pyörittele paloista kimmoisia palloja ja litistä niitä hieman. Laita leivinpaperille kohoamaan peitettyinä n. 30 minuutiksi.

Kuumenna öljy paksupohjaisessa kattilassa. Kun öljy on 170-180-asteista, lisää 2-3 munkkia kerrallaan öljyyn paistumaan. Paista n. 2 minuuttia per puoli ja nosta sitten reikäkauhalla talouspaperilla vuoratun ritilän päälle jäähtymään. 

Pyörittele munkit sokerissa kun munkit ovat vielä lämpöisiä. 

Pursota hillo munkkien sisälle teräväkärkistä tyllaa käyttäen. 

Kommentit (2)

  1. sari kalliomäki

    Mielettömän ihanat kuvat ja herkut. Tunnustan, etten ole koskaan tehnyt munkkeja, sillä anoppi on hoitanut sen puolestani. Hän tekee yli 80 vuoden kokemuksella ihan parhaat munkit hillolla ja ilman. Näitä kuvia katsoessa tuli silti kyllä sellainen olo, että pitäisi itsekin yrittää :D.

  2. annamaria

    Sari: Kiitän kovasti! : ) En ihmettele yhtään, jos ei ole tullut tehtyä munkkeja kun on mestari suvussa. Minunkaan munkkini eivät todellakaan ole yhtä hyviä kuin esimerkiksi Pyynikin näkötornin munkit, mutta kyllä nämä oli jo aika lähellä täydellistä!

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *