Blogit
Lunni leipoo

Vaniljaiset valkosuklaadonitsit

Enpä olisi joskus uskonut, että uunidonitsit jäävät leivonnaisrepertuaariini näin pysyvästi: epäilin aikoinaan näitä epädonitseja kuiviksi ja pidin niitä melkein pyhäinhäväistyksenä hiivalla kohotettuja, uppopaistettuja oikeita donitseja kohtaan. Nämä leivokset ovat donitseja vain muotonsa, makumaailmansa ja kuorrutteensa ansiosta, mutta jokin minua uunidonitseissa kuitenkin viehättää.

Donitsipellissä valmistuu helposti juuri sopivan kokoinen satsi pieniä, söpöjä ja tarvittaessa myös näyttäviä leivoksia, joita voi tarjota esimerkiksi ainaisten kuppikakkujen sijasta. Makuvariaatioita voi luoda loputtomiin, ja olen aikaisemmin tehnyt mm. mustikkadonitseja, banaanidonitseja kinuskikuorrutuksella ja vegaanisia suklaa-appelsiinidonitseja. Tällä kertaa yhdistin vaniljan valkosuklaaseen ja viimeistelin donitsit valkosuklaahipuilla. Oli lähestulkoon mahdotonta pitää näpit erossa strösselipurkeilta!

Vaniljaiset valkosuklaadonitsit

Ainekset

2 1/2 dl
vehnäjauhoja
1/2 tl
leivinjauhetta
1/4 tl
muskottipähkinää
3/4 dl
sokeria
30 g
voita (+ vähän voiteluun)
1,2 dl
maitoa
1 kpl
munaa
1 kpl
vaniljatankoa
Valkosuklaakuorrute
110 g
valkosuklaata
0,9 dl
kuohukermaa
Muut ainesosat

Tee näin:

Ota maito ja muna ajoissa huoneenlämpöön. Sulata voi ja anna jäähtyä sivussa. 

Voitele 12-koloinen donitsipelti voilla, laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.

Yhdistä kulhossa jauhot, leivinjauhe, muskottipähkinä ja sokeri. 

Toisessa kulhossa riko munan rakenne, sekoita joukkoon maito ja voisula. Halkaise vaniljatanko pituussuunnassa ja kaavi siemenet, sekoita nesteen joukkoon vispilällä. 

Yhdistä märät aineet kuviin aineisiin, sekoita nopeasti yhteen. Vältä ylivatkaamista! 

Lusikoi taikina kertakäyttöiseen pursotinpussiin ja leikkaa pussin suu auki. Pursota taikina donitsipellin koloihin, jätä kolot noin puolilleen.

Paista uunissa n. 10 minuutin ajan tai kunnes donitsien reunat ovat saaneet hieman väriä. Anna leivosten jäähtyä ensin vuoassa ja sen jälkeen ritilällä täysin.

Valmista kuorrute donitseille. Pilko valkosuklaa hienoksi, laita rouhe kulhoon. Kuumenna kerma kattilassa kiehumispisteeseen ja ota pois levyltä. Kaada kuuma kerma valkosuklaan päälle ja anna seistä sekoittamatta muutaman minuutin ajan. Sekoita sitten tasaiseksi. 

Kasta donitsit valkosuklaaseen ja anna jähmettyä ritilällä. Jos valkosuklaakuorrute on melko juoksevaa, voit dipata donitsit uudelleen kuorrutteeseen ensimmäisen kerroksen hieman jähmetyttyä.

Donitsit ovat parhaita samana päivänä nautittuina, säilytä donitseja huoneenlämmössä ilmatiiviisti.

Kommentit (6)

  1. annamaria

    Katariina: Donitsin muotoon ei kyllä pysty tekemään ilman peltiä, koska taikina on sen verran löysää. Näistä voisi toki tehdä myös muffineita, jos on muffinvuokia tai muffinipelti.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *