Blogit
Lunni leipoo

Vaaleanpunaisen hempeää ristiäisiin

On aina ihanaa, kun tutut pyytävät tekemään leipomuksia heidän tärkeisiin juhliinsa: valmistujaisiin, ylioppilasjuhliin, syntymäpäiville ja ristiäisiin. Kakku on eittämättä juhlatarjottavien keskipiste, ja tänä viikonloppuna minulla oli suuri kunnia tehdä kakut tytön ristiäisiin. Kakun tilaajat toivoivat raikkaita makuja, vaaleanpunaista väriä ja neidon nimeä kakkuun, mutta muuten sain vapaat kädet.

Kakkujen ideointi on jännä prosessi. Yleensä ideoita tulee liikaa yhteen kakkuun, ja senhetkisistä parhaista ideoista muodostuu joka kerralla erilainen kakku. Tällä kertaa halusin vaaleanpunaisen värin vadelmasta, johon yhdistin sitruunan (sekä kakkupohjassa että kuorrutteessa) tuomaan raikkautta. Käytin samaa täytekakkupohjaa kuin aina ja leikkasin pohjan kolmeen kerrokseen, jolloin täytekakusta tulee korkea ja näyttävä. Reunoille halusin savoiardi-keksejä ja vaaleanpunaisen nauhan. 

Nimen kirjoittamiseen käytin koristegeelejä, vaikka alun perin olisin halunnut tehdä kirjainmuoteista sokerimassakirjaimia. Kirjainmuotteja ei löytynyt mistään, osaako kukaan kertoa mistä kannattaisi etsiä? Jotta kakku ei olisi ollut liian simppeli, lisäsin vielä pieniä koristehelmiä muuten tasaiselle pinnalle. Tykkään kakun pinnassa siitä, että sekä sitruunan kuori että vadelman siemenet näkyvät. Heti päältä näkee, miltä kakku tulee maistumaan.

Vadelma-sitruunatäytekakku

Ainekset

Pohja
4 kpl
munaa
115 g
sokeria (n. 1 1/3 dl)
85 g
vehnäjauhoja (n. 1 1/3 dl)
1/3 dl
maissitärkkelystä
2/3 tl
leivinjauhetta
1 tl
sitruunan raastettua kuorta
Kuorrute
200 g
voita
200 g
tuorejuustoa
2 dl
tomusokeria
2 tl
sitruunan raastettua kuorta
1 rkl
vadelmahilloa
2 tl
sitruunan mehua
0
punaista elintarvikeväriä
Lisäksi
2 rkl
vadelmahilloa
200 g
savoiardikeksejä
0
koristelugeeliä (esim. Dr. Öetker)
0
korppujauhoja (vuokaan)
0
voita (vuoan voiteluun)
Muut ainesosat

Tee näin:

Valmista pohja vatkaamalla huonenlämpöiset munat sokerin kanssa kuohkeaksi vaahdoksi, muutaman minuutin ajan.
Sekoita toisessa kulhossa keskenään vehnäjauhot, maissitärkkelys ja leivinjauhe.
Pese sitruuna ja raaasta sen kuori.
Siivilöi jauhoseos vähän kerrallaan vaahdon joukkoon, kääntele nuolijalla. Lisää sitruunan kuori.
Vuoraa n. 20-senttisen kakkuvuoan pohja leivinpaperilla, voitele ja korppujauhota reunat.
Kaada taikina vuokaan, kopauta ilmakuplat pois. Paista 175-asteisen uunin alatasolla n. 30-35 minuuttia tai kunnes keskelle työnnettyyn tikkun ei tartu taikinaa.
Anna kakun jäähtyä ensin hetki vuoassa, sitten ritilällä.
Valmista kuorrute vatkaamalla huoneenlämpöistä voita minuutin ajan. Lisää tomusokeri ja vatkaa muutaman minuutin ajan kuohkeaksi. Lisää tuorejuusto, vadelmahillo, sitruunan raastettu kuori, sitruunan mehu ja muutama tippa punaista elintarvikeväriä. Vatkaa tasaiseksi.
Kokoa kakku. Leikkaa pohja kolmeen osaan pitkällä sahalaitaisella veitsellä.
Levitä alimmaisen pohjan päälle vajaa desi kuorrutetta. Levitä tasaisesti, ei haittaa vaikka kuorrutusta menisi vähän yli reunojen. Levitä päälle ruokalusikallinen hilloa. Laita seuraava pohja päälle ja toista sama. Viimeiseksi nosta päällimmäinen pohja päälle ja levitä kakun päälle ja reunoille kuorrutetta. Tee ”murukuorrute”: levitä kuorrutetta sen verran päälle ja reunoille, että kakunmurut jäävät kuorrutteen alle. Laita kylmään n. 30 minuutiksi.
Levitä sen jälkeen loput kuorrutteesta kakun päälle ja reunoille tasaisesti palettiveitsellä.
Koristele kakku halutessasi koristegeelillä.
Leikkaa savoiardi-keksit sopivan pituisiksi ja asettele ne kakun reunalle pystyyn. Voit solmia keksit vielä silkkinauhalla.

Kommentit (2)

  1. Kultakatriina

    Ihana kakku ja tosi kaunis tuo reuna nauhoineen 🙂 Itse olen ostanut Iloisen keittiön Hyvinkään myymälästä kirjainmuotteja.

  2. Maarisara

    Ihan kakku, niin söpö!! Tilaan lähes kaikki leivontatarvikkeet, yleensä Ullan unelmasta tai Confetista. Molemmissa hyvät valikoimat ja parin päivän toimitus 🙂

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *